1

Onderwerp: Kristalsuiker vervangen door dezelfde hoeveelheid basterdsuiker??

Ik heb een vraagje: ik heb net citroen cupcakes gebakken. Ik heb in het recept de kristalsiker door dezelfde hoeveelheid basterdsuiker vervangen. Maar nu zijn de cupcakes (ondanks de citroensap- en rasp erin) MIERzoet!!  :/

Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Is het dan niet zo dat ik 125 gram kristalsuiker door 125 gram basterdsuiker kan vervangen? Moest ik de hoeveelheid basterdsuiker minderen?

Wie heeft hier ervaring mee en hoeveel basterdsuiker moet ik dan gebruiken?

Re: Kristalsuiker vervangen door dezelfde hoeveelheid basterdsuiker??

Voordat je iets gaat vervangen door iets anders, is het slim om even op te zoeken wat het verschil tussen die twee is.
Basterdsuiker is wat plakkeriger door de invertsuiker die eraan toegevoegd is.
Invertsuiker zorgt er onder andere voor dat de suiker sneller wordt afgegeven aan de andere ingrediënten, dus dat kan de oorzaak zijn dat het een stuk zoeter is geworden.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

3

Re: Kristalsuiker vervangen door dezelfde hoeveelheid basterdsuiker??

Hmm kan me haast niet voorstellen dat het door de besterdsuiker komt eerlijkgezegd. In veel cake recepten wordt bastersuiker gebruikt ip gewone suiker ivm kleinere korreltjes en dus ook fijnere structuur van de cake.
Weet je zeker dat je goed afgewogen hebt?
En wat voor rasp heb je gebruikt? Die uit een potje daar kan ook suiker toegevoegd zijn zag ik laatst in de supermarkt...

Kijk ook voor De TaartenAgenda 2014 op www.lilotaart.nl !

4

Re: Kristalsuiker vervangen door dezelfde hoeveelheid basterdsuiker??

In citroenrasp van dokter oetker en waar ik het haal bij de molen zit ook heel veel suiker.

Wat een bloemetje?  nee van mij krijg je een taart!!!

5

Re: Kristalsuiker vervangen door dezelfde hoeveelheid basterdsuiker??

In citroenrasp van dokter oetker en waar ik het haal bij de molen zit ook heel veel suiker.

Wat een bloemetje?  nee van mij krijg je een taart!!!

6

Re: Kristalsuiker vervangen door dezelfde hoeveelheid basterdsuiker??

In citroenrasp van dokter oetker en waar ik het haal bij de molen zit ook heel veel suiker.

Wat een bloemetje?  nee van mij krijg je een taart!!!

7

Re: Kristalsuiker vervangen door dezelfde hoeveelheid basterdsuiker??

In citroenrasp van dokter oetker en waar ik het haal bij de molen zit ook heel veel suiker.

Wat een bloemetje?  nee van mij krijg je een taart!!!

8

Re: Kristalsuiker vervangen door dezelfde hoeveelheid basterdsuiker??

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Voordat je iets gaat vervangen door iets anders, is het slim om even op te zoeken wat het verschil tussen die twee is.
Basterdsuiker is wat plakkeriger door de invertsuiker die eraan toegevoegd is.
Invertsuiker zorgt er onder andere voor dat de suiker sneller wordt afgegeven aan de andere ingrediënten, dus dat kan de oorzaak zijn dat het een stuk zoeter is geworden.


Ja, ik heb eerst even gegoogeld (schrijf je dit zo?). Volgens mij kon dat dus gewoon.  :think: 

@Lilo; daar zeg je me wat!! Ik wilde inderdaad een fijnere structuur van de cakejes dus gebruikte ik basterdsuiker i.p.v. kristalsuiker.  WACHT even...ik heb lichte basterdsuiker gebruikt i.p.v. witte basterdsuiker (deze laatste had ik niet meer in huis).

Volgens google is lichte basterdsuiker zoeter dan witte basterdsuiker omdat er meer invertsuiker aan toegevoegd is  (hoe donkerder de basterdsuiker hoe zoeter dus...). Dat was dus het probleem... nou, dat weet ik dan voor een volgende keer...  :D  By the way: ja, ik had goed afgewogen hihi... daar had het natuurlijk ook aan kunnen liggen. Dat ik met mijn duffe kop ergens anders was met mijn gedachten tijdens het afwegen.. :lol:

Ik vind de cc's echt veels te zoet geworden!!  :nooo Volgende keer dus WITTE basterdsuiker gebruiken. Trouwens wat me nog meer overkwam met deze cc's: ik had echt nog NOOIT loslatende cc-papiertjes. En nu ik basterdsuiker gebruikte in plaats van kristalsuiker (wat ik normaal gebruik) hebben alle cc-papiertjes losgelaten!!!  :mad: Dit is toch raar??

@lilo en Christol: ik heb zelf een citroen geraspt en geperst; dus daar lag het niet aan. Het lag echt aan de suiker.  :Y

Bedankt voor het meedenken meiden.  :thumb:

9

Re: Kristalsuiker vervangen door dezelfde hoeveelheid basterdsuiker??

graag gedaan hoor, tis alleen zo zonde als iets niet lukt!

Wat een bloemetje?  nee van mij krijg je een taart!!!

10

Re: Kristalsuiker vervangen door dezelfde hoeveelheid basterdsuiker??

Tsja ik weet het niet hoor, kan me nog steeds niet voorstellen dat het aan de lichte basterdsuiker ligt...
Heb laatst zelf een kapsel gebakken en daar de suiker ook vervangen door bruine suiker (de nog donkerdere dus) en dat ging gewoon ok en smaakt ook prima...
Maar goed, het zal wel ergens aangelegen hebben, he?!  ;) '

En dat niet goed afwegen zou bv iets voor mij zijn... zomaar het dubbele erin doen ofzo...  :D

Kijk ook voor De TaartenAgenda 2014 op www.lilotaart.nl !

Re: Kristalsuiker vervangen door dezelfde hoeveelheid basterdsuiker??

Kapsel is van zichzelf al niet zo zoet, dus iets zoeter maakt niet zoveel uit.
Maar bij cakejes kan het verschil in zoetigheid net teveel zijn en dan is het qua smaak behoorlijk uit balans.
Lichte basterdsuiker bevat ook melasse en caramel, dus dat maakt het geheel nog zoeter natuurlijk.

Misschien kun je ze vullen met iets wat een beetje bitter of zuur is?

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

12

Re: Kristalsuiker vervangen door dezelfde hoeveelheid basterdsuiker??

Klopt Suikertaartjes_Suuz: het was echt veel zoeter dan normaal. En door die lichte basterdsuiker helemaal! Ik heb het opgelost door te vullen en af te smeren met lemon curd.  :9

Dank jullie wel meiden nogmaals voor het meedenken.  :thumb: