1

Onderwerp: Verse gist VS instant gist

Nu vroeg ik me af, Voor t bakken van brand...
Maakt het uit of je verse gist of instant gist gebruikt?
naast het feit dat verse gist kort houdbaar is en instant gist langer...

Geeft het een misschien een lekkerdere smaak aan t brood? Of laat het beter reizen? Of maakt het niks uit?

ervaringen aub!

2

Re: Verse gist VS instant gist

Ik gebruik het liefst verse gist. Ik vind dat het met verse gist beter rijst. daardoor wordt bijv. brood luchtiger. Wel heb ik altijd instant gist in huis voor noodgevallen.

3

Re: Verse gist VS instant gist

Ik meen me te herinneren dat mijn moeder de verse gist invroor in porties. Als dat idd kan, is het probleem van de beperkte houdbaarheid opgelost ;)

You got to believe that right here right now you're exactly where you're supposed to be

Re: Verse gist VS instant gist

Je moet 2,5 keer meer verse gist dan gistkorrels gebruiken voor dezelfde werking

Verse gist is 6 weken houdbaar in diepvries

I never met a calorie I didn't like....

5

Re: Verse gist VS instant gist

taartenprinsesje schreef:

Je moet 2,5 keer meer verse gist dan gistkorrels gebruiken voor dezelfde werking

Verse gist is 6 weken houdbaar in diepvries

Bij mij is de dubbele hoeveelheid  verse gist tov gedroogde gist goed hoor.
Rijzen dmv gist, indien mogelijk met je recept voeg wat suiker toe, suiker is de voeding voor de werking van gist. Zout is de vijand.
Indien er zout door het recept moet, op het allerlaatste zout toevoegen voor het beste resultaat.

Verse gist is lekkerder maar minder stabiel.
In pizza bijvoorbeeld hoort verse gist!

Ik bak en kook, gluten en tarwevrij

6

Re: Verse gist VS instant gist

Ik bak al ons brood zelf (lees 3 broden in 2 dagen) en gebruik meestal instant gist soms verse gist en mijn ervaring is dat het weinig tot geen verschil maakt qua smaak. Voor een beginner zou ik echter wel instant gist adviseren omdat verse gist kwetsbaarder is.

7

Re: Verse gist VS instant gist

Droge gist en ik zijn geen vriendjes.
Het is wel eens gelukt, maar ik ben echt favoriet van verse gist.
Voor brood, vlaai, suikerklontjesbrood,  enz.

Mijn faceboekpagina met mijn taartjes
http://www.facebook.com/pages/Home-made … 1595328591