http://koken.blog.nl/koken-doe-je-zo/re … -kerstcake
PANETTONE
Voor een taart van 20 cm doorsnede
Ingredienten:
* 4 el halfvolle melk
* 1 el gedroogde of 30 gr verse gist
* 400 gr bloem + extra om te bestuiven
* 100 gr kristalsuiker
* 250 gr (zachte) boter + extra voor het invetten
* 2 grote eieren
* 7 eidooiers
* 2 vanillestokjes
* geraspte schil van 1 citroen
* geraspte schil van 1 sinaasappel
* 1 tl zout
* 80 gr rozijnen
* 25 ml rum
* 70 gr gekonfijte sinaasappelschil
* 60 gr gekonfijte citroenschil
* 80 gr sultana’s
* 20 gr amandelschaafsel
Bereidingswijze:
Wel de rozijnen in de rum.
Verwarm de melk en roer de gist erdoor met 1 el bloem en 1 tl suiker. Meng goed en laat op een warme plaats in ca een kwartier schuimig worden.
Klop de zachte boter en de rest van de suiker met een mixer licht en luchtig.
Klop er 1 voor 1 de eieren door en dan 1 voor 1 de eidooiers. Blijf goed kloppen.
Splijt de vanillestokjes en schraap het merg eruit.
Meng het vanillemerg met de geraspte citroen- en sinaasappelschil door het boter-eimengsel.
Zeef boven een andere kom de bloem met het zout en meng het gistmengsel hierdoor.
Meng ook het eimengsel erdoor en klop alles tot een zacht deeg. Doe de deeghaken in de mixer en meng hiermee het deeg op de laagste stand 5-10 minuten.
Leg het deeg in een grote ingevette kom, dek af met een theedoek, en laat het op een warme plaats rijzen tot het verdubbeld is in volume (duurt ca. 1 uur).
Laat de rozijnen uitlekken en snijd de gekonfijte citrusschillen in kleine stukjes.
Vet de bakvorm in en bekleed ‘m met bakpapier.
Kneed het deeg opnieuw met de mixer op de middelste stand 10 minuten. Zet de mixer laag en voeg de citrusschillen, rozijnen en sultana’s erdoor. Meng alles kort door.
Doe het deeg in de bakvorm, strooi de amandelschaafsel erover en laat het weer rijzen en in volume verdubbelen (2 uur).
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bak de taart 15 minuten.
Draai dan de temperatuur omlaag naar 175 graden en bak de taart nog 45 minuten tot hij stevig aanvoelt en goudbruin ziet (dek eventueel af met alufolie als ie te snel bruin wordt).
Laat de taart in de vorm op een rooster afkoelen.
Haal de taart uit de vorm, maar laat het papier er omheen zitten tot je de taart aansnijdt.
Je kunt de panettone luchtdicht (in alufolie of koekblik) ca 4 weken bewaren.
Ik bak en kook, gluten en tarwevrij