1

Onderwerp: waarom is mijn taart/cake zo klein?

Hallo allemaal,

ik heb netjes het recept op gevolgd wat op de zak stond..
biscutmix alleen water en eieren toevoegen..

330 gram meel, 4 eieren en 26 ml water.. dit 10 min zelfs iets langer laten mixxen en toen in de oven 30 min op 175 graden
bakvorm 26 cm rond

hij is gekrompen in de breedte en hij is aan de rand ongeveer 4 cm hoog en in het midden 8cm
dus behoorlijk misvormt :s


wat heb ik fout gedaan??
iemand?

Ben dyslectisch en hoop dat niemand mij daar op afrekent…
Taarten bakken is gewoon heel erg leuk!!!

2 Laatst bewerkt door Paula66 (15-05-2013 21:07)

Re: waarom is mijn taart/cake zo klein?

Ik gebruik die hoeveelheden voor een vorm van 20 - 22,5 cm. Ik denk ook dat je hem te lang hebt gebakken want zodra hij lost komt van de wanden van mijn vormen is je biscuit gaar. Verder heb je hem waarschijnlijk op een te hoge temp gebakken, waardoor hij te snel rijst en een bult krijgt. Oplossing: op lagere temperatuur bakken of met oplopende temp bakken.

3

Re: waarom is mijn taart/cake zo klein?

oke bedankt..

dus met oplopende temp.. iedere 5 min iets opdraaien ??
en op 130 ofzo beginnen??

ga het zo nog maar eens proberen

Ben dyslectisch en hoop dat niemand mij daar op afrekent…
Taarten bakken is gewoon heel erg leuk!!!

4

Re: waarom is mijn taart/cake zo klein?

word morgen heb te weinig eieren hhmm vervelend!

Ben dyslectisch en hoop dat niemand mij daar op afrekent…
Taarten bakken is gewoon heel erg leuk!!!

5 Laatst bewerkt door taartjejansen (15-05-2013 21:14)

Re: waarom is mijn taart/cake zo klein?

Een beetje krimp aan de randen is normaal. Als je te lang bakt krimpen ze vaak heel erg, en een bolling in het midden wil vaak zeggen dat de oventemp te hoog was, dan rijst het beslag niet regelmatig. Te kort mixen kan nog steeds, je beslag moet eruit zien als lobbige slagroom en in een lint van je klopper lopen. Met een handmixer heb ik hier echt meer als 10 minuten voor nodig, zelf met mijn kenwood duurt het soms langer. En als je vorm niet goed ingevet is aan de randen kan dit het beslag ook tegen houden om te rijzen langs de randen.

Kortom, kan aan veel dingen liggen, is gewoon een kwestie van uitproberen. Bakken op een lagere temp of temp stapsgewijs opvoeren, misschien iets korter bakken. Bakvorm goed invetten tot bovenin en daarna eventueel een beetje bloem erin. Mixen tot je de consistentie van lobbige slagroom hebt, zorgen dat je beslag evenredig verdeelt is over de hele vorm.

Succes! Gewoon heel vaak oefenen, dan lukt het steeds beter. Vooral je eigen materiaal goed leren kennen, elke oven, elke mixer en elke bakvorm is anders.

Groetjes Petra

6

Re: waarom is mijn taart/cake zo klein?

ik heb de bakvorm wel goed ingevet heb zn spuitbus...
ga het morgen op nieuw proberen en haal meteen genoeg eieren voor meerdere taarten  :Y 
als het dan weer niet goed gaat heb ik teminsenten nog eieren.. baal best wel nu...
heb wel een mixer die ik gewoon aan kan zetten en er bij weg kan lopen gelukkig zie me niet staan met mn handmixertje 15 min ppff
en hij was er mooi met pieken de beslag dus denk dat dat wel goed is gegaan..


morgen dus echt even expirimeteren met bakken...

heb nu de bolling er boven afgesneden dwarsdoor gesneden en toen in 2en gesneden nog en recht op gezet
probeer er wel een handtasje van te maken..
wanneer die klaar is maak ik een foto teminsenten als het wat is geworden  :o

bedankt allemaal!

Ben dyslectisch en hoop dat niemand mij daar op afrekent…
Taarten bakken is gewoon heel erg leuk!!!

7

Re: waarom is mijn taart/cake zo klein?

hij was ongeveer 1 cm rondom gekrompen..

Ben dyslectisch en hoop dat niemand mij daar op afrekent…
Taarten bakken is gewoon heel erg leuk!!!

Re: waarom is mijn taart/cake zo klein?

Laat je het biscuit in de vorm afkoelen? Of stort je hem geloijk. Als ik mijn taart in de vorm laat afkoelen krimpt hij ook veel meer dan als ik hem gelijk stort en op een rooster laat afkoelen.

Groetjes Petra

9

Re: waarom is mijn taart/cake zo klein?

330 gram meel, 4 eieren en 26 ml water.

Zoals jij het opgeeft klopt het niet,
op 330 gram biscuitmix gebruik je 5 eieren
en 33 ml water.
8 minuten op hoge snelheid mixen
en vervolgens nog 2 minuten op lage snelheid.
Bij een heteluchtoven bakken op 160 graden
zo'n 35 a 40 minuten.

10

Re: waarom is mijn taart/cake zo klein?

oke zo stond het op de zak.. zal het de straks ff zo proberen dankjewel...

ik sort hem gelijk

Ben dyslectisch en hoop dat niemand mij daar op afrekent…
Taarten bakken is gewoon heel erg leuk!!!

11

Re: waarom is mijn taart/cake zo klein?

vanderkamp schreef:

330 gram meel, 4 eieren en 26 ml water.

Zoals jij het opgeeft klopt het niet,
op 330 gram biscuitmix gebruik je 5 eieren
en 33 ml water.
8 minuten op hoge snelheid mixen
en vervolgens nog 2 minuten op lage snelheid.
Bij een heteluchtoven bakken op 160 graden
zo'n 35 a 40 minuten.

Let op, dit zijn de hoeveelheden bij Funcakes Biscuit..
Ik heb zelf totaal geen ervaring met andere merken, maar kan me voorstellen dat ze andere hoeveelheden gebruiken..

Bij mijn weten is het ook 5 eieren (medium) op 330 gram mix.
Maar dan wel voor Funcakes

Deleukstetaartenshop Almere, verkozen tot leukste winkel van Almere en van Flevoland!

12

Re: waarom is mijn taart/cake zo klein?

angela87 schreef:

ik heb de bakvorm wel goed ingevet heb zn spuitbus...

ten eerste zou ik ook zeggen, dat die hoeveelheid voor een kleinere vorm is, dus bij 26cm vorm moet je meer gebruiken
Maar wat ik je als tip kan geven, is niet goed invetten met spuitbus, maar gewoon even licht sprayen, even laten intrekken en dan zachtjes met keukenpapier onderin de rand even doorvegen. Teveel sprayen is niet echt goed.

Is het ondertussen al beter gegaan met bakken?

Groetjes, Dorothea.

13

Re: waarom is mijn taart/cake zo klein?

heb nog niet weer gebakken weinig tijd gehad...
wil het morgen nog eens proberen..
heb nu hier 2 recepten en nog 2 andere recepten dus probeer gewoon verder ;) al doende leerd men toch
en heb even een kleinere bakvorm geleend bij mn nicht..


heb wel de taart klaar een handtasje maar vind hem best leuk voor een eerste keer.. zal morgen ff de foto uppen

Ben dyslectisch en hoop dat niemand mij daar op afrekent…
Taarten bakken is gewoon heel erg leuk!!!

14

Re: waarom is mijn taart/cake zo klein?

Ik gebruik ook gewoon de hoeveelheden die op de verpakking van Funcakes staan, maar gebruik wel altijd de hoeveelheden van een maat groter.
Ook doe ik dan bakpapier in de vorm zodat hij goed kan rijzen en boven de vorm uit kan komen.

Lukt altijd prima!
Ik bak op 170 graden.

Succes ermee.

Groetjes Nancy