1

Onderwerp: Verhouding bloem tot bakpoeder of baking soda in koekjes recepten

In recepten voor koekjes kom ik regelmatig baksoda en bakpoeder tegen. Wat ik begrijp is dat baksoda, zuiveringszout, dubbel koolzure soda hetzelfde is. Het zorgt er voor dat gebak rijst en luchtiger wordt. En het werkt alleen als er ook een zuur (zoals azijn, citroensap, yoghurt, honing, koffie of cacao) aan het gebak is toegevoegd.
Bakpoeder is ook een rijsmiddel waar een deel baksoda in zit en waar het zuur al aan is toegevoegd.

Verder weet ik dat baksoda meer rijskracht heeft dan bakpoeder. Tot zover de theorie. Maar nu de praktijk.
Ik heb al heel wat recepten uit geprobeerd en kom er regelmatig achter dat er te veel rijsmiddel in zit waardoor ik brosse platte koeken krijg in plaats van dikke luchtige/brosse koeken. Graag zou ik de juiste verhoudingen weten (bloem/rijsmiddel) zodat een nieuw recept in 1x goed gaat.

Dus de vraag: In welke verhouding gebruik je baksoda of bakpoeder in koekjes om er voor te zorgen dat ze lekker bros en luchtig zijn maar niet compleet uitlopen….

Re: Verhouding bloem tot bakpoeder of baking soda in koekjes recepten

Ik bak alleen maar koekjes die helemaal niet uitlopen en daar zit helemaal geen bakpoeder oid in. Maar ze zijn wel lekker bros, alleen niet luchtig ;-).

3

Re: Verhouding bloem tot bakpoeder of baking soda in koekjes recepten

Aan wat voor koekjes denk je dan?

Ik bak in een 4-oven AGA,
Aga gebruikers groep: https://www.facebook.com/groups/715038115222711/

4

Re: Verhouding bloem tot bakpoeder of baking soda in koekjes recepten

Bijvoorbeel chocolate chip cookies. daar ben ik nu mee aan het experimentere. ik vind de smaak echt perfect en hou ook van een knapperig koekje. Heb nu dit recept gebruikt:

280 gram patentbloem
1 theelepel zout
¾ theelepel baking soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout)
225 gram ongezouten roomboter
200 gram suiker
125 gram donkerbruine basterdsuiker
10 ml vanille extract
2 medium eieren
450 gram chocolate chips

Zoals ik al zei: smaak was goed maar het waren echt mega koeken geworden

5

Re: Verhouding bloem tot bakpoeder of baking soda in koekjes recepten

Ik lees dat 2% bakpoeder aan de bloem toegevoegd kan worden. Baking soda gaat meteen aan het rijzen als je er vocht aan toe voegt, alle ingredienten klaar zetten en ik heb geleerd om kleine hoeveelheden tegelijk te maken en bloem en boter zo koud mogelijk te verwerken.

Hier staat een interessant stuk over chocolate chip cookies:

http://www.handletheheat.com/ultimate-c … p-cookies/

Ik bak in een 4-oven AGA,
Aga gebruikers groep: https://www.facebook.com/groups/715038115222711/

6

Re: Verhouding bloem tot bakpoeder of baking soda in koekjes recepten

Oh super Connie!!! Dit is nu precies wat ik bedoel. De effecten van de verschillende ingrediënten op het eind resultaat.
Bedankt :D

7

Re: Verhouding bloem tot bakpoeder of baking soda in koekjes recepten

hoi hoi,

waar kan ik baking soda kopen, doe jij dat in Vlaardingen?

Groetjes Vonn

Help mijn vrouw heeft een hobby

8

Re: Verhouding bloem tot bakpoeder of baking soda in koekjes recepten

Baking soda is hetzelfde als zuiveringszout. Baking soda koop ik bij de Sligro.
Zuiveringszout bij de drogist (DA, Etos)

9

Re: Verhouding bloem tot bakpoeder of baking soda in koekjes recepten

djehr schreef:

Baking soda is hetzelfde als zuiveringszout. Baking soda koop ik bij de Sligro.
Zuiveringszout bij de drogist (DA, Etos)


Oke, dank je wel

Help mijn vrouw heeft een hobby