1

Onderwerp: Cakebeslag lukt niet

Ik heb vandaag 2 keer een poging gedaan om een kleine cake te maken, maar beide keren zijn helaas mislukt.

Wie o wie kan mij helpen ?

Het is hierbij de bedoeling dat deze cake niet in een standaard vorm komt, maar ik heb hiervoor een Banda Schaal 12 van Ikea staan.
De cake hoeft niet zo heel groot te worden.
Deze wil ik hierna bekleden.

Ik heb het volgende gedaan.

De eerste keer heb ik het volgende recept gebruikt:

50 gram zelfrijzend bakmeel
36 gram suiker
24 gram magarine
32 gram spa rood (voor de luchtigheid)

Deze verhouding heb ik van een allergiekookboek.
Echter omdat ik maar een kleine vorm heb heb ik de verhoudingen aangepast en ben hieruit van 50 gram bloem gegaan en heb de rest in verhouding terug gerekend.

Deze eerst is helaas mislukt, de cake is helemaal niet gerezen en gaar geworden.

Nu heb ik als 2de alles 50 gram genomen, maar helaas is de cake nu weer niet goed gerezen.

Omdat de vorm niet groot is heb ik beide keren 25 minuten op 160 graden hete lucht gebakken.

Het liefst wil ik een goede cake voor elkaar krijgen die mooi uit de 12 vorm komt die ik kan bekleden voor onze dochter.

En aangezien ze geen melk en ei producten (ook geen soja) is het even zoeken

Iemand tips voor mij ?

2 Laatst bewerkt door BeauFrits (27-09-2014 12:11)

Re: Cakebeslag lukt niet

http://i59.tinypic.com/15e95ya.jpg

Toen ik deze uit de oven haalde heb ik hem getest met een sateprikker en deze kwam er schoon uit.
Echter hij lijkt aan de binnenkant toch niet helemaal gaar te zijn.
Verder was deze helaas niet zo hoog als ik wilde.

3

Re: Cakebeslag lukt niet

En je beschrijft in de hoeveelheden zelfrijzend bakmeel en daarna heb je het over bloem?

25 minuten bakken in een blanda lijkt mij erg weinig..........cake moet in ieder geval veel langer bakken dan biscuit en een biscuit in een blanda heeft vaak al 45 minuten nodig. Op jouw foto ziet het er echt niet gaar uit.

Het recept dat ik vind is deze: dus met meer ingrediënten dan jij beschrijft.
315 gram bloem
1,5 zakje bakpoeder
2 zakjes vanillesuiker
225 gram witte basterdsuiker
150 gram margarine (ik gebruik wajang)
2 dl bubbeltjes water
4 eetlepels poedersuiker

Ik denk dat je bij het omrekenen iets verkeerd hebt gedaan.....

4

Re: Cakebeslag lukt niet

Ik heb vandaag alles nog een keer omgerekend, maar nu naar 100 gram bloem.

Vorige keer haalde ik dit allemaal door elkaar.
Ik heb nu als basis van het eerder genoemde recept 100 gram bloem genomen.
De rest van het recept heb ik omgerekend zodat de overige producten ook goed waren.

Omdat ik wilde dat mijn cake niet te snel zou rijzen heb ik deze in een hete luchtoven gebakken op 130 graden voor 1 uur en 45 minuten.

Het resultaat is nu als volgt:

http://i62.tinypic.com/1yjrlk.jpg

Wie kan mij tips geven wat ik nu nog verkeerd heb gedaan ?

5

Re: Cakebeslag lukt niet

Is er een reden waarvoor je dit recept wilt gebruiken? Anders zou ik lekker een gewoon recept voor cake proberen. Of cakemix halen in de supermarkt.
Deze 2 foto's zien er niet heel lekker uit...

6

Re: Cakebeslag lukt niet

De reden dat ik dit aan het proberen ben is dat ik een klein taartje wilde maken voor de eerste verjaardag van onze dochter.

Ze verdraagt op dit moment geen zuivelproducten zoals ei en melk.
Daarnaast heeft ze ook een allergische reactie op soja.

Zodoende was ik wat aan het proberen.

7

Re: Cakebeslag lukt niet

een recept zonder ei en iets van een rijsmiddel? Ik denk niet dat je dat luchtig krijgt.
Geen idee hoe wel overigens...

Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat
www.facebook.com/cakebym

8 Laatst bewerkt door BeauFrits (21-09-2016 14:34)

Re: Cakebeslag lukt niet

Ik had nog niet gereageerd, maar het was inmiddels gelukt  :)

http://i61.tinypic.com/2aewk7l.jpg
Ik had hem deze keer 85 minuten in de oven gehad op 160 graden hetelucht.

9

Re: Cakebeslag lukt niet

Wat leuk dat het toch gelukt is!
Goed dat je hebt volgehouden.
Zou je voor mij nog even de hoeveelheden willen noteren welke je uiteindelijk gebruikt hebt:
Dus
..  gram zelfrijzend bakmeel
.. gram suiker
.. gram magarine
.. gram spa rood
Heb je 'm ook al geproefd?
Je eet 'm zonder vulling denk ik?

10

Re: Cakebeslag lukt niet

Ik heb zelf het volgende recept gehanteerd:

100 gram bloem
50 gram basterdsuiker
48 gram magarine
63 gram water
5 gram vanillesuiker
8 gram bakpoeder

De rest van het recept heb ik hier gevolgd.

Ik heb deze cake op 85 minuten op 160 graden (heteluchtoven) gebakken.

Daarna is de cake bekleed met fondant als plaklaag heb ik abrikozenjam wat opgewarmd en over de cake gesmeerd.

11

Re: Cakebeslag lukt niet

Super! Bedankt! Ik was hier al een tijdje naar op zoek.

12

Re: Cakebeslag lukt niet

De aanhouder wint, goed van je dat je zo lang volgehouden hebt!

Tieneke