1

Onderwerp: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

Ik heb toch al zo'n 6 maal macarons gemaakt, de ene keer lukt het beter dan de andere. Ik vind het toevoegen van kleur vaak te koste gaat aan de structuur van de mix. Ben ik daarom te gierig met kleur toevoegen? :s
De macarons zijn eigenlijk altijd minder mooi van kleur. Of ik ze volgens recept nu 180 graden kort bak, 150 graden langer of zelf op 80 graden dan worden ze weer zo droog.  :|
Hoe behouden jou macarons kleur?
Moet ik gewoon HEEEEEEL veel kleur toevoegen of verbrand, want dat is toch eigenlijk wat er gebeurt, de bovenlaag?
Vast bedankt voor het meedenken. :)
Groetjes

Verder lezen op mijn blog vol how to's & recepten?
www.carolabaktzoethoudertjes.nl

2

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

misschien ligt het aan wat voor kleurstof je gebruikt. Ik gebruik gewoon de gel van Wilton en ie geen verschil in structuur. Ik gebruik voor het recept van meentje 1 1/2 ml kleurstof

3

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

Volgens mij is het advies om kleurpoeders te gebruiken...........

Ik heb het na 7 pogingen of zo opgegeven............kleur lukte wel, de rest niet  :grr:

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

Hoi Djehr,
VanWilton heb ik hier nog niet voor gebruikt, dat ga ik hierna proberen. En op welke temp en tijd bak je de macarons als ik het vragen mag?
:D

Verder lezen op mijn blog vol how to's & recepten?
www.carolabaktzoethoudertjes.nl

5

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

Hieronder mijn exacte recept. Ik gebruik een Kitchenaid om te mixen en bak met boven en onder warmte.



MACARONS   
55 gram gezeefd amandelpoeder
100 gram gezeefde poedersuiker   
2 eiwitten
30 gram suiker
1½ ml kleurgel

Voorbereiden
Verwarm eiwitten 20 seconden op 180 Watt

Bereiden
•    Klop de eiwitten op stand 8 met de ballongarde in 5 minuten stevig
•    Voeg 15 gram suiker toe en klop 1 minuut door
•    Voeg de andere helft van de suiker toe en klop nog 4 minuten.
•    Vervang de ballongarde door de bisschopshaak.
•    Voeg de gezeefde amandelpoeder en poedersuiker toe en klop 1½ minuut op stand 2. Voeg in deze fase ook de kleurstof toe.

Opspuiten
•    Doe het bijna vloeibare mengsel over in een spuitzak en spuit rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat of de macaron plaat.
•    Laat het geheel  1 – 1½  uur drogen

Afbakken
•    Verwarm de oven voor op 150 graden
•    Bak de macarons in 24 minuten gaar.

en foto's van het (kleur)resultaat

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/398_466702553349700_820278404_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/524326_466331636720125_230555351_n.jpg

6

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

ik ga me nu echt inschrijven voor de macaronesworkshop in Amsterdam, ik hoop alle geheimen dan te gaan ontdekken!!

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

Tjeeje Dehr, jou macarons zien eruit alsof ze zo uit de winkel vanLaduree komen! Wat kun je ze prachtig egaal opspuien. De mat ben ik wisselend tevreden over. Ze spuiten mooier op maar bakken soms hol.

Bij de Njam tv in Belgie heb ik deze methode wel eens gezien; daar wordt een deel vd suiker verwarmd tot 119 graden en vloeibaar gebruikt.
http://www.njam.tv/recepten/makarons-me … -frambozen
Soms lukken ze wel bij mij, maar niet stabiel en de kleur veranderd. Maar ik geeft het toch niet op. Ook als ze hol zijn, niet mooi van kleur, ze blijven lekker. Maar het lekkerst is toch als de buitenkant knapperig is en de binnenkant net een beetjes smeuig.
Bedankt dat je jouw methode wilde delen. Ik ga jouw recept eens gebruiken, samen met liefde en geduld. Dat moet ook, ik probeer harten macarons te maken  :lol:


djehr schreef:

Hieronder mijn exacte recept. Ik gebruik een Kitchenaid om te mixen en bak met boven en onder warmte.



MACARONS   
55 gram gezeefd amandelpoeder
100 gram gezeefde poedersuiker   
2 eiwitten
30 gram suiker
1½ ml kleurgel

Voorbereiden
Verwarm eiwitten 20 seconden op 180 Watt

Bereiden
•    Klop de eiwitten op stand 8 met de ballongarde in 5 minuten stevig
•    Voeg 15 gram suiker toe en klop 1 minuut door
•    Voeg de andere helft van de suiker toe en klop nog 4 minuten.
•    Vervang de ballongarde door de bisschopshaak.
•    Voeg de gezeefde amandelpoeder en poedersuiker toe en klop 1½ minuut op stand 2. Voeg in deze fase ook de kleurstof toe.

Opspuiten
•    Doe het bijna vloeibare mengsel over in een spuitzak en spuit rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat of de macaron plaat.
•    Laat het geheel  1 – 1½  uur drogen

Afbakken
•    Verwarm de oven voor op 150 graden
•    Bak de macarons in 24 minuten gaar.

en foto's van het (kleur)resultaat

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/398_466702553349700_820278404_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/524326_466331636720125_230555351_n.jpg

Verder lezen op mijn blog vol how to's & recepten?
www.carolabaktzoethoudertjes.nl

8

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

Tjonge Desiree, ik heb altijd overal gelezen dat je het suiker-amandelmengsel moet spatelen. Ik ga het ook eens proberen met de mixer. En ik neem je tip mee van 150 graden en 24 minuten. De vorige keer heb ik ze te kort op de mat gebakken, ze plakten vast. En ze barstten ook wat. Dus: bedankt!

Enne Zoethoudertje: ik gebruik ook gewoon de gel-kleurstoffen van Wilton of Americolor. Er zijn er die zweren bij kleurpoeders, maar die heb ik zelf (ook) niet in huis. Gewoon blijven proberen hoor! Er zijn altijd wel slachtoffers te vinden voor je (mis)baksels...

Tieneke

9 Laatst bewerkt door djehr (04-01-2013 12:48)

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

Als ze barsten Tieneke dan staat je oven waarschijnlijk toch iets te heet. En ook de baktijd is belangrijk. Als je ze net te lang er in laat staan dan verkleuren ze. Je zult het toch moeten uitproberen, want iedere oven is anders...

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

Hup, meteen vandaag weer aan de slag. Ik wil graag harten macarons maken. Nou je recept werkte het beste tot nu toe!
De macarons zijn rood maar dat komt ook omdat ik meer kleur heb toegevoegd dan normaal. (al die kleurstoffen.. leuk zo'n bakkende moeder maar niet altijd gezond)  Want wat is 1,5 ml? Ik heb denk ik iets meer dan een halve theelepel toegevoegd, de macarons op 130 graden 30 min. gebakken. Ze hebben een voetje en zijn toch nog een beetjes smeuig. Dat moet ook, van die harde rakkers zijn niet lekker. Nu nog ganache maken en smullen maar.
p.s de lekue mat werkte nu pas voor de eerste maal ook goed, geen holte of zo.
Ik heb je ook nog een berichtje gestuurd  ;)
https://lh6.googleusercontent.com/-Axhr-CzqFHw/UObbdCfDQJI/AAAAAAAADEY/PtjMzox_URg/s1173/DSC_0909.JPG

ha, ha, deze is zelfs eeeeecht rood!
https://lh6.googleusercontent.com/-nA3A404WpPM/UObb-5cEtfI/AAAAAAAADEg/-bKIyNWOLac/s1173/DSC_0912.JPG

Verder lezen op mijn blog vol how to's & recepten?
www.carolabaktzoethoudertjes.nl

11 Laatst bewerkt door djehr (04-01-2013 15:33)

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

Top dat het gelukt is  :thumb:
Voor de kleurstof gebruik ik altijd een injectiespuitje zonder naald. Kun je bij de apotheek kopen.Daarmee kun je het perfect afmeten en heb je ook niet zo'n troep.

Wat betreft je blogvraag
Naamvermelding is zeker netjes maar dan niet mijn naam. Het originele recept is niet van mij maar van Meentje op het forum.

http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=174646

Je moet echt eens op haar facebookpagina of website kijken. Ze kan echt toveren met macarons! :lol:

https://www.facebook.com/pages/My-love- … 81?fref=ts
http://www.myloveformacarons.be/

Ze geeft trouwens ook workshops en binnenkort komt er een boekje van haar uit :D

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

djehr schreef:

Top dat het gelukt is  :thumb:
Voor de kleurstof gebruik ik altijd een injectiespuitje zonder naald. Kun je bij de apotheek kopen.Daarmee kun je het perfect afmeten en heb je ook niet zo'n troep.

Wat betreft je blogvraag
Naamvermelding is zeker netjes maar dan niet mijn naam. Het originele recept is niet van mij maar van Meentje op het forum.

http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=174646

Je moet echt eens op haar facebookpagina of website kijken. Ze kan echt toveren met macarons! :lol:

https://www.facebook.com/pages/My-love- … 81?fref=ts
http://www.myloveformacarons.be/

Ze geeft trouwens ook workshops en binnenkort komt er een boekje van haar uit :D

Ik ben haar al eerder tegen gekomen en wat een leuke fb pagina
Toch is het recept anders bij jou, je gebruikt de keukenmachine en voegt ook het amandel/poedersuiker deel hierin. Dat heb ik nu ook gedaan en is natuurlijk  wel erg makkelijk.  :Y

Verder lezen op mijn blog vol how to's & recepten?
www.carolabaktzoethoudertjes.nl

13

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

Weet iemand of amandelmeel het zelfde is als amandelpoeder. :think:

14

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

Dit is allemaal leuk om te weten zeg!! Als ik tijd heb ga ik ook eens proberen, anders ga ik eens richting Maldegem!! Lekker dichtbij! :)

15

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

zoethoudertje schreef:

... (al die kleurstoffen.. leuk zo'n bakkende moeder maar niet altijd gezond)  Want wat is 1,5 ml? Ik heb denk ik iets meer dan een halve theelepel toegevoegd...

Als je geen spuitje hebt kun je ook een maatschepje gebruiken (zo'n setje van 4 met 1/4 tl, 1/2 tl, 1 tl en 1 el).

1,5 ml is dan een 1/4 theelepel.

16 Laatst bewerkt door zoethoudertje (05-01-2013 00:47)

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

Vandaar de mooie kleur! Ik gebruikte een dubbele dosis :lol:

Verder lezen op mijn blog vol how to's & recepten?
www.carolabaktzoethoudertjes.nl

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

zoethoudertje schreef:

Vandaar de mooie kleur! Ik gebruikt een dubbele dosis :lol:

:lol: nou, nu weet je het dus wel....

Wat is dat voor mat, van lekue ? Is dat dezelfde als van djehr?  Werkt dat nou echt beter, of is het meer om ze egaal van vorm te krijgen?

I never met a calorie I didn't like....

18

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

Ik vind de mat vooral makkelijk omdat je er gelijke bolletjes op kunt spuiten

19 Laatst bewerkt door Annekehil (05-01-2013 00:10)

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

Vet je die mat in voor het bakken? Ik heb er 1tje liggen maar nog niet gebruikt. Ben eerst weer moed aan het verzamelen om het nog maar weer eens te proberen. Ik laat me toch niet kisten door een koekje  O-)

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

Persoonlijk vind ik voor de vorm de mat zo wie zo ideaal. Je krijgt veel egalere macarons. Maar soms bakten ze hol bij mij op de mat. Met het recept van Djehr hierboven waren ze mooi en smeuig en dubbel kleurig  :)  :)

Ik heb sinds kort een mat van patisse, die heeft hetzelfde ontwerp als je silpat en die zie je regelmatig in Amerikaanse blogs. Het is een lekker dikke siliconenmat en daar heb ik nu ook 2 x op gebakken en ben er meer tevreden over dan gewoon macarons bakken op een bakplaat. De foto is een silpat
http://www.lafujimama.com/wp-content/uploads/2010/03/Macarons-resting-on-a-silpat.jpg
een foto van patisse
http://media.brandalley.com/rayons/350x350/612696_3.jpg
Ze blijven intrigeren he, die macarons, wil ze perse NOG beter maken. :lol:  Bovenstaande moeten nog gevuld worden. De ganache is al klaar maar het was vanmiddag zo donker dat ik dacht, ik doe het morgen. Ik wil er graag foto's van maken.

Verder lezen op mijn blog vol how to's & recepten?
www.carolabaktzoethoudertjes.nl

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

Ik heb ze nu ook al een aantal keer gemaakt, maar het resultaat was bedroevend  :rolleyes: de smaak was wel goed, maar ja, het gaat om die mooie fotos  :+

I never met a calorie I didn't like....

22

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

sanria schreef:

Weet iemand of amandelmeel het zelfde is als amandelpoeder. :think:

:Y

If life gives you lemons, make lemoncurd.

23

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

Mirjam5 schreef:
sanria schreef:

Weet iemand of amandelmeel het zelfde is als amandelpoeder. :think:

:Y

bedankt

24

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

Annekehil schreef:

Vet je die mat in voor het bakken? Ik heb er 1tje liggen maar nog niet gebruikt. Ben eerst weer moed aan het verzamelen om het nog maar weer eens te proberen. Ik laat me toch niet kisten door een koekje  O-)


Ik gooi mijn eigen berichtje er nog een keertje in. Vet je zo'n mat eerst in?  Ik heb nog nooit siliconen gebruikt  O-)  (lijkt wel een ander forum  :D

Re: Weet jij hoe macarons kleur behouden? (ik niet)

Annekehil schreef:
Annekehil schreef:

Vet je die mat in voor het bakken? Ik heb er 1tje liggen maar nog niet gebruikt. Ben eerst weer moed aan het verzamelen om het nog maar weer eens te proberen. Ik laat me toch niet kisten door een koekje  O-)


Ik gooi mijn eigen berichtje er nog een keertje in. Vet je zo'n mat eerst in?  Ik heb nog nooit siliconen gebruikt  O-)  (lijkt wel een ander forum  :D

Ik vet de mat nooit in.

Verder lezen op mijn blog vol how to's & recepten?
www.carolabaktzoethoudertjes.nl