1

Onderwerp: cake bakken in een rond vorm

Ik heb een vraagje. Ik ga een 3d taart maken en ik heb begrepen dat het makkelijker te snijden is met cake dan met biscuit. Ik gebruik een 28 cm ronde vorm. Het moet 7 cm hoog worden. Welk recept kan ik het beste gebruiken en vooral welke hoeveelheden? Ik hoop dat iemand me kan helpen

2

Re: cake bakken in een rond vorm

Volgens mij kan dat met beiden wel maar het is ook een beetje afhankelijk van wát je dan wilt maken.
voor heel lastige onderdelen die 'uitsteken' gebruikt men ook wel cerealtreats die je dan in vorm kan snijden. Zoals bijvoorbeeld poten van een dier of zo.

Is er niet een how-to van bakken voor 3d taarten?
succes!

3

Re: cake bakken in een rond vorm

ik vond biscuit juist makkelijker dan cake. cake brokkelt meteen af terwijl je met een goed scherp mes biscuit mooi kan snijden...

4

Re: cake bakken in een rond vorm

roosendahl schreef:

Volgens mij kan dat met beiden wel maar het is ook een beetje afhankelijk van wát je dan wilt maken.
voor heel lastige onderdelen die 'uitsteken' gebruikt men ook wel cerealtreats die je dan in vorm kan snijden. Zoals bijvoorbeeld poten van een dier of zo.

Is er niet een how-to van bakken voor 3d taarten?
succes!

Het gaat om een Cars taart. Ik had een how to gevonden op het forum en daar gebruiken ze gewoon een biscuit. Ik heb gister een biscuit gebakken en even geprobeerd te snijden. Het lukt wel maar het kruimelt wel heel erg. En het brokkelt ook heel snel af. En ik had de biscuit van te voren ook al ruim een uur in de diepvries gehad. Dacht dat het daarom misschien makkelijker met cake was.

5

Re: cake bakken in een rond vorm

petrawb schreef:

ik vond biscuit juist makkelijker dan cake. cake brokkelt meteen af terwijl je met een goed scherp mes biscuit mooi kan snijden...


Wat voor mes gebruik jij voor het snijden dan? Misschien moet ik dan gewoon nog een poging wagen met biscuit en een goed mes.

6

Re: cake bakken in een rond vorm

je moet iets bakken tussen cake en biscuit in: kijk bij recepten,
mamakaat heeft daar een heel goeie voor.

7

Re: cake bakken in een rond vorm

omakneeltje schreef:

je moet iets bakken tussen cake en biscuit in: kijk bij recepten,
mamakaat heeft daar een heel goeie voor.

Ik kan em bij recepten niet vinden. Of ik kijk niet goed... Welke bedoel je dan?

8

Re: cake bakken in een rond vorm

Bianca03 schreef:
omakneeltje schreef:

je moet iets bakken tussen cake en biscuit in: kijk bij recepten,
mamakaat heeft daar een heel goeie voor.

Ik kan em bij recepten niet vinden. Of ik kijk niet goed... Welke bedoel je dan?

deze van mamakaat:

mamakaat schreef:

http://www.mijnalbum.nl/Foto-ZMIUV6VG.jpg

Op de foto: 4 x een taart, 2 van 15 cm en 2 van 10 cm, allemaal 6 cm hoog op basis van 1 maal het beslag!

Naar aanleiding van een aantal mailtjes leek het me handig om het recept hier te plaatsen :)
Dit is het recept dat ik gebruik als ik mijn taart in een vorm ga snijden, zoals een swirly of een topsy. Het is net wat steviger dan biscuit, maar licht genoeg om het nog te vullen.

Het recept komt uit een Amerikaans Patisserie boek en heet daar een Milk and Butter Sponge cake
Het is flink wat werk...maar absoluut de moeite waard :)
De gekke verhoudingen komen doordat hij is vertaald van cups naar grammen :)

LET OP: Door een vertaalfout van mij stond er eerst voor sommigen niet duidelijk bij dat je de suiker met de eieren moet verwarmen. Nu wel (oktober 2011) :) Sorry voor de onduidelijkheid

312 gram gewone suiker
188 gram ei
60 gram eigeel
4 gram zout

60 gram roomboter
125 gram halfvolle melk

212 gram gewone bloem
30 gram maizena
8 gram bakpoeder

Verwarm de melk in een pannetje en laat de boter erin smelten. Het hoeft niet te koken. Is de boter gesmolten, zet het vuur uit en laat staan.

Doe alle eieren en het eigeel in een vuurvaste kom samen met het zout. Terwijl je de suiker er in delen bijdoet verwarm je het geheel au bain marie tot 43 graden, of als je geen thermometer hebt tot het voelt als een net te heet bad. Blijven roeren tot het suiker/eimengsel de goede temperatuur heeft.Doe daarna in je keukenmachine en mix op hoge snelheid voor minstens 10 to 15 minuten.

Meng de rest van de droge ingredienten door elkaar.
En zeef dat in 3 delen door het ei/suikermengsel. Gebruik een spatel zodat je mengsel niet inzakt.
Daarna spatel je in 3 delen de warme melk met de boter erdoor.

Meteen in je vorm doen en bakken, dit mengsel zakt heel snel in en dan ben je je volume kwijt :)

Ik zet mijn oven op 160 graden hetelucht en dan ongeveer 35 minuten afhankelijk van hoe hoog je je taart wil,

Deze hoeveelheid in een 20 cm vorm, komt heel hoog, zeker 9 cm....dus dan duurt het ongeveer 45 min...Maarin een 24 cm vorm kan 35 al genoeg zijn. Even in de gaten houden dus ;)
Het werkt nog beter als je het beslag verdeeld over twee bakblikken van 20 cm en die tegelijk bakt. Je hebt dan twee cakes van 5 a 6 cm hoog, samen 10 a 12! :)

Hij is gaar als de cake terug veert na induwen of de welbekende prikker ;)

Denk aan smaakjes naar keuze om toe te voegen (citroenschil, vanille...) Toevoegen aan de warme melk.

Hmmmmm  :9

http://www.mijnalbum.nl/Foto-8BHD6KNH.jpg

Gebakken in bakpannen van PME (7.5 cm) te verkrijgen in de webshop hier.

http://www.mijnalbum.nl/Foto-ZHSZW64H.jpg

UPDATE:
Doe je oven zachtjes dicht als hij aanstaat. Betere luchtstroom.
Uit eigen ervaring: Het recept kan ook zonder maizena, neem dan 250 gram bloem en 8 gram bakpoeder.
(heb je iets meer ei per ongeluk, (zoals bijvoorbeeld bijna 200 gram ipv 188) doe er dan ook zoveel gram bloem extra bij keer 2. Dus 12 gram meer ei >>>> 24 gram meer bloem.

Alles wat hier staat is uit eigen ervaring, ik ben geen bankerbakker, ik doe wel mijn best om je te helpen als het niet lukt! Succes en bak ze!

9

Re: cake bakken in een rond vorm

Ok, top! Dank je wel. Ga het proberen. Las dat ie vrij lastig te maken is omdat ie snel instort. Maar ga een poging wagen  :)

10

Re: cake bakken in een rond vorm

Ik snij auto's ook gewoon uit biscuit. De biscuit leg ik dan een nacht in de vriezer en snij deze wanneer die zo goed als bevroren is. Ik snij met een mes die hele fijne karteltjes heeft.
Ik heb, na mijn laatste taart van cake, besloten dat ik geen taart van cake meer maak. Ik krijg deze gewoon net niet goed gaar in een ronde bakvorm. Heb het recept van mamakaat nog niet geprobeerd maar wil dit nog wel doen  :)