1

Onderwerp: Chocola spuiten (letters en decoratie)

Hai! Deze week maak ik mn 2e taart en ik ben nerveus haha! Vorige keer ook nachten wakker gelegen...

Heb even een vraagje. Wss heb ik te weinig marsepein om de taart na het bekleden nog te decoreren (bekleden dus hopelijk net genoeg voor...) ik wil graag ondertaand plaatje maken (aub ff de link klikken) en ik vroeg me af of ik dat evt kan spuiten met gesmolten chocola (bruin en wit) of dat dat heel erg uit gaat lopen. Paar vraagjes:

1. Chocola direct op (koude) taart spuiten of eerst op bijv bakpapier?
2. Ik wil ook letters spuiten van chocola, weer de vraag direct op koude taart of eerst op bijv bakpapier?
3. Ten slotte moet ik natuurlijk weer moeilijk doen, maar ik wil de dunne takjes op de zijkant maken, liefst ook met gespoten chocola. Dilemma: op de taart spuiten doet wss de zwaartekracht zn werk en zakt et naar beneden. Op bakpapier spuiten, gaat het wss breken als ik het op de ronde zijkanten vd taart wil plakken...

Of zou ik bijv het vogeltje+tak+letters van chocola moeten maken en de takjes op de zijkant van marsepein (hopen datk wat over hou, anders ga ik toch nog ff snel naar dok cookware hier in den haag voor fondant, alleen mn geld is een beetje op =(

Wie kan mn vragen beantwoorden? Thx!

http://inglorio.us/wp-content/uploads/2 … rd-001.jpg

2

Re: Chocola spuiten (letters en decoratie)

Hey

Ik kan van hieruit de link niet bekijken, maar normaal gezien moet het lukken om rechtstreeks op de taart te spuiten.

Je moet er wel op letten dat je chocolade de juiste kristalisatie heeft, anders zal het stollen niet zo goed lukken.

Voor de dingen op de zijkant ben je inderdaad beter op bakpapier om de zwaartekracht te slim af te zijn.
Om het in de juiste bocht te laten stollen kan je de bakvorm op zijn zij leggen en daarop je bakpapier leggen dan volg je de vorm van de taart.
Ik hoop dat ik duidelijk ben want het klinkt nogal onsamenhangend  :lol:

Ik hoop dat je er wat aan hebt.

groetjes

3

Re: Chocola spuiten (letters en decoratie)

Oh dat van die bakvorm is echt een hele goeie tip, maar wat bedoel je met kristallisatie? Als ik gewoon een reep chocola smelt en vanuit de spuitzak warm op de taart spuit komt t wel goed toch?

4

Re: Chocola spuiten (letters en decoratie)

Voor dit soort bewerkingen moet je de chocolade tempereren. Hoe dat moet vind je op diverse websites. Als je de chocolade zo smelt en opspuit zal je chocolade wit gaan uitslaan. Als je de chocolade tempereert word ie ook wat dikker, waardoor je minder kans hebt op uitlopen. Daarnaast moet je chocolade niet warm aanvoelen, maar rond de 30 graden bewerkt worden.

www.taartenchocolade.nl Workshops en webwinkel in chocolade / taartbenodigdheden Tilburg. Volg ons ook op  Facebook

5

Re: Chocola spuiten (letters en decoratie)

Voor de juiste temperatuur van je chocolade, (eerst opwarmen en nadien afkoelen) vooraleer je hem gebruikt, kan je normaal gezien op de verpakking de juiste temperatuur vinden.

Want dat hangt af van soort tot soort, puur of blend, ...

Ik sta echt met mijn thermometer in de chocolade (die au-bain-marie smelt) te wachten tot de juiste temperatuur.
En nadien giet ik hem uit op een marmeren blad om te koelen tot (bij mijn soort 27°)

Dan glanst hij veel mooier als hij terug opgesteven is.

En zoals chocoholic zei dan kan je de lijnen mooier maken want hij is net niet meer zo vloeibaar.

Ik hoop dat het lukt !!

6

Re: Chocola spuiten (letters en decoratie)

Nou ik heb me er es in verdiept maar het lijkt zo lastig datk besloten heb het anders te doen, ga em zoiezo ook helemaal anders maken, geen vogeltje... En heb fondant gehaald, vind et nie zo lekker als marsepein en met alleen het kneden ging et al 'zweten' dus tis nog rotspul ook haha maar ja mn marsepein is op. Heb wel bruin over maar ja zie daar maar es lichtblauw van te maken... =P