1

Onderwerp: scheurtjes in fondant bij modelleren

Ik probeer een paard te maken in fondant.
Het boetseren van het paard lukt aardig.
Maar ik blijf scheurtjes / kreukjes in mijn fondant verkrijgen.
Hoe kan ik dit voorkomen?
Nu heb ik een paard vol schuertjes :s een mooi glad paard zou leuker zijn :)

2

Re: scheurtjes in fondant bij modelleren

Hoi welkom op het forum!!! :)

Nou je kan tenminste een paard boetseren dat kan ik echt niet hoor :lol:  :lol:

heb je het fondant lang genoeg door gekneed, zelf heb ik dat als ik maar lang genoeg kneed dan heb ik geen scheurtjes.

misschien is je fondant erg droog en kan je er een beetje crisco door doen? :think:

In elk geval succes en veel plezier :thumb:

Re: scheurtjes in fondant bij modelleren

Als je fondant droog is, géén crisco erdoor doen. Beter kan je jefondant met licht vochtige handen doorkneden.

Groetjes Kirsten

4

Re: scheurtjes in fondant bij modelleren

bakmijntaart schreef:

Als je fondant droog is, géén crisco erdoor doen. Beter kan je jefondant met licht vochtige handen doorkneden.


oh, sorry dat wist ik niet, dank je wel voor de tip :)

Re: scheurtjes in fondant bij modelleren

Baklataart schreef:
bakmijntaart schreef:

Als je fondant droog is, géén crisco erdoor doen. Beter kan je jefondant met licht vochtige handen doorkneden.


oh, sorry dat wist ik niet, dank je wel voor de tip :)

Dat is helemaal niet erg!  :) Zo leren we weer wat van elkaar.  :thumb:

Groetjes Kirsten

6

Re: scheurtjes in fondant bij modelleren

ohw handig om te weten, ik had ook steeds een pot crisco op tafel staan bij het boetseren :)

7

Re: scheurtjes in fondant bij modelleren

Ik heb ooit de tip gekregen om er een beetje glucosestroop door heen te doen als de rek er uit is zeg maar....sindsdien doe ik dat en noooit meer scheuren!

Live as if you were to die tomorrow
Learn as if you were to live forever! -Ghandi-

8

Re: scheurtjes in fondant bij modelleren

Ik denk dat je te veel tylose hebt gebruikt. Ik dacht trouwens ook dat je voor fondant crisco gebruikt en voor marsepein water wanneer deze te droog is  ;)

9

Re: scheurtjes in fondant bij modelleren

Bedankt! Ik ga het dit zeker eens uitproberen. Hopenlijk lukt het nu beter!

10 Laatst bewerkt door Karen-Dodenbier (14-04-2015 08:11)

Re: scheurtjes in fondant bij modelleren

scheurtjes kan je repareren met beetje dezelfde kleur fondant te mengen met water tot dat het een dik paste is! Dan smeer het in en op de scheurtje! laat drogen en je ziet de scheurtje niet meer!

Groetjes K@rEn    ([url=http://www.facebook.com/dutchcakes)

11

Re: scheurtjes in fondant bij modelleren

Je hoort heel vaak: Is je fondant droog, gebruik dan crisco erdoor maar dit zal je fondant alleen maar meer uitdrogen omdat vet geen ingrediënt van fondant is.

De tip van Butzies heb ik ook nog niet gehoord maar is ook het proberen waard.
De tip van Karen-Dodenbier heb ik ook al vaker voorbij zien komen.

:thumb:

Groetjes Kirsten

12

Re: scheurtjes in fondant bij modelleren

Butzies schreef:

Ik heb ooit de tip gekregen om er een beetje glucosestroop door heen te doen als de rek er uit is zeg maar....sindsdien doe ik dat en noooit meer scheuren!

waar koop je dat glucose stroop?  :)

13

Re: scheurtjes in fondant bij modelleren

Je hoort heel vaak: Is je fondant droog, gebruik dan crisco erdoor maar dit zal je fondant alleen maar meer uitdrogen omdat vet geen ingrediënt van fondant is.

Hoezo is vet geen ingredient voor fondant? Er zit toch echt plantaardig vet in. Tenminste zowel in de funcakes als in de callebaut.
En hoezo droogt het door vet nog meer uit? Dat snap ik niet.

Als je met vochtige handen doorkneed wordt het zo'n plakboel vind ik. Gebruik altijd crisco en houdt daarmee de fondant mooi soepel.
Bij boetseren idd niet teveel tylose gebruiken, dan droogt het te hard en krijg je scheuren.
Rood en zwart scheuren bij mij ook eerder. Wellicht door de hoeveelheid kleurstof?

Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat
www.facebook.com/cakebym

14 Laatst bewerkt door Butzies (12-05-2015 22:56)

Re: scheurtjes in fondant bij modelleren

Baklataart schreef:
Butzies schreef:

Ik heb ooit de tip gekregen om er een beetje glucosestroop door heen te doen als de rek er uit is zeg maar....sindsdien doe ik dat en noooit meer scheuren!

waar koop je dat glucose stroop?  :)


Sorry voor de late reactie, ik heb ooit een pot bij de sligro gekocht..maar elke blanke suikerstroop zou het zelfde effect moeten geven volgens mij.

Live as if you were to die tomorrow
Learn as if you were to live forever! -Ghandi-

15

Re: scheurtjes in fondant bij modelleren

Bij de leukste taartenshop verkopen ze ook glucosestroop!

Perhaps when we find ourselves wanting everything,
It is because we are dangerously near to wanting nothing - Sylvia Plath