dit is het recept dat ik altijd gebruik:
Benodigdheden
250 gr Zelfrijzend bakmeel
2 ½ theelepel bakpoeder
½ theelepel zout
50 g roomboter
2 eetlepels fijne tafelsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 ei
75 ml melk
Bereidingswijze scones
Voorbereiding
Verwarm oven op 225 graden Hetelucht oven 205 graden)
Klop het ei en de melk los.
Houd 1 eetlepel van het eimengsel achter om de scones voor het baken in te smeren.
Bereiding
Doe het bakmeel, bakpoeder, suiker, vanillesuiker en het zout in een kom. Voeg de boter in kleine blokjes bij het bloemmengsel en wrijf het met koele vingertoppen licht in de bloem (zeer grondig totdat het mengsel eruit ziet als broodkruim).
Maak een kuiltje in het midden en roer er het ei/melkmensel door. Meng alles licht met een vork tot een zacht deeg.
Doe over op een met bloem bestoven werkblad en kneed ½ minuut zeer licht tot een los, glad deeg. Rol met een deegrol of druk met je hand uit tot een lap deeg van bijna 2 cm dik.
Steek met een rond deegvormpje of een glas rondjes uit van 5 cm doorsnede. Draai bij het steken van de scones niet aan het steekvormpje of het glas, anders gaan de scones tijdens het bakken overhellen. Kneed alle restjes deeg lichtjes door elkaar en rol en steek deze opnieuw uit. Leg de stukjes deeg met een spatel op de met bakpapier beklede bakplaat, op een afstand van 2 ½ cm van elkaar. Bestrijk alleen de bovenkant met de rest van het ei/melk mengsel.
Bak ongeveer 10 minuten boven in de oven of tot de scones gerezen en goudbruin zijn. Schep ze met een spatel op een rooster en laat afkoelen.
Serveren
Serveer de scones met clotted cream en aardbeienjam