1

Onderwerp: recept voor het maken van jam

er is mij gevraagd om een taart te maken, en als vulling wil ze 2 lagen aardbeien jam. nu vindt ik het dan wel erg belangrijk dat de jam dan wel super lekker moet zijn. nu denk ik dat zelfgemaakte jam dan het lekkerst is, maar welk recept is het lekkerste volgens jullie?
is het moeilijk om zelf jam te maken?

2

Re: recept voor het maken van jam

Geen idee welk recept het lekkerst is,
maar ik heb ooit weleens met mijn Oma jam gemaakt,
en van wat ik me ervan herinner is het juist helemaal niet moeilijk om te maken!

Ik zou zeggen, google er eens op los, of zoek eens met de zoekfunctie,
komt je vast een heel eind!

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

3

Re: recept voor het maken van jam

http://berriesathome.nl/nl/aardbeienjam

dit recept ziet er lekker uit, en niet al te veel suiker
(vind ik persoonlijk dan weer een pluspuntje)


in dit recept zijn de verhoudingen nl heel anders:

http://www.smulweb.nl/recepten/1366719/Aardbeienjam

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

4

Re: recept voor het maken van jam

voor in de taart maak ik eigenlijk altijd saus  :)

bijv 1 kg aardbeien schoonmaken (eerst wassen en dan kroontjes eraf)
evt in stukjes snijden
in een pan doen
500gr Geleisuiker erbij doen (niet de extra, de gewone; voor jam is die 1kg fruit op 1 kg suiker)
vuur/electra aan
aardbeien fijnstampen met pureestamper of vermalen met zo'n dinges... (hoe heet dat nou ook weer :think: )
af en toe omroeren
paar minuten laten koken
in schone (vanuit afwasmachine of uit heet sodabad) jampotjes doen
nagenoeg helemaal vullen (mbv een litermaat gaat dat goed)
dichtdraaien (pas op kokend, dus gebruik pannenlappen of zoiets)
zet de potjes een paar minuten op de kop
daarna rectop zetten en af laten koelen
de deksels zullen ploppen, naar beneden trekken; dan zit er vacuum op en bederft de saus/jam niet (wel metalen deksels gebruiken dus!)

Wil je geen saus maar jam, dan gewoon 1:1 fruit:geleisuiker nemen (of bij de Geleisuiker extra de verhouding van het pak)

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

5

Re: recept voor het maken van jam

las net even de 'recepten' van de linken hierboven.
Bij jam zou ik de potten zeker niet op de kop laten staan totdat het helemaal afgekoeld is.... :nooo 
Dan zit je jam tegen het deksel aan geplakt en zit er onderin de pot een stuk lucht... :s


Enneuh, een geknapte glazen pot heb ik ook nooit gehad :nooo  en ik gebruik nooit warme potten...

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

6

Re: recept voor het maken van jam

Ik doe het net als Carien, maar dat de geleisuiker extra. Dan krijg je halfzoete jam die altijd dik genoeg is. Het is echt absoluut niet moeilijk en kan niet mislukken. Ik vind het zelf ontzettend leuk om te doen.
Ik zou zeggen: begin maar met appelmoespotjes sparen. Gevulde potjes zijn ook leuke dingetjes om weg te geven, aan je (schoon)ouders bijvoorbeeld. De mijne zijn er echt stapelgek op.

Tieneke

7

Re: recept voor het maken van jam

Carien schreef:

las net even de 'recepten' van de linken hierboven.
Bij jam zou ik de potten zeker niet op de kop laten staan totdat het helemaal afgekoeld is.... :nooo 
Dan zit je jam tegen het deksel aan geplakt en zit er onderin de pot een stuk lucht... :s


ik weet eerlijk gezegd niet beter als dat het zo moet,
de jam zakt toch ook weer naar beneden,
al is het langzaam, het zakt wel weer.

mijn oma deed het altijd net zo, heeft met conserveren te maken geloof ik.

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

8

Re: recept voor het maken van jam

Ik het geleerd ondersteboven totdat je klik/pop hoort dan is de deksel vacuum getrokken en kan ie weer rechtop en dan zakt de jam wel weer naar beneden. Bij mij is de jam dan heus niet altijd al helemaal afgrkoeld!

Live as if you were to die tomorrow
Learn as if you were to live forever! -Ghandi-

9

Re: recept voor het maken van jam

Butzies:

dat is een goeie tip!
(alleen moet je er dan dus wel bij blijven staan)

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

10 Laatst bewerkt door Butzies (28-07-2013 15:49)

Re: recept voor het maken van jam

Ik heb de mazzel van een open keuken...  :Y

Live as if you were to die tomorrow
Learn as if you were to live forever! -Ghandi-

11

Re: recept voor het maken van jam

:think:  ik zet ze altijd weer rechtop na een paar minuten, nog nooit 'foute' pot opengemaakt :nooo Blijkbaar maakt dat dus niet uit :)

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl