1 Laatst bewerkt door Nokkie (23-11-2012 08:52)

Onderwerp: Wie wil voor mij omrekenen?

Goedemorgen,

ik zou graag de verhoudingen weten voor mijn ronde bakvorm = PME 8” x  3” = 203mm x 76mm doorsnede 20 cm
Ik kom er zelf niet uit met het omrekenen, ben nog te duf.

Het gaat om dit recept:
suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.nl/2011/01/opas-cake.html
Opa's cake
voor een ronde 6 inch
(Nokkie:= 15 cm vorm: en als ik het goed begrijp 7,5 cm hoog)
250 gram zachte boter (eventueel iets verwarmen)
250 gram kristalsuiker
4 eieren (M)
200 gram patentbloem (type 45)
Snufje zout
Klop de boter met de suiker tot het mengsel wit is en de suiker bijna opgelost.
Het mengsel heeft dan de substantie van geklopte slagroom.
Dit duurt wel even maar het is bijzonder belangrijk!
Ik klop mijn boter met de suiker vaak wel 10 minuten.
Voeg 1 voor 1 de eieren toe, en voeg het volgende eitje pas toe als de vorige volledig gemengd is. Klop na ieder eitje even op de hoogste stand.
Als laatste de bloem en zout erbij zeven en mengen tot het een mooi homogeen beslag is geworden.
Vet de vormen goed in en bestuif met bloem!
Bakken op 150 graden ca. 1 uur.
Bij andere of grotere vormen kan de baktijd wat langer zijn!
Beter kun je voor hogere vormen de cake in twee keer bakken.
Het is geen biscuitmix, dus om een  cake in één keer 10 cm hoog te bakken wordt wat lastiger.
Ik vul mijn vormen van 7 1/2 cm hoog altijd voor ongeveer 2/3.
Twee van die cakes op elkaar vormen dan één hoge cake.
Het beste kun je de cake inpakken in folie als hij nog lauwwarm is (niet heet!!!), als je hem helemaal laat afkoelen aan de lucht, is de kans groot dat hij heel erg krokant wordt aan de buitenkant. Je kunt dan moeilijker carven


O ja, is die 150 graden hetelucht?

Re: Wie wil voor mij omrekenen?

Hoe hoog wil je je taart hebben?
En heb je toevallig twee vormen van 8 inch?

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

3

Re: Wie wil voor mij omrekenen?

Wat fijn dat je reageert. :thumb:
Helaas, ik heb maar 1 bakvorm van 8 inch.
Ik denk dat ca. 6,5 cm hoogte mooi is? ???
Dit taartje wil ik graag maken:
het make up tasje maken van Debbie Brown, issuu.com/cakefun/docs/debbie-brown---50-party-cakes v.a. blz. 96

4 Laatst bewerkt door Nokkie (23-11-2012 12:25)

Re: Wie wil voor mij omrekenen?

Ik weet niet of het helpt maar dit was het oorspronkelijke recept:
ronde bakvorm 20 cm Madeira Cake (a la Debbie Brown)
eieren: 4  (grote?)
zelfrijzend bakmeel : 250 gram
bloem: 125 gram
zachte roomboter/  margarine: 250 gram
basterdsuiker: 250 gram
Het schijnt dat de grammen niet kloppen, beter de oz aanhouden (heb ik nog niet overgenomen).

Over jouw opa's cake roemen de mensen meer.

Re: Wie wil voor mij omrekenen?

Haha wat leuk om te horen :)

Maar zo'n tasje klap je dubbel toch? Of zie ik dat verkeerd?

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

6 Laatst bewerkt door Nokkie (23-11-2012 13:39)

Re: Wie wil voor mij omrekenen?

Om heel eerlijk te zijn: ik snap het in vorm snijden van het tasje niet.
Ze heeft het over een wedge, als ik op internet kijk is dat een driehoek/ taartpuntvorm.
Tenminste, dat leidt ik af uit op foto's op:
thebakingbookworm.blogspot.nl/2012/09/groovy-jeans-cake.html
en www.sheknows.com/living/articles/965787/diy-cake-postcard-tutorial
en
sites.google.com/site/class491/wedge

Debbie schrijft: Cut a 3,5 cm wedge from one edge of the cake to form the base of the make-up bag.

Snijdt Debbie de taart niet door de helft maar laat ze hem iets hoger, ze snijdt er gewoon 3,5 cm af??

Daarom dacht ik gewoon 1 helft van een rond taartje te gebruiken.
Ik heb er 1 van biscuit gemaakt en die werd 6,5 cm.
En dat vond ik er niet slecht uitzien.

Ik heb naar tutorials gezocht en eigenlijk snijdt iedereen de taart door de helft dacht ik,  behalve misschien Debbie Brown zeg maar.
Ook maken de meeste mensen een tasje met gesloten rits, dit is er 1 die zogenaamd open staat.

Zie bijvoorbeeld de tutorial op karinstaarten.blogspot.com/p/how-to.html   .

Ik dacht niet dat Debbie het tasje dubbelklapt, maar dat kan ik dus fout hebben.

Weet je ook of Euroshopper tarwebloem de goede bloem is? Ik zie verder niets op de verpakking staan.

Als de taart lukt wil ik hem morgen gebruiken. Doe ik hem een nachtje in de vriezer tegen kruimelen of is dat alleen bij biscuit?

Ik heb je mail gestuurd met tutorial van Debbie Brown, is misschien makkelijker.

Re: Wie wil voor mij omrekenen?

Ik snap niet wat die links met een make-up tasje te maken hebben eerlijk gezegd...

Wat ze bedoelt met een wedge afsnijden van 3,5 cm, is dat je 3,5 cm van de rand de taart doormidden moet snijden. Op die manier is hij inderdaad niet een halve cirkel, maar iets groter.
Ook heeft ze het over een 7 inch taart in het bestand dat je me hebt toegestuurd, niet over een 8 inch.

Verder lijkt het me allemaal vrij duidelijk, want zoals ik in het bestand kan zien, geeft ze zelf de hoeveelheden al aan in het begin van haar boek.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: Wie wil voor mij omrekenen?

Als je dus geen vorm van 7 inch hebt, en je wilt er één van 8 inch maken, dan moet die wedge die je afsnijdt dus ook groter zijn. Anders is je tasje niet in verhouding.

Ik zou voor een 8 inch anderhalf keer het recept maken. Dan hou je waarschijnlijk wel iets over, maar het rekent gewoon een stuk makkelijker.

Maar verder lijkt het me echt niet ingewikkeld. Als ik het goed zie is het gewoon een ronde taart waar een deel van afgesneden is.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

9

Re: Wie wil voor mij omrekenen?

Ha Suikertaartjes-Suuz, je bent geweldig.

Met de links had ik willen laten zien wat volgens internet een wedge is...
Dat  deel van de uitleg was het enige wat me niet helemaal duidelijk was maar ik had het toch goed.
(Ik had het eerst verkeerd overgetypt, 35 cm i.p.v. 3,5 daarom ook verwarring bij mij)
Goed dat je zegt dat ik de wedge groter moet maken, is heel logisch maar ik weet niet of ik daar zo gauw aan gedacht had.

Debbie maakt het tasje inderdaad met een 18 cm ronde bakvorm maar omdat ik die niet heb pak ik de 20. Vijftien wordt weer zo klein.

Nu ik weet hoeveel beslag ik aan moet maken kan ik aan de slag.
Spannend...

10

Re: Wie wil voor mij omrekenen?

Yess, het is gelukt.

Wat jammer dat ik hem niet meteen kan aansnijden en proeven.
Het ruikt in ieder geval goed.

De taart heeft wel een klein  buikje (is in het midden wat hoger) maar dat snijden we er wel af. Maar daar heb ik bij biscuit nooit last van.
Ik vond het cakebeslag ook moeilijker te verdelen in de bakvorm dan biscuit. Biscuit is vloeibaarder.
De taart was goed te storten.

Een ding zou ik nog heel graag willen weten:
Is het bij taarten van cakebeslag het beste in de vriezer kunt doen zodat ie minder kruimelt of is dat vooral bij biscuitbeslag zo??

11 Laatst bewerkt door Nokkie (26-11-2012 12:03)

Re: Wie wil voor mij omrekenen?

Inmiddels hebben ik en anderen opa's cake kunnen proeven (zonder bekleding). En hij was  :9 !
En nog wel gemaakt met margarine (Jumbo) en niet met roomboter.
Dus Suikertaartjes-Suuz, bedankt voor het recept.


Je moet hem niet in de vriezer doen zdoat hij minder kruimelt, zie http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … id=212527.

12

Re: Wie wil voor mij omrekenen?

O ja, het doorsnijden ging ook prima.

Ik ga dit recept zeker vaker gebruiken.

Re: Wie wil voor mij omrekenen?

Nokkie schreef:

Yess, het is gelukt.

Wat jammer dat ik hem niet meteen kan aansnijden en proeven.
Het ruikt in ieder geval goed.

De taart heeft wel een klein  buikje (is in het midden wat hoger) maar dat snijden we er wel af. Maar daar heb ik bij biscuit nooit last van.
Ik vond het cakebeslag ook moeilijker te verdelen in de bakvorm dan biscuit. Biscuit is vloeibaarder.
De taart was goed te storten.

Een ding zou ik nog heel graag willen weten:
Is het bij taarten van cakebeslag het beste in de vriezer kunt doen zodat ie minder kruimelt of is dat vooral bij biscuitbeslag zo??

Fijn dat de cake in de smaak is gevallen :)
Nee cake hoef je niet in de vriezer te doen, het is geen biscuit ;)
En als hij een buikje heeft, duw ik het buikje altijd een beetje naar beneden direct als hij uit de oven komt. Dus terwijl hij nog in de vorm zit.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

14

Re: Wie wil voor mij omrekenen?

Aha, dat terugduwen zal ik de volgende keer proberen.
Dank je wel voor de tip.

Ik zat me al af te vragen of jij  bake even strips gebruikt of niet.

Maar het kan ook aan de temperatuur misschien hebben gelegen?
Want ik heb mijn heteluchtoven oven op 150 graden gezet en jij bakt met  boven/onderwarmte?
Dus ik had hem misschien een graad of 25 lager moeten zetten?

Ik ben eigenlijk nieuwsgierig of jij zelf roomboter gebruikt of niet.

Re: Wie wil voor mij omrekenen?

Ik heb ook gewoon hetelucht hoor. En geen bake-even strips.
En ik gebruik inderdaad altijd roomboter!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

16

Re: Wie wil voor mij omrekenen?

Dank je.
Ben ik weer helemaal op de hoogte.
Ik bak normaal gesproken ook met roomboter, het verbaasde mij dat ik het met margarine lekker vond.
Ik heb ooit eens cupcakebeslag met margarine gemaakt, dat ga ik nooit meer doen.

Mocht iemand zich dit afvragen, de taart is bij mij ca. 5,8 cm. hoog geworden.
Ik zag tijdens het bakken allemaal luchtbellen, ik ben er maar vanuit gegaan dat hoorde omdat het een luchtige cake is.
En toen de taart klaar was zag ik niets bijzonders aan.