1

Onderwerp: Soezen beslag

Ik ben helemaal in de war. Ik ben al een dag aan het zoeken naar een soezen beslag. Gisteren iets geprobeerd en dat werd niet wat ik wilde. Het wilde niet rijzen en was aan de bovenkant al donkerbruin. Bij de meeste recepten staat dat de verhoudingen 1:1 is. Maar ik zou zweren dat soezen beslag de verhouding 1:2 was. Dus 2x zoveel vloeistof en eieren dan meel en boter. Wie weet het?

2

Re: Soezen beslag

Ik gebruik altijd: 100 gram boter, 100 gr melk, 100 gr water, 100gr bloem, snuf zout, en 200 gram eieren. Of een veelvoud daarvan.  Dit is mijn recept ;) https://bakkriebels.nl/soezen-en-eclairs/

Je vindt mijn taarten ook op Facebook: https://www.facebook.com/bakkriebels/
Wat meer lezen bij mijn baksels? http://bakkriebels.nl/

3

Re: Soezen beslag

Home mAade schreef:

Ik gebruik altijd: 100 gram boter, 100 gr melk, 100 gr water, 100gr bloem, snuf zout, en 200 gram eieren. Of een veelvoud daarvan.  Dit is mijn recept ;) https://bakkriebels.nl/soezen-en-eclairs/

Dank voor je antwoord. Maar dat is dus ook 1:1 en dat snap ik dus niet.

4

Re: Soezen beslag

Dank je Home mAade!
Ik zat gisterenavond op internet te zoeken naar een soezen recept en kwam zoveel verschillende tegen, dat ik door de bomen het bos niet meer zag  :S
Deze ga ik morgen dus maar eens proberen!

5

Re: Soezen beslag

michelle schreef:
Home mAade schreef:

Ik gebruik altijd: 100 gram boter, 100 gr melk, 100 gr water, 100gr bloem, snuf zout, en 200 gram eieren. Of een veelvoud daarvan.  Dit is mijn recept ;) https://bakkriebels.nl/soezen-en-eclairs/

Dank voor je antwoord. Maar dat is dus ook 1:1 en dat snap ik dus niet.

Lees nog even goed na wat je schrijf ;) je hebt het over 2x zoveel vloeistof en eieren als meel en bloem. Dat is in dit recept toch zo?

Melk en water hebben dezelfde eigenschappen in de een (de meestre) recept. Het enige verschil is dat melk wat meer kleur geeft door de melksuiker (even de naam kwijt.. stom) die karameliseert

Je vindt mijn taarten ook op Facebook: https://www.facebook.com/bakkriebels/
Wat meer lezen bij mijn baksels? http://bakkriebels.nl/

6 Laatst bewerkt door lang delftje (18-01-2019 18:52)

Re: Soezen beslag

soezen beslag

1 deel boter
2 delen water of melk

dit koken
dan

1 deel bloem erbij
dit gaar maken het is gaar als het loslaat van de bodem en een een bal wordt.
2 delen ei

dit kan je het beste met de hand ei voor ei er door heen roeren

Bakken op 220 a 240 gr ligt aan je oven
de eerste tien minuten je oven dicht en als het kan met je oven na tien minuten een vork tussen de deur zodat het vocht wegkan.

Als je zondigt zondig dan lekker

7

Re: Soezen beslag

Home mAade schreef:
michelle schreef:
Home mAade schreef:

Ik gebruik altijd: 100 gram boter, 100 gr melk, 100 gr water, 100gr bloem, snuf zout, en 200 gram eieren. Of een veelvoud daarvan.  Dit is mijn recept ;) https://bakkriebels.nl/soezen-en-eclairs/

Dank voor je antwoord. Maar dat is dus ook 1:1 en dat snap ik dus niet.

Lees nog even goed na wat je schrijf ;) je hebt het over 2x zoveel vloeistof en eieren als meel en bloem. Dat is in dit recept toch zo?

Melk en water hebben dezelfde eigenschappen in de een (de meestre) recept. Het enige verschil is dat melk wat meer kleur geeft door de melksuiker (even de naam kwijt.. stom) die karameliseert

Dat dus wat Lang delftje schrijft. Dat bedoel ik. 1 deel boter, 2 delen water en dan 1 deel bloem en 2 delen eieren. Zo heb ik dat altijd geleerd maar ik zie dus overal recepten met de zelfde verhoudingen. Maar ik heb het opgegeven. Inmiddels 5 keer soezen gebakken, volgens verschillende recepten. Die uit mijn oude school kookboek werkte wel. Toen wilde ik die vandaag weer maken en zijn mijn soezen, zelfs na 30+ minuten nog niet gaar aan de binnenkant. Dus... Ik weet het niet meer.

8

Re: Soezen beslag

Home mAade schreef:
michelle schreef:
Home mAade schreef:

Ik gebruik altijd: 100 gram boter, 100 gr melk, 100 gr water, 100gr bloem, snuf zout, en 200 gram eieren. Of een veelvoud daarvan.  Dit is mijn recept ;) https://bakkriebels.nl/soezen-en-eclairs/

Dank voor je antwoord. Maar dat is dus ook 1:1 en dat snap ik dus niet.

Lees nog even goed na wat je schrijf ;) je hebt het over 2x zoveel vloeistof en eieren als meel en bloem. Dat is in dit recept toch zo?

Melk en water hebben dezelfde eigenschappen in de een (de meestre) recept. Het enige verschil is dat melk wat meer kleur geeft door de melksuiker (even de naam kwijt.. stom) die karameliseert

Dat dus wat Lang delftje schrijft. Dat bedoel ik. 1 deel boter, 2 delen water en dan 1 deel bloem en 2 delen eieren. Zo heb ik dat altijd geleerd maar ik zie dus overal recepten met de zelfde verhoudingen. Maar ik heb het opgegeven. Inmiddels 5 keer soezen gebakken, volgens verschillende recepten. Die uit mijn oude school kookboek werkte wel. Toen wilde ik die vandaag weer maken en zijn mijn soezen, zelfs na 30+ minuten nog niet gaar aan de binnenkant. Dus... Ik weet het niet meer.

9

Re: Soezen beslag

Tip:
De soezenmix van Soezie (welkoop) werkt perfect en bij mij nog nooit mislukt!

10

Re: Soezen beslag

Als je soezen niet gaar worden is de vochtigheid in de oven te hoog!!!!!!

Als je zondigt zondig dan lekker

11

Re: Soezen beslag

lang delftje schreef:

Als je soezen niet gaar worden is de vochtigheid in de oven te hoog!!!!!!

  :/

12

Re: Soezen beslag

lang delftje schreef:

Als je soezen niet gaar worden is de vochtigheid in de oven te hoog!!!!!!

Ik ben het niet eens met jou opmerking. In het recept wat je deel zeg je; na 10min oven open vork ertussen.
Terwijl in elk ander recept staat oven de eerste 20min niet openen (wat zeer logisch is) ivm inzakken van de soezen.
Zelf zet ik de oven nooit op een kier bij het bakken van soezen, en ze lukken altijd.

En sorry dat ik het zeg, maar jou manier van reageren vind ik vaak nogal onpersoonlijk en dwingend, mede door de vele !!!!!!
Het komt (in mijn ogen) gezelliger over als je berichtje ook wat vriendelijker getypt wordt :)

13

Re: Soezen beslag

Willeke87 schreef:
lang delftje schreef:

Als je soezen niet gaar worden is de vochtigheid in de oven te hoog!!!!!!

Ik ben het niet eens met jou opmerking. In het recept wat je deel zeg je; na 10min oven open vork ertussen.
Terwijl in elk ander recept staat oven de eerste 20min niet openen (wat zeer logisch is) ivm inzakken van de soezen.
Zelf zet ik de oven nooit op een kier bij het bakken van soezen, en ze lukken altijd.

En sorry dat ik het zeg, maar jou manier van reageren vind ik vaak nogal onpersoonlijk en dwingend, mede door de vele !!!!!!
Het komt (in mijn ogen) gezelliger over als je berichtje ook wat vriendelijker getypt wordt :)


Ik zeg zoals het is en draai er niet omheen.
Waarom iets met meer woorden schrijven als dat het nodig is.

Als je zondigt zondig dan lekker

14

Re: Soezen beslag

lang delftje schreef:
Willeke87 schreef:
lang delftje schreef:

Als je soezen niet gaar worden is de vochtigheid in de oven te hoog!!!!!!

Ik ben het niet eens met jou opmerking. In het recept wat je deel zeg je; na 10min oven open vork ertussen.
Terwijl in elk ander recept staat oven de eerste 20min niet openen (wat zeer logisch is) ivm inzakken van de soezen.
Zelf zet ik de oven nooit op een kier bij het bakken van soezen, en ze lukken altijd.

En sorry dat ik het zeg, maar jou manier van reageren vind ik vaak nogal onpersoonlijk en dwingend, mede door de vele !!!!!!
Het komt (in mijn ogen) gezelliger over als je berichtje ook wat vriendelijker getypt wordt :)


Ik zeg zoals het is en draai er niet omheen.
Waarom iets met meer woorden schrijven als dat het nodig is.

Dat hoeft ook niet. Net als die vele !!!!!!, die ook niet hoeven. Komt idd nogal schreeuwerig over..

15

Re: Soezen beslag

!!!!! is niet schreeuwerig benadrukt alleen hetgeen wat geschreven is.
HOOFDLETTERS ZIJN SCHREEUWERIG.

Als je zondigt zondig dan lekker

16

Re: Soezen beslag

lang delftje schreef:

!!!!! is niet schreeuwerig benadrukt alleen hetgeen wat geschreven is.
HOOFDLETTERS ZIJN SCHREEUWERIG.

Daar zijn de meningen dan over verdeeld want ik vind uitroeptekens schreeuweriger overkomen dan hoofdletter... Maar goed, ieder zijn ding  ;)

17

Re: Soezen beslag

michelle schreef:
Home mAade schreef:
michelle schreef:

Dank voor je antwoord. Maar dat is dus ook 1:1 en dat snap ik dus niet.

Lees nog even goed na wat je schrijf ;) je hebt het over 2x zoveel vloeistof en eieren als meel en bloem. Dat is in dit recept toch zo?

Melk en water hebben dezelfde eigenschappen in de een (de meestre) recept. Het enige verschil is dat melk wat meer kleur geeft door de melksuiker (even de naam kwijt.. stom) die karameliseert

Dat dus wat Lang delftje schrijft. Dat bedoel ik. 1 deel boter, 2 delen water en dan 1 deel bloem en 2 delen eieren. Zo heb ik dat altijd geleerd maar ik zie dus overal recepten met de zelfde verhoudingen. Maar ik heb het opgegeven. Inmiddels 5 keer soezen gebakken, volgens verschillende recepten. Die uit mijn oude school kookboek werkte wel. Toen wilde ik die vandaag weer maken en zijn mijn soezen, zelfs na 30+ minuten nog niet gaar aan de binnenkant. Dus... Ik weet het niet meer.

Niet opgeven... ;) zet het in de ijskast en probeer het over een maandje nog eens. Het recept werkt echt met de ingrediënten die ik je noemde. En dat is toch ook 1 deel boter 2 delen water (helft is vervangen door melk), 1 deel bloem en 2 delen eieren. Heb je de bloem lang genoeg gegaard? Stuur gerust een mailtje als je het nog eens wil proberen. Lukt het helemaal niet dan kom je maar een keertje ;)

Je vindt mijn taarten ook op Facebook: https://www.facebook.com/bakkriebels/
Wat meer lezen bij mijn baksels? http://bakkriebels.nl/