1

Onderwerp: gebruik van the mat

Heb sinds kort the mat in huis en wilde daar afgelopen week 2 taartjes mee gaan bekleden. Vind het echter een onding en heb het idee dat het aan mij ligt, want ik lees overal juist hele positieve verhalen.

Als ik de fondant uitrol krijg ik bovenop hele kleine luchtzakjes. De bovenste mat sluit niet 100% aan op de fondant. Hierdoor krijgt de bovenkant allemaal hele kleine ondiepe kuiltjes daar waar de luchtzakjes zitten. Nu zou dat niet zo erg zijn, als dat het enige was, want de bovenkant is immers prima als onderkant te gebruiken met the mat. Maar op de onderkant krijg ik die blaasjes dus ook. En om de 1 of andere reden komen daar ook allemaal kleine gaatjes en scheurtjes. Heb ik dus nooit als ik gewoon op mijn aanrecht uitrol.

Nu ben ik ook net over gestapt van funcakes fondant naar satin ice, maar ik kan me bijna niet voorstellen dat satin ice hier het probleem vormt. Hoewel ik wel moet zeggen dat ik ook meer last heb van kleine scheurtjes langs de randen van de taart.

Wat zou het probleem zijn? Wil ik te dun uitrollen? Satin Ice is veel flexibeler dan funcakes, dus misschien ook minder sterk en scheurt daardoor misschien sneller langs de randen? Ik rol funcakes ook altijd heel erg dun uit en dat gaf nooit problemen met scheurtjes e.d. Zal het gewoon het weer geweest zijn? Plak, plak... En waarom wordt mijn fondant plak met gebruik van de mat niet gewoon aan beide zijden mooi glad?

2

Re: gebruik van the mat

Ik gebruik the mat ook (met callebaut fondant en de sligro fondant) en ik rol ook heel dun uit, maar ik heb geen problemen met "luchtzakjes". Ik rol wel steeds vanuit het midden naar buiten. Misschien dat dat uitmaakt?

Re: gebruik van the mat

Het komt omdat de mat een klein beetje plakt aan de fondant. Niet echt plakken maar de fondant valt er natuurlijk ook niet vanaf als je de mat op tilt, dus het plakt wel een klein beetje. Als ik ga rollen en de fondant was niet 100 glad aan de bovenkant (en dat zou ook helemaal niet hoeven) dan plakt de bovenste mat als het ware aan het fondant vast. Elk kuiltje dat dus in het oppervlak van de fondant zat toen ik het tussen de matten legde wordt een luchtzakje tussen het fondant en de bovenste mat. Snap ie hem? hehe. Het helpt als ik de fondant eerst goed glad tol voordat ik de bovenste mat plaatst. Maar dat zou helemaal niet moeten hoeven.

4

Re: gebruik van the mat

Ja ik snap het.  :y  En ik leg mijn fondant met kuilen en al op the mat, doe de tweede er dan op en begin met rollen. Die luchtzakjes heb ik dan ook, maar door het rollen vanuit het midden zijn ze ook heel snel weer verdwenen. Net of je dan de lucht er tussen uit perst zeg maar.

5

Re: gebruik van the mat

Ik merk als ik niet goed gekneed heb hetzelfde probleem heb, dus probeer dat eens  ;)

6

Re: gebruik van the mat

Eerst het fondant lekker zacht kneden en de mat insmeren met crisco! Werkt supergoed!

Groetjes Geeke   --- Komt voor de Bakker ---

Re: gebruik van the mat

ik gebruik satin ice, dus om dan ook nog crisco te gebruiken, dan wordt het wel erg zacht vrees is. Maar zal de volgende keer langer kneden en kijken of dat helpt. Vind het juist fijn dat ik geen crisco nodig ben want dan kan ik er ook gelijk met een smoother over.

8

Re: gebruik van the mat

Geeke schreef:

Eerst het fondant lekker zacht kneden en de mat insmeren met crisco! Werkt supergoed!

The Mat is toch juist bedoelt om 'schoon' uit te kunnen rollen...
( dus zonder iets toe te hoeven voegen)

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

Re: gebruik van the mat

Ja maar bij het eerste gebruik moet je hem wel even insmeren met iets (bijvoorbeeld crisco) daarna hoeft dat niet meer

Een dag niet getaart is een dag niet geleefd!
www.loveatfirstbite.nl

10

Re: gebruik van the mat

Vergeet niet de twee glánzende/glimmende kanten naar binnen/op elkaar te doen!

11

Re: gebruik van the mat

annick67 schreef:

Vergeet niet de twee glánzende/glimmende kanten naar binnen/op elkaar te doen!

misschien ging het daar mis bij mij,
kon echt geen verschil zien tussen beide kanten...

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

12

Re: gebruik van the mat

Dat is echt nodig..... en tegen het 'wegschuiven' (als je daar last van hebt): ondergrond licht vochtig maken zodat de buitenkant (niet glimmende kant) van The Mat daaraan blijft 'vastplakken'.

http://i60.tinypic.com/2s0g041.jpg

13

Re: gebruik van the mat

Jolly-Joycie schreef:

Ja maar bij het eerste gebruik moet je hem wel even insmeren met iets (bijvoorbeeld crisco) daarna hoeft dat niet meer

Ik doe het elke keer eventjes. Ik vond zelf altijd dat de afdruk van de mat veel mooier was en je krijgt hem er ook supermakkelijk af. Bovendien krijg je een licht glimlaagje op je taart wat ik altijd wel mooi vind. En ja, de mat is dan vettig maar dat kun je natuurlijk afwassen ;)

Groetjes Geeke   --- Komt voor de Bakker ---

14

Re: gebruik van the mat

Siena schreef:
annick67 schreef:

Vergeet niet de twee glánzende/glimmende kanten naar binnen/op elkaar te doen!

misschien ging het daar mis bij mij,
kon echt geen verschil zien tussen beide kanten...

Ik zie ook geen verschil aan beide kanten :s

groetjes Hanneke

15

Re: gebruik van the mat

Ik zie en merk trouwens ook geen verschil bij mijn mat. Ik heb trouwens ook nooit luchtballon. Ik leg mijn fondant als platte bal in het midden en vanuit het midden duw ik min of meer de fondant naar buiten toe plat. Ik rol niet echt. Ik moet wel altijd even goed opletten dat het overal even dik is uiteindelijk maar dat is een kwestie van stelselmatig draaien.

Live as if you were to die tomorrow
Learn as if you were to live forever! -Ghandi-