1

Onderwerp: modeling paste, gum paste, sugar paste en Ballina Pastillage

Hallo wijze baksters,

Ik hoop eigenlijk wat meer te leren over de verschillende termen. Ik heb inmiddels een bestelling gedaan op de webshop en ik heb een basis gekocht en alleen maar dingen die ik al ken. Nu wil ik wat kennis vergroten en hoop dat iemand me het een en ander kan verduidelijken.
Wat is het verschil en het doel van modeling paste, gum paste, sugar paste en ballina pastillage?
En in de webshop zijn ook kleuren te koop waar bij staat dat het (ivm de olie) niet goed geschikt is voor het kleuren van marsepein of fondant. Waarvoor worden die dan gebruikt?
Weet iemand hoe ik bv een blosje op de wangen van een poppetje krijg. Kan ik dan gewoon kleurstoffen mengen met wat water? En weet iemand wat de beste verhoudingen zijn?
Is er naast tylose nog een andere verharder. Want met dit weer is er met mijn fondant bijna niet te werken. Wordt zo zacht dat zelfs een bloemetje van fondant gaat hangen (niet alleen mijn bloemen buiten)
Ik hoop dat iemand mij wat info kan geven. Ben allemaal zo benieuwd.
En nog eens iets. Wat een prachtige dingen zie ik voorbij komen zeg. Stuk voor stuk kunstenaars zijn jullie allemaal. Echt heel mooi!
En wat een fijne site is dit. Ik heb al zoveel info van het forum afgehaald. Echt heel erg fijn.
Allemaal een fijn weekend nog en geniet van het lekkere weer! Al is het niet fijn bakken nu.
Groetjes Natasja.

2

Re: modeling paste, gum paste, sugar paste en Ballina Pastillage

Euh, ik weet wel geteld 1 antwoord voor je. Om te verharden kan je dus tylose gebruiken, maar je hebt ook tragant gom en arabische gom. Ik gebruik zelf arabische gom en dat bevalt me zelfs met dit weer wel goed hoor.

"Whatever you do, do it with chocolate"
https://regenbooghuisje.com

3

Re: modeling paste, gum paste, sugar paste en Ballina Pastillage

Ik kan ook 1 antwoord geven (buiten de tylose/gom), oh ja, daarover weet ik nog dat tylose synthetisch is en meteen werkt, en dat je met tragant gom een paar uur moet wachten, maar dat het een natuurlijk product is. Arabische gom weet ik niet hoe dat zit en wat het verschil is. Ik vind zelf tylose wat prettiger dan tragant gom, maar met dit weer zul je van alles gewoon wat meer moeten gebruiken vrees ik :)
Oh ja, over het blosje.
Ik denk dat je met gewone kleurstoffen een te felle kleur krijgt, maar je kan dit wel doen met poeder. Als je van dat roze poeder hebt, het mooiste vind ik nog van dat glans-poeder, en dan een heel klein beetje op een kwastje en op de wangen deppen zeg maar (dat het niet meteen helemaal gekleurd is), maar misschien doen anderen het anders??? Dit is dus iets wat ik niet echt weet dus dit telt niet als antwoord ;)
Hier m'n echte antwoord: De kleurstoffen op olie basis zijn om (witte) chocolade te kleuren. Ze zeggen dat dit met gewone kleurstof niet (goed) kan, maar ik heb het weleens gedaan en dat ging eigenlijk prima, maar geen garanties dus ;)
De rest moet ik je schuldig blijven want weet ook het fijne er niet van.

Mijn website: Presentaart

4

Re: modeling paste, gum paste, sugar paste en Ballina Pastillage

Tragant gom lijkt dan erg op arabische gom. Je kneed het erdoor en laat het een paar uurtjes rusten. Tylose heb ik nooit geprobeerd.

"Whatever you do, do it with chocolate"
https://regenbooghuisje.com

5

Re: modeling paste, gum paste, sugar paste en Ballina Pastillage

met arabische gom heb ik geen succes gehad, maar ik denk dat dat vooral aan de fondant lag die ik toen gebruikte. nu gebruik ik pettinice fondant met tylose, en dat gaat wel goed. Net zoveel tylose toevoegen totdat je voelt dat er niets meer bij kan (dan kneedt het wat moeilijker en is het droger)

6

Re: modeling paste, gum paste, sugar paste en Ballina Pastillage

Hallo Natasja,

Op zich staat bij de pasta's afzonderlijk beschreven wat je ermee kunt maken. Even een opsomming
GUM paste is voor heel fijn werk, zoals bloemen, jurken van bijv. figuurtjes (dus niet voor over een barbietaart, maar meer als bijv. de bruidsjurk die zwiert van een bruidspaar op een taart) etc. Het is heel elastisch, je kunt het dus echt heel dun uitrollen en frillen (ruches mee maken, zoals bijv. een anjer, girlandes etc). Het wordt hard, dus het is na opdroging goed te bewaren en later op je taart te verwerken.
PASTILLAGE is juist meer voor het grovere werk, dit wordt echt keihard en heeft ook echt "stevigheid" voor bijv. het bouwen van een hondenhok, een toren voor een kasteel etc. Het is dus echt bedoelt om iets neer te zetten. Als voorbeeld geef ik dat je een piano taart maakt, en met pastillage maak je een deksel. Als je taart af is kun je dan dat deksel op je taart zetten zodat hij open staat. Het is wel zaak dat je dit spul goed doorkneed en daarna wat sneller moet werken, anders droogt het onder je handen op. Ik maak bijv. altijd een mal van wat ik wil maken en dan rol ik de benodigde hoeveelheid uit, mal erop, uitsnijden en wegleggen om te drogen. Voordeel is dat je met fondant+tylose/tragant soms wel een paar dagen moet wachten tot het echt uitgehard is, dit werkt dus veel sneller.
MODELING paste: dit is meer om figuurtjes te maken. Het werkt prettig en heeft vooral een hele prettige smaak en geur. Het ruikt en smaakt zeg maar naar van die grote kauwgomballen. Het wordt niet echt hard, voor eventueel extra stevigheid zou je hier, net als aan fondant, wat tylose aan kunnen toevoegen.

De kleuren op oliebasis zijn inderdaad beter geschikt voor chocola, candymelts en bijv. ook voor botercreme. Ik heb ook wel eens chocola gekleurd met gewone pasta en in mijn geval werden het allemaal stippeltjes kleur, ik wilde het rood hebben ;) en dat werd niet echt mooi. Vandaar dat we het als extra aanbieden in de webshop, omdat we ook witte candymelts en chocolade callets verkopen. Omdat het op oliebasis is kun je het dus echt niet in de icing doen, maar het zou met marsepein wel moeten kunnen, want daar zitten tenslotte ook amandelen in.

Ik hoop dat je nu helemaal "geholpen" bent :)

Groetjes, Inge

Groetjes, Inge
Deleukstetaartenshop & Taartopmaat