1

Onderwerp: Vervanger rauwe bloem...

Goedenavond,

Een beetje een rare vraag omdat het niet over bakken gaat, maar het is wel een vraag over ingrediënten dus ik hoopte hier op de goede plek te zijn.

Op diverse (Amerikaanse) sites kwam ik het recept tegen van rauw koekjesdeeg dat je kan eten. Het gaat hier om een recept waarbij geen eieren zijn gebruikt. Het leek me erg lekker (wie vindt dat nu niet lekker  ;) ) en heb het gemaakt. Het was inderdaad erg lekker maar nu vond ik wat waarschuwingen over het eten van rauw bloem. Rauwe bloem kan de E.coli bacterie kan dragen. In het fabricageproces van het deeg ondergaat meel gewoonlijk geen stap die eventuele ziekteverwekkers doodt. Schijnbaar is wel bewezen dat het risico vele malen kleiner is dan het risico dat je Salmonella kan krijgen van het eten van koekjesdeeg met rauwe eieren, maar omdat er nog steeds een (hele kleine) kans is, heb ik er geen goed gevoel over om het te gebruiken.

Maar het was wel erg lekker, dus ben ik op zoek naar een vergelijkbaar alternatief voor de bloem zodat ik het kan maken zonder dat er risico's aanzitten. Wie heeft er een idee hiervoor. Ik heb al amandelmeel gebruikt maar dat was geen goede optie. Dat maakt het snel te nat en je proeft dan meer de amandel dan dat je koekjesdeeg zou moeten proeven.

Oh ja, nog even het recept:

    1 1/3 cup en een eetlepel bloem (ong. 165 gram)
    1/2 cup boter op kamertemperatuur (100 gram)
    3/4 cup witte suiker (geen poedersuiker want dan knispert het niet zo lekker ;-))(150 gram)
    1-2 eetlepels water
    1/2 theelepel vanille extract

Alvast bedankt!

Groetjes, Marleen!
Neem ook eens een kijkje op mijn blog voor veel zoete (on)zin: www.zoetezinnen.nl

2

Re: Vervanger rauwe bloem...

Ik weet niet of het mogelijk is om de rauwe bloem gewoon te verhitten in b.v de magnetron.Als je het product tot 70 graden verhit is de eventuele bacterie dood.
En idd de kans dat het in bloem zit is erg miniem.De bacterie komt namelijk uit de darmen van vee.(en gaat bij ons mensen ook in de darmen zitten)Dus als de grond ergens besmet zou zijn door mest van besmet vee dan heb je een kans dat dat zou gebeuren.
Maar ik denk niet dat vee doorgaans door graan velden loopt.
Misschien kun je hier iets mee.

1 % hulp is meer dan 100% medelijden!!!

3

Re: Vervanger rauwe bloem...

Vee loopt doorgaans niet in graan velden, maar graan velden worden wel bemest en mest is poep.

Van rauw koekjes deeg krijg ik altijd keelpijn, dus zal het niet zo snel zelf maken.

Christine.

4

Re: Vervanger rauwe bloem...

Daar heb jij weer gelijk in Keukentje, dat was ik vergeten! :o

1 % hulp is meer dan 100% medelijden!!!

5

Re: Vervanger rauwe bloem...

Rauwe bloem is idd niet gezond, maar dat heeft bij mijn weten niet zo zeer met bacterien te maken als wel dat wij geen rauwe tarwe kunnen verteren.

Stel dat je nou de boter met de bloem verhit (als voor een roux zeg maar) dat een paar minuten zachtjes door laat koken, dan af laten koelen en de andere ingredienten er door doen. Geen idee of het dan nog lekker wordt. Het is maar een idee....

If life gives you lemons, make lemoncurd.

6 Laatst bewerkt door Zoetezinnen (08-08-2012 18:04)

Re: Vervanger rauwe bloem...

Bedankt voor jullie reacties. Ik zal de variant van roux eens gaan proberen. De typische bloemen smaak gaat er dan iets vanaf maar dat is misschien helemaal niet verkeerd.

Ik houd jullie op de hoogte!

Groetjes, Marleen!
Neem ook eens een kijkje op mijn blog voor veel zoete (on)zin: www.zoetezinnen.nl