1

Onderwerp: Beginner: wat heb ik echt nodig?

Aloha love-to-bakers & decoraters!!!
Weer een geïnspireerde dolenthousiaste en zoveelste bakbeginner!

Ik kon het niet laten om een onderwerpje te posten, want ook ik wil me gaan wagen aan het bakken & decoreren.
Door jullie foto's en bakverhalen lijkt het me zo makkelijk om zelf elegante, originele taarten te gaan maken (ahum, kom ik nog op terug!)

Maareh ik ben dus helemaal blanco! Wat zijn nou de echte musthaves die je moet hebben om goed van start te kunnen gaan.
En dan bedoel ik dan ook echt beginnen van 'scratch'.
Denk aan bakapparatuur, hulpmaterialen om met fondant te gaan werken etc. Als je dan toch begint dan wel een goed  begin he ( ik realiseer me dat er oneindig veel materialen/apparaten zijn, maar wil echt de basismiddelen).

Brand maar los!

x Keekleekje

2

Re: Beginner: wat heb ik echt nodig?

[MOVE] -> taartdecoratie algemeen

3 Laatst bewerkt door KeekLeek <3 (03-10-2012 16:14)

Re: Beginner: wat heb ik echt nodig?

Owh dat was nou echt een beginnersfout.

4

Re: Beginner: wat heb ik echt nodig?

Hoi Keekleek!

Allereerst welkom op dit gezellige forum!!

Ik kan je in ieder geval de FAQ hier links aanraden: hiermee worden al een hoop vragen beantwoord  :Y

Ikzelf ben begonnen met een springvorm van 18 cm, het basis biscuitrecept (hier links te vinden in de kolom 'recepten') en een beginnersset fondant (1 kg wit en verschillende kleurtjes per 250 gram verpakt). Wat je verder nodig hebt is in ieder geval een gezonde dosis creativiteit en..... een heleboel geduld  ;)

Veel succes!!

Laat de moed niet zakken!
Met een appel en een ei kun je al bijna een taart bakken!!

5

Re: Beginner: wat heb ik echt nodig?

een biscuit kan je maken van mix of recept. ook vullingen zijn genoeg te vinden op deze site! kijk maar in het kolommetje links bij recepten & tabellen. daar zul je al heel veel aan hebben!

afsmeren van de taart met 1:1 botercreme (bijv 100 gr ongezouten roomboter en 100 gram suikerbakkerspoeder

nodig:


Fondant, voorgekleurd of wit
of
marsepein voorgekleurd of blank
kleurstoffen
mesje om af te snijden na bekleden,
een smoother om het fondant mooi glad te maken op de taart,
wat uitstekertjes voor versieren.

je kan het verder zo gek maken als je wilt!

6

Re: Beginner: wat heb ik echt nodig?

@Sonj@

Faq> staat per direct op mijn to-dolist :D

-Springvorm 18 cm:  nog een bepaalde soort materiaal?
-Beginnersset fondant  wit 1 kg  & kleurtjes
-Creativiteit en geduld ( hopelijk is dat ergens te koop hahaha geintje)


Oki duidelijk!

7

Re: Beginner: wat heb ik echt nodig?

ff lijstje gemaakt met benodigheden door voor mezelf t bakproces door te gaan.

mixkom, maatbeker, weegschaal, bakvormen, bakspray
mixer (als je begint is een handmixer al voldoende)
taartzaag of groot broodmes om t biscuit door te snijden in lagen
spatel voor t vullen en het biscuit mee af te smeren
rolstok om de fondant uit te rollen, een uitrolmat is heel handig als werkmat.
smooter (iets om de fondant mee glad te strijken op de taart)
en wat uitstekers om mee te beginnnen voor de versieringen

volgens mij zijn dat de echte basis onderdelen, altijd uit te bereiden met extra tools voor t werken met fondant. hoop dat je er wat aan hebt.

~Nara

8

Re: Beginner: wat heb ik echt nodig?

@ IMadeCake

-een Smoother dus
-mesje of af te snijden: moet dit een speciale mes zijn of kan dan met bv een boterhamsmeer mes.
-Uitstekertjes
-voor botercreme uit te smeren kan ik daar gewoon een spatel voor gebruiken?


Dank!

9

Re: Beginner: wat heb ik echt nodig?

Nara schreef:

ff lijstje gemaakt met benodigheden door voor mezelf t bakproces door te gaan.

mixkom, maatbeker, weegschaal, bakvormen, bakspray
mixer (als je begint is een handmixer al voldoende)
taartzaag of groot broodmes om t biscuit door te snijden in lagen
spatel voor t vullen en het biscuit mee af te smeren
rolstok om de fondant uit te rollen, een uitrolmat is heel handig als werkmat.
smooter (iets om de fondant mee glad te strijken op de taart)
en wat uitstekers om mee te beginnnen voor de versieringen

volgens mij zijn dat de echte basis onderdelen, altijd uit te bereiden met extra tools voor t werken met fondant. hoop dat je er wat aan hebt.

~Nara


Wow Nara! Dit is precies wat ik nodig heb. Iets wat voor de bakfanaten heel logisch is maar voor mij nu superhandig is!

To do (aanschaf)lijst breid zich al aardig uit!

10 Laatst bewerkt door IMadeCake (03-10-2012 16:27)

Re: Beginner: wat heb ik echt nodig?

KeekLeek <3 schreef:

@ IMadeCake

-een Smoother dus
-mesje of af te snijden: moet dit een speciale mes zijn of kan dan met bv een boterhamsmeer mes.
-Uitstekertjes
-voor botercreme uit te smeren kan ik daar gewoon een spatel voor gebruiken?


Dank!


ik gebruikte in het begin een aardappelschilmesje, maar nu een pizzasnijdertje, werkt super!

voor afsmeren is de spatel zeker goed te gebruiken! anders een gewoon mes lukt ook :Y

11

Re: Beginner: wat heb ik echt nodig?

KeekLeek <3 schreef:

@ IMadeCake

-een Smoother dus
-mesje of af te snijden: moet dit een speciale mes zijn of kan dan met bv een boterhamsmeer mes.
-Uitstekertjes
-voor botercreme uit te smeren kan ik daar gewoon een spatel voor gebruiken?


Dank!

om de fondant rond om de taart af te snijden is een pizzames heel fijn, maar een gewoon mes kan ook prima

spatel werkt prima voor uitsmeren, kan ook met een gewoon mes en dan de gladde kant gebruiken om het glad te maken

12

Re: Beginner: wat heb ik echt nodig?

geen tips voor benodigdheden, maar een winkel tip:)

als je echt net start en wilt weten of t je ding volledig is zou ik je aanraden om even langs de Xenos te gaan.
Ze hebben springvormen, smoothers, gereedschapjes, etc etc..

Fondant zou ik er niet halen.. Ervaringen op t forum geven aan dat die fondant niet echt lekker eten/werken is.

succes..enne..veel plezier :)

13

Re: Beginner: wat heb ik echt nodig?

Nou dames! harstikke fijne en vooral bruikbare tips!
ik voel me iig al erg welkom!

welke fondant raden jullie aan uit de webshop om mee te beginnen?

14

Re: Beginner: wat heb ik echt nodig?

dat is zo verschillend.. ligt er maar net aan wat je fijn vindt.

ik zweer bij funcakes bijvoorbeeld.