1

Onderwerp: HELP SPOED, vulling schift steeds

Oh shit!!

Ik moet voor morgen een taart maken met marsmousse en om 1 of andere reden gaat hij steeds schiften. Erg frustrerend... Heb vandaag al heel wat marsen en slagroom er doorheen gejast, maar het lukt me niet..wat doe ik nou niet goed? Wie kan me een advies geven???

Everyday is chocolateday...
Schrijf je voor geweldige workshops en gastworkshops in via www.j4cake.nl

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

Leg je werkwijze even uit, dan kan ik er misschien wel wat mee.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

3

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

Ik heb eerst het recept aangehouden van hiernaast, marsmousse. En toen die in de schift ging even gezocht hier en vervolgens het recept van tobleronemousse aangehouden (wat bij mij altijd wel lukt), maar dan met mars.

Bij de eerste werkwijze heb ik bij het opkloppen van het eiwit met een beetje citroenzuur mijn mengkom ingewreven zodat ik zeker wist dat hij vetvrij was (om 1 of andere reden is dat tijdens de hotelschool blijven hangen en doe ik dat dus steeds). Wanneer ik de gesmolten mars (in beie gevallen) meng met de slagroom gaat het in eerste instantie goed en na een paar minuten spatelen of mixen krijg ik er 'kruimels/dotjes' in..dus schift de compositie.

Heb ik normaal gesproken niet zo snel...maar nu ben ik even 1 groot vraagteken..

Everyday is chocolateday...
Schrijf je voor geweldige workshops en gastworkshops in via www.j4cake.nl

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

Het kan zijn dat je marsjes nog te heet waren ten tijde van het mengen. Dus het is slim als je de marsjes laat afkoelen tot ze wel nog gesmolten zijn, maar niet heet.
Verder vind ik het vreemd dat die marsjes met water gesmolten moeten worden, maar goed.
Heb je wel eerst een beetje slagroom bij de marsjes gedaan en daarna pas alles door de rest van de slagroom?

Ik zou de marsjes denk ik laten smelten in de melk (of ook gewoon slagroom), dan de room opkloppen en beetje bij beetje een gedeelte door de gesmolten, afgekoelde marsjes scheppen.
Dan de rest van de slagroom erdoor spatelen en als laatste dus het eiwit.

De tobleronemousse is gewoon opgeklopte ganache, maar dan met een mooiere naam en chocolade met een smaakje :)
Zou ook kunnen, maar ik denk dat het dan niet meer op te kloppen is door de kleverige caramel.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

5

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

Ja water vond ik ook een beetje vreemd..dus ik had al melk gebruikt, maar lijkt mij dat ik misschien beter slagroom kan gebruiken idd. Ik denk dat de marsjes idd nog iets te warm waren/was (?). Maar de toplaag werd al 'dikkig' en de onderlaag was misschien wel lauwig. (snap je hem?) Heb idd eerst er een grote lepel slagroom doorheen gedaan en toen wel in 1 x de rest..

Eiwit als laatste, maar toen was de aanzet tot schiften al wel gestart..Ik heb besloten morgenochtend nog eens aan de slag te gaan...maar ik raak er ongemakkelijk van...ik hou niet van last minute-last minute achtige dingen. Ben graag goed voorbereid..maar nu ben ik door mijn voorraad room en marsne heen :(

Ik dacht..misschien is er een foefje om hem uit de schift te halen..met mayonaise lukt me dat meestal wel..

Bedankt voor het meedenken Suuz!

Everyday is chocolateday...
Schrijf je voor geweldige workshops en gastworkshops in via www.j4cake.nl

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

Je kunt dan beter tussendoor nog wat in de marsjes roeren, zodat het hele mengsel dezelfde temperatuur heeft. En tussentijds misschien een stukje huishoudfolie erop tegen het te snel indikken aan de bovenkant.
Uit de schift halen kan misschien nog wel als je hem opnieuw verwarmt, maar dat zal de structuur wel een beetje veranderen denk ik. En ik weet niet of je hem nog wel opgeklopt krijgt dan.

Mocht je het willen proberen, GOED roeren!

Succes in ieder geval.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

7

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

met verwarmen ging hij gelijk weer uit de schift. Hij staat nu af te koelen en ik ga er zo een folietje overheen doen wanneer de ergste warmte er af is...en dan morgen nog maar es mixen..

Everyday is chocolateday...
Schrijf je voor geweldige workshops en gastworkshops in via www.j4cake.nl

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

Kijk aan, ben eens benieuwd :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

9

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

nou..zodra ik ga mixen in mijn kennie gaat de schift er in..dus wat nu? Mengsel staat nog in de koelkast..misschien mixen met de handmixer?? Vriendje gaat richting supermarkt morgenochtend om een lading marsen en slagroom...word er kriegel van....

Everyday is chocolateday...
Schrijf je voor geweldige workshops en gastworkshops in via www.j4cake.nl

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

Wat voor slagroom heb je?

Ik weet het verder ook echt niet hoor... Kunnen we zien wie dat recept geplaatst heeft? Misschien kun je het haar vragen.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

11

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

oh..da's een idee. Ik gebruik de AH slagroom uit de koeling die je nog moet opkloppen. Zo'n halve liter pak. Ik ga idd even speuren...

Everyday is chocolateday...
Schrijf je voor geweldige workshops en gastworkshops in via www.j4cake.nl

12

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

Ik heb het ook een paar keer gehad met de toblerone mouse. Toen had ik eigenmerk slagroom van de Jumbo. Nu gebruik ik alleen nog de slagroom van Campina en heb ik er geen last meer van gehad. Het zou met water in de slagroom te maken kunnen hebben. Dat gaat niet samen met chocolade is mij verteld.

13 Laatst bewerkt door Gijsje (30-12-2010 10:09)

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

Hoi,

Dit recept is van mij afkomstig en het is bij mij nog nooit mislukt.
Zet je de gesmolten marsen wel goed koud weg ( koelkast) voor 10 min?
De slagroom moet je er voorzichtig door heen spatelen en zeker niet met de mixer.

Veel succes ermee!

Groetjes Bertie

14

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

Hoi Gijsje,

Wat fijn dat je reageert..ik ben nu met de laatste poging bezig...heb het denk ik niet koud genoeg laten worden...dus we proberen het nog een keer :)

Everyday is chocolateday...
Schrijf je voor geweldige workshops en gastworkshops in via www.j4cake.nl

15

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

Ben wat geduldiger geweest en hij ziet er goed uit (schaam me diep). Ik moet alleen nog het eiwit er doorheen doen, maar dat durf ik niet zo goed...hij ziet er zo mooi uit en smaakt prima..wat is de functie van het eiwit? Ik heb er ook klopfix doorheen gedaan..

Everyday is chocolateday...
Schrijf je voor geweldige workshops en gastworkshops in via www.j4cake.nl

16

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

Misschien moet je eens proberen om de marsjes in de (volledige hoeveelheid) slagroom te smelten, even laten afkoelen en dan het geheel opkloppen. Een beetje zoals opgeklopte ganache. Denk dat het dan weinig kans tot schiften heeft. Ook omdat alles dan op gelijke temperatuur is.

17

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

Die methode heb ik ook gedaan, maar lukte ook niet..denk dat ik te ongeduldig ben geweest en de temp. toch te warm is geweest. Alleen nu nog mijn dilemma met het eiwit :S

Everyday is chocolateday...
Schrijf je voor geweldige workshops en gastworkshops in via www.j4cake.nl

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

De functie van het eiwit snap ik ook niet helemaal, zeker omdat het niet verwarmd is...
Misschien om het extra luchtig te maken? Voor binding kan het niet zijn.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

19

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

Als de temperatuur het verschil maakt ga ik toch nog een keer de voordeligere slagroom proberen.

20

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

@Suuz, nou dat dacht ik dus ook...dus zit in dubio of ik het erbij moet doen...zelf ook het idee dat het is voor de luchtigheid in de mousse..

Everyday is chocolateday...
Schrijf je voor geweldige workshops en gastworkshops in via www.j4cake.nl

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

Probeer een gedeelte met en een gedeelte zonder. Weet je gelijk wat het doet :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

22

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

oh ja..goed idee, heb toch genoeg...

Everyday is chocolateday...
Schrijf je voor geweldige workshops en gastworkshops in via www.j4cake.nl

23

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

De functie van het eiwit weet ik ook niet, dit recept heb ik uit een boek over chocolade.
Ik denk dat het bedoelt is om het luchtiger te maken, ik spatel het eiwit er voorzichtig door en heb er nooit problemen mee gehad.

Ik gebruik wel altijd verse slagroom omdat ik nu al een paar keer heb meegemaakt met houdbare slagroom dat ik die niet kan stijfkloppen.

Als je het recept precies volgt kan het volgens mij niet mis gaan.

De marsen smelten in de volledige hoeveelheid slagroom zou ik niet doen omdat je dan geen mousse krijgt, de slagroom moet je namelijk geklopt door het marsmengsel spatelen.

Deze mousse heb ik al een aantal keren gemaakt en is altijd een groot succes ( ook als toetje).

Groetjes Bertie

24

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

Hij is héérlijk.....eerste poging vanochtend een succes, heb het eiwit er uiteindelijk uitgelaten....

Everyday is chocolateday...
Schrijf je voor geweldige workshops en gastworkshops in via www.j4cake.nl

Re: HELP SPOED, vulling schift steeds

Fijn!!
Eet smakelijk   :9

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/