voor in de taart maak ik eigenlijk altijd saus
bijv 1 kg aardbeien schoonmaken (eerst wassen en dan kroontjes eraf)
evt in stukjes snijden
in een pan doen
500gr Geleisuiker erbij doen (niet de extra, de gewone; voor jam is die 1kg fruit op 1 kg suiker)
vuur/electra aan
aardbeien fijnstampen met pureestamper of vermalen met zo'n dinges... (hoe heet dat nou ook weer
)
af en toe omroeren
paar minuten laten koken
in schone (vanuit afwasmachine of uit heet sodabad) jampotjes doen
nagenoeg helemaal vullen (mbv een litermaat gaat dat goed)
dichtdraaien (pas op kokend, dus gebruik pannenlappen of zoiets)
zet de potjes een paar minuten op de kop
daarna rectop zetten en af laten koelen
de deksels zullen ploppen, naar beneden trekken; dan zit er vacuum op en bederft de saus/jam niet (wel metalen deksels gebruiken dus!)
Wil je geen saus maar jam, dan gewoon 1:1 fruit:geleisuiker nemen (of bij de Geleisuiker extra de verhouding van het pak)