Re: weeeer mbc mislukt... krijg er een punthoofd van.
Glas gaat inderdaad prima. Ik gebruik altijd een Pyrex kom voor het au bain Marie verhitten.
Dat smaakt naar feestje!
Je bent niet ingelogd. Inloggen of registreren.
DeLeuksteTaarten.nl Forum » Bakken & Vullen » weeeer mbc mislukt... krijg er een punthoofd van.
Glas gaat inderdaad prima. Ik gebruik altijd een Pyrex kom voor het au bain Marie verhitten.
Glas gaat inderdaad prima. Ik gebruik altijd een Pyrex kom voor het au bain Marie verhitten.
ben dan wel geen Mieperdepiep, maar dit is wat ik als belangrijkste punten heb opgeschreven (gekopieerd) uit de diverse adviezen:
Meringue botercrème
Voor een taart van 25 cm
Ingrediënten: (1 eiwit = 35 gr; 5gr eiwitpoeder + 30 gr/ml water =35 gr = 1eiwit)
• 140 gram eiwitten (20 eiwitpoeder, 120 water; zie onderaan!)
• 280 gram kristalsuiker
• 280 gram roomboter op kamer temperatuur en in stukjes.
Eventueel een snufje zout.MBC 1:2:3 om af te smeren (1 deel eiwitten, 2 delen suiker, 3 delen roomboter); MBC 1:2:2 om te vullen
* op erg warme dagen is het verstandig een gedeelte van de roomboter door margarine of kokosvet te vervangen (maximaal de helft). Dit zorgt voor meer stabiliteit van je crème.
Werkwijze:
Ik doe als ik mbc maak de suiker in de kom, dan het eiwitpoeder erboven zeven en dan mengen (nog zonder water).
Dan pas het water erbij en direct boven de pan met water verder roeren tot de suiker gesmolten is.
Ik heb zo eigenlijk nooit klontjes.Als ik zie dat de suiker goed is gesmolten (72graden), als het dus een gladde massa is doe ik het in een beslagkom en klop 10 minuten, stukjes boter erbij en kloppen, daarna nog een smaakje.
Het is echt nog nooit mislukt ! Succes !GEEN schuim maken van eiwit, suiker en water; gewoon roeren met een spatel.
Ik zet het rustig op kokend water hoor, gaat prima.
Je moet er alleen wel bijblijven en steeds doorroeren, anders kan het inderdaad gaan aankoeken.
Zal ik nog eens mijn ervaringen er bij schrijven? Ben inmiddels klein beetje meer ervaren. Gooi ik ze tussen Cariens samenvatting:
Meringue botercrème
Voor een taart van 25 cm
Ingrediënten: (1 eiwit = 35 gr; 5gr eiwitpoeder + 30 gr/ml water =35 gr = 1eiwit)
• 140 gram eiwitten (20 eiwitpoeder, 120 water; zie onderaan!) Vers eiwit is het allerlekkerste en in combinatie met een suikerthermometer kun je dit prima voedselveilig bereiden.
• 280 gram kristalsuiker
• 280 gram roomboter op kamer temperatuur en in stukjes.
Eventueel een snufje zout
MBC 1:2:3 om af te smeren (1 deel eiwitten, 2 delen suiker, 3 delen roomboter), dit is een zeer stevige MBC;
MBC 1:2:2 om te vullen, dit is een luchtigerder variant.
* op erg warme dagen is het verstandig een gedeelte van de roomboter door margarine of kokosvet te vervangen (maximaal de helft). Dit zorgt voor meer stabiliteit van je crème.
Werkwijze:
1) in geval van eiwitpoeder: Ik doe als ik mbc maak de suiker in de kom, dan het eiwitpoeder erboven zeven en dan mengen (nog zonder water).
Dan pas het water erbij en direct boven de pan met water verder roeren tot de suiker gesmolten is.
Ik heb zo eigenlijk nooit klontjes.
2) de eiwitten met suiker (+zout) au bain Marie verwarmen. Ondertussen rustig roeren, gedurende de hele tijd. Niet kloppen, geen schuim maken.
3) het best kun je nu met een suikerthermometer meten. Door verhitten totdat je 72 graden hebt.
Als je die niet hebt kun je ook wachten totdat de suiker goed gesmolten is. Deze methode is echter minder veilig bij vers eiwit.
4) Daarna het mengsel opkloppen. In de keukenmachine gebruik je hiervoor je garde.
5) Doorkloppen totdat je stevige witte pieken hebt, die blijven staan. Dit kan gerust zo'n 10 minuten duren.
6) Laat het mengsel afkoelen, bij voorkeur al doorkloppend, dan blijft het schuim mooi stevig, maar meestal gaat het ook goed als je de machine een tijdje laat rusten.
7) nu zijn er 2 methodes om de boter bij te voegen: of de boter nu klontje voor klontje toevoegen, maar dan heb je kans dat je MBC klonten geeft. Over het algemeen komt dit gewoon goed als je door gaat met kloppen. Tenzij het mengsel zoiezo te warm is, dan kun je het beter even in de koelkast zetten en na een kwartiertje weer verder gaan.
Je kunt ook met iets meer geduld wachten tot je meringue kouder is geworden dan 35 graden. Meten met je thermometer, of voelen met je hand dat het niet meer lekker warm, (laat staan heet) maar alleen nog lauw voelt. Dan kiep je in één keer de boter erbij in, mits deze minimaal in zijn geheel op kamertemperatuur is gekomen.
Kloppen op lage snelheid. Klop door totdat het er luchtig uitziet (tenminste voor een botercreme dan)
- Wanneer het soepig wordt is waarschijnlijk je temperatuur nog te hoog. De boter smelt dan. Gewoon doorkloppen en als dat echt niet werkt even in de koelkast.
- Wanneer het gaat klonteren; geen paniek, ook gewoon doorkloppen. Het water scheidt zich dan van het vet. Dit komt vanzelf weer goed. Hoe minder de boter en meringue in temperatuur verschillen, hoe minder kans dat dit gebeurt.
8) Voeg een smaakje toe! MBC is pas echt lekker als je deze op smaakt brengt, anders blijft deze wat boterachtig smaken. Klassiek lekker is vanillemerg en/ óf vanille-extract toevoegen, altijd goed. Maar varieer ook met : Fruitpuree (geblenderd fruit, even gekookt met citroensap en eventueel wat suiker) Lemoncurd of banketbakkersroom. Gesmolten en op kamertemperatuur terug gekoelde chocola, die nog vloeibaar is. Jam. Likeur. Dulche de leche.
9) MBC kan buiten de koelkast bewaard worden (wel afhankelijk van je toevoeging). Als je over hebt kun je dit ook invriezen. Wanneer je het wilt gebruiken moet je het volledig laten ontdooien, tot aan kamertemperatuur en dan nog even doorroeren / kort kloppen.
10) Voor afsmeren is het handig wanneer je de afgesmeerde taart eerst weer in de koelkast laat opstijven, dan kan je hem strak afwerken.
11) Let er bij vers eiwit op dat je de temperatuur checkt met een thermometer. Let er ook op dat je geen rauw eiwit aan je handen hebt, aan een theedoek of aan keukengereedschap, om daarna bij hergebruik alsnog een besmetting te geven.
Hebben we nu alle tips gecovered..
nu nog een manier vinden dat iedereen dit makkelijk (terug) kan vinden....
dit laatste misschien bij de ingezonden recepten?
![]()
nu nog een manier vinden dat iedereen dit makkelijk (terug) kan vinden....
dit laatste misschien bij de ingezonden recepten?
Goed idee: Heb hem naar die laatste rubriek gecopieerd.
Voor een taart van 25 cm
Ingrediënten: (1 eiwit = 35 gr; 5gr eiwitpoeder + 30 gr/ml water =35 gr = 1eiwit)
• 140 gram eiwitten (20 eiwitpoeder, 120 water; zie onderaan!)
• 280 gram kristalsuiker
• 280 gram roomboter op kamer temperatuur en in stukjes.
Eventueel een snufje zout.
is dit om 1 of 2 lagen te vullen?
Eens kijken, dat is op basis van 4 eiwitten. Ik zou denken dat je daar ruim 2 keer van kunt vullen. Heb je zelfs nog ruim over om ook mee af te smeren (mits je dat wilt met 1:2:2)
Maar ben zelf niet zo goed in hoeveelheden schatten, hoor. Maak graag wat ruim. Zijn vast mensen die een 25 cm met een kleinere hoeveelheid doen.
DeLeuksteTaarten.nl Forum » Bakken & Vullen » weeeer mbc mislukt... krijg er een punthoofd van.
Powered by PunBB, supported by Informer Technologies, Inc.