1 Laatst bewerkt door Natassie (15-10-2013 17:51)

Onderwerp: Help lijkt wel lucht onder fondant

Hallo meiden,

Ik heb alle tips van dit forum uitgeplozen en  toegepast..

smeer mn taart oerstrak af met minimaal aan botervreme, daarna de koeling in. Ben ook minder dun gaan uitrollen (van 1,5 mm naar 3 mm) maar blijf met een soort golven aan de zijkant zitten.  :(  :think:

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/1379384_700747233287681_282416778_n.jpg


Wie kan mij helpen????

Alvast bedankt!!!!!!

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

Hoi,

Heb je al eens een smoother gebruikt? Hierdoor kun je de fondant nog strakker maken.
Dit is een smoother:
http://www.deleukstetaartenshop.nl/fmm-smoother
Onmisbaar voor het maken van een strakke taart vind ik

3

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

Hoe dik zijn je lagen vulling? En hoe had je stapel gestut?

Ziet er voor mijn idee een beetje uit alsof je vulling naar buiten wil door het gewicht van de taart zelf/de bovenste taart..........

4

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

gebruik al n smoother....2 zelfs..t is geen vulling..hele dunne laagjes!! Deze was ganache en jam

Ik heb jet ook bij niet stapeltaarten..snap er echt helemaal nix van.

Als ik bij zo'n plooi voel lijkt het wel lucht te zijn!

groetjes en bedankt voor jullie antwoorden!

5 Laatst bewerkt door Natassie (15-10-2013 18:48)

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

bij deze zie jet het minder maar zit er wel degelijk, de onderste het bijenhuisje is geen taart :(
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/1381480_696390983723306_1354483137_n.jpg

6

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

:think: zie je het ook 'in het echt' of alleen op de foto?
Is het niet doorschijnen van de lagen? Wanneer je je bc ietsje bruin kleurt heb je dat probleem niet.

Wanneer je afsmeerlaag superstrak en glad is (met een schraper neem ik aan), kan je fondant/marsepein toch niet niet strak zijn? :think:

Hoe bekleed je? Wat doe je in welke volgorde (eerst bovenkant gladstrijken en dan de bovenrand en langzaam naar beneden, of...)?

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

7

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

Ik doe het precies zoals jij verteld Carien en idd met shraper..mm wat een mystery miss toch te ongeduldig en nog meer na smootheren ofzo?

Carien en karin jullie taarten zijn altijd uberstrak!! hoe dun rollen jullie uit?

alvast bedankt weer!!

8

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

Ik heb dat de laatste keren ook gehad op de een of andere manier
ik denk zelf dat het door de luchtvochtigheid te maken heeft
want als ik nog een keer smooth trekt het weg uit de koeling
zie ik het weer en als hij dan even buiten de koeling staat trekt het weer weg

9

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

Welk merk fondant gebruik je? Het lijkt mij ook lucht te zijn...
Eens inprikken met een needle-tool en kijken of het dan weg wil?

Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat
www.facebook.com/cakebym

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

Ik heb het ook wel eens.. echt vreemd.. ben er ook nog niet u achter hoe het kan. Ik druk de taart altijd al goed aan, zodat het gewicht van het fondant de vulling niet naar buiten duwt. Maar zelfs dam heb ik het soms nog.. zou het kunnen komen doordat het fondant te zacht is? Want dat had ik namelijk die ene keer wel.

11

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

Ik had het ook vaker toen ik afsmeerde met botercrème 1:1. Ik gebruikte dan ook een dijkje van deze botercrème rondom de vullingen, smeerde de biscuit hier ook dun mee af, even in de koelkast en dan nog leek het alsof je kon zien waar de lagen gevuld waren toen de taart bekleed was.

De laatste tijd smeer ik af met chocolade ganache (witte chocolade) en dat werkt stukken strakker. Je smeert het met een dunne laag af en zet het in de koelkast. Dan kun je het met een warm paletmes nog wat gladder krijgen maar dat doe ik niet eens altijd en nu lijken mijn taarten wel strakker en zie je die bobbels niet meer.

Vorige week had ik nog een taart met botercrème gemaakt en de zijkanten zagen er toen best goed uit, maar toen had ik ineens toen ik de gedecoreerde taart uit de koelkast haalde een grote bel op de bovenkant. Voorzichtig doorgeprikt met een naaldje en weer met een smoother glad gemaakt en toen was het weg. Er zat daar op de een of andere manier toch ineens wat lucht ofzo?

Maar ik vind chocolade ganache strakker werken dan botercrème.

Succes!

Groetjes,

Marleen

Groetjes, Marleen!
Neem ook eens een kijkje op mijn blog voor veel zoete (on)zin: www.zoetezinnen.nl

12

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

Maak je ook dijkjes van botercreme? En koel je lang genoeg voor je de taart bekleedt? Miischien toch ook iets dikker afsmeren zodat de basis van je taart extra strak in vorm blijft???
Ik smeer het liefst af met ganache, wordt super strak!

13

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

Is je vulling ook stijf / stevig genoeg? En vul je ook echt strak tot tegen de dijkjes aan?

14

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

Dank jullie wel allemaal...

Ik weet t nog niet.

Naar myn idee doe ik alles al zoals jullie opperen...moet morgen n taartje maken..ga stap voor stap alles doen en checken of ik t ook echt zo doe.

Wordt vervolgd...

15

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

Karin09 schreef:

Hoe dik zijn je lagen vulling? En hoe had je stapel gestut?

Ziet er voor mijn idee een beetje uit alsof je vulling naar buiten wil door het gewicht van de taart zelf/de bovenste taart..........

Had je mijn vraag ook gezien? Heb je misschien ook een foto van een taart als die is aangesneden?

16

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

@karin ik heb hetcook bij enkele taarten...ben druk aan t zoekennaar n foto van n aangesneden taart.

Bedanjt allemaal.zo ontzettend lief dat jullie zo meedenken!

17

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

ik gebruik ook ganache, maar met bc kan het ook strak hoor :Y

Ik rol m'n marsepein en fondant dun, iets van 2mm, maar daar ligt het niet aan. Bij dikker uitrollen heb je minder last van plooien (verticaal dus).
Wil je morgen wat tussenstapfoto's maken? Misschien dat dat iets oplevert :think:

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

18

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

Ja ga ik zeker doen :Y

19

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

Ik smeer zelfs twee keer af en zelfs toen had ik het nog.

Ik gebruik de funcakes vermengt met de hollandia (en nee geen zeelandia)

20

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

hier stap voor stap het vullen en afsmeren...

http://www.mijnalbum.nl/Foto-USTARQUA.jpg

http://www.mijnalbum.nl/Foto-CGMAEREW.jpg

http://www.mijnalbum.nl/Foto-DXZQWWSD.jpg

http://www.mijnalbum.nl/Foto-QO36T3YY.jpg

http://www.mijnalbum.nl/Foto-ECXXJDTZ.jpg

nu gaat ie een half uur de koeling in.....

21

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

en nu t bekleden....en eindresultaat... :o

3 mm uitgerold

http://www.mijnalbum.nl/Foto-O6G3AJE8.jpg


lap over de taart...daarna goed de bovenkant gesmootherd

http://www.mijnalbum.nl/Foto-I6S8RH8Z.jpg

stukje voor stukje fondant glad met rechterhand en mn hand is een kommetje..smootheren 1 cm van zijkant snijden de rand erin smootheren nog een keer in zn geheel gemootherd strak langs de rand afgesneden.

http://www.mijnalbum.nl/Foto-AVVG8PZK.jpg

http://www.mijnalbum.nl/Foto-6FNNFJMP.jpg

jullie zijn engeltjes...

o ja ik werk nu met satin ice fondant..moet dat lang of kort gekneed> heb nog wel eens kleine gaatjes in n fondant na uitrollen!!!


Dank dank dank 1000maal dank voor alle tips....ik weet t nl echt niet

22 Laatst bewerkt door Esther68 (16-10-2013 10:33)

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

Tja, lastig he! Ik rol best wel dik uit, maar heb het ook soms. Maar ik zie dat je de jam op de tweede laag doet? Ik doe deze altijd op de onderste. De twee volgende spuit ik net als jij. Doordat je niet hoeft te smeren rekt je biscuitlaag niet uit. Dit gebeurt wel wanneer je de jam op de tweede laag doet. Misschien is dit het probleem? Dat dus die laag ietsje groter is dan de andere lagen? Ik zou sowieso iets dikker afsmeren. Laag is nl best wel dun, waardoor je niet alles kan wegwerken  ;)

Oh ja, ik gebruik Zeelandia marsepein, die zoveel lekkerder is dan FunCakes, maar ook zoveel zachter. Heb ook het idee dat hierdoor de lagen meer zichtbaar zijn.

23

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

als eerste: wat een ontzettend leuke en mooie taart :Y  :thumb:  :thumb:


wat ik nu zie, is volgens mij doorschijnende lagen, of niet :think:

:think: kan het zijn dat je dijkje bij de jam te hoog is, dat je dat bij de bovenkant smootheren er een beetje uit drukt?
Dan zou je dus de laag biscuit boven de jam bij het vullen al iets meer moeten aandrukken, dat het overschot van het dijkje er dan al 'uitpuilt'.

Op zich vind ik jouw volgorde van vullen wel mooi, heb je afwisselende laagjes :)
Sinds ik afsmeer met ganache gebruik ik geen dijkjes meer en doe ik onder elke crème/roomlaag een laagje saus (zelfgemaakt, als jam, maar met minder suiker en dus sausdikte :) ).

Ik denk ook wel dat je afsmeerlaag heeeeeel erg dun is, misschien ietsje meer laten zitten. Er zijn nu plekken die nagenoeg kaal zijn, wie weet dat dat ook nog een oorzaak is :think:

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

24

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

Super jullie antwoorden :)

ik denk idd carien dat t kont door te dun afsmeren..heb mn taart uitvoerig bekeken net en bevoeld..maar t lijkt of t fondant niet goed tegrn de taart asnplakt en dus iets loslaat!!

Ik hoop dat dat t euvel is..want heb ook al meerdere keren afgesmeerd met bc in de kleur vd biscuit.

Nogmaals bedankt!!!

25

Re: Help lijkt wel lucht onder fondant

Carien..dank je trouwens!!! Jou taarten.zijn altijd zo mooi!!!! Dus benerg blij met je compliment!!

Vind deze taart trouwens ook redelijk strak..miss dat jullie er snders over denkren