Jammer dat hij nog niet stevig genoeg is..
Een nachtje laten staan heeft inderdaad wel kans op succes. Het stijft altijd nog wel een beetje na..
Ligt er ook aan wat er mis is gegaan.
- Als het geheel nog teveel kamertemperatuur was, dan kan een nachtje laten staan heel goed werken. Gelatine gaat pas onder een bepaalde temperatuur goed werken, dus het kan dan even duren voordat de hele kom goed koud geworden is.
Dus wat er mis kon zijn:
- slagroom niet koud genoeg vóór het opkloppen, of te veel op kamertemperatuur gekomen ná het opkloppen. Dan vraagt het meer tijd.
- Gelatinemengsel te warm er door geroerd, waardoor geheel niet meer koud was en dus langer duurt om op te stijven.
- iets verkeerd gegaan met afwegen/meten, dus teveel vloeistof op de hoeveelheid gelatine. Als het alleen een heel klein beetje teveel is, kan een nachtje koelkast ook goed helpen.
- Gelatine te heet door de rest en yoghurt ook op kamertemperatuur, waardoor het mengsel te warm door de slagroom is gegaan. Boven 28 graden (uit mijn hoofd, misschien zelfs lager) gaat de geslagen slagroom smelten, waardoor je de stijfheid van de geslagen slagroom niet meer hebt, het smelt dan terug tot vloeistof en je dus nog meer vloeistof moet binden.
- Gelatine gekookt, dan gaat de bindende werking ook achteruit.
Je kunt het geheel nog oplappen door er alsnog 1 of 2 gesmolten en opgeloste blaadjes door heen te werken, je mist dan misschien wat luchtigheid, maar de smaak zal nog prima zijn, hoor. Als je tijd genoeg heb, zou ik het eerst een nachtje laten staan.