1

Onderwerp: Groen/witte taart: Witte chocolademousse mislukt

Hallo dames/heren,

Nu ben ik bezig aan een groen witte taart. Nu is het biscuit met groene kleurstof super gelukt, maar ik krijg het niet voor elkaar om de mousse goed te krijgen. De chocola (wit) lijkt steeds te schiften met de slagroom. Wat doe ik fout. Had via het forum een recept gezien waaraan ik me gehouden heb. 100 Gr. Witte chocola opwarmen met 50 Gr. Slagroom, wanneer het egaal is laten afkoelen. Vervolgens mengen met 150 Gr. Slagroom en kloppen.
Wie kan mij helpen....

2

Re: Groen/witte taart: Witte chocolademousse mislukt

witte choc is erg gevoelig voor te warm, misschien is dat het probleem?
Ik laat de witte choc altijd au-bain-marie smelten, gaat altijd goed :Y

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

3

Re: Groen/witte taart: Witte chocolademousse mislukt

Kun je anders niet beter kiezen voor ganache? dat is ook met witte chocolade en slagroom en daar verwarm je alleen de slagroom....:

Witte ganache om te vullen:
- 200 ml slagroom en 250 gr witte chocolade 50 gr roomboter
- verwarm slagroom met boter in een pan;
- als het kookt van het vuur halen en over de chocolade gieten;
- laat het rusten voor 5 minuten;
- roer tot er een egale massa ontstaat;
- voeg eventueel een drankje of likeurtje toe;
- laat het minimaal een uur tot een hele nacht in de koeling staan;
- laat op kamer temperatuur komen;
- om mee te vullen klop je 'm op maar niet te lang! Hooguit 30 seconden.

(recept komt uit dit topic, berichtje 20)
http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=200004

4

Re: Groen/witte taart: Witte chocolademousse mislukt

ja zo doe ik het ook.

alleen heb ik de verhoudingen iets anders omdat ik hem zo te machtig vind.
ik doe dus meer slagroom (200 ml) en minder witte chocola (150 gram).
klontje roomboter en alles in een pannetje.
roomboter en chocola in kleine stukjes.
laag vuurtje en blijven roeren! als alles bijna gesmolten is het vuur uitzetten.
laten afkoelen en als het bijna koud is een nacht de koelkast in.
volgende dag de mixer voor 30 seconden erin (evt. zakje klopfix) en klaar!

5 Laatst bewerkt door Carien (27-07-2012 19:19)

Re: Groen/witte taart: Witte chocolademousse mislukt

als we zo beginnen....  ;)

witte chocolademousse a Mieperdepiep :Y  :9 (zoals het eerst was; ze heeft recept inmiddels aangepast http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=182095 , maar ik vind deze heeeerlijk èn makkelijk ;) ).

witte chocolademousse
Heerlijk luchtige witte chocolademousse. Iets meer werk dan alleen witte chocola door slagroom mixen, maar veel luchtiger. Echt hemels!

200 gram witte chocola               
2 eiwitten (vers of van 10 gr eiwitpoeder en 60 ml water)   
200 ml verse slagroom                 
2 velletjes gelatine                       

Week de gelatine in koud water.
Klop de 150 ml slagroom tot bijna stijf en bewaar in de koelkast.
Snijd de chocola in kleine stukjes.
Verhit de overgebleven 50 ml slagroom en haal het van de warmtebron.
Knijp de gelatine uit en los dit op in de warme slagroom.
Verwarm de chocola au bain Marie
Sla de eiwitten stijf tot ze mooie pieken vormen die rechtop blijven staan.
Mix de gelatine slagroom bij de geslagen slagroom en voeg de witte chocolade toe.
Spatel de eiwitten rustig door dit mengsel.
Laat nu afgedekt afkoelen in de koelkast tot het na een uur of 2 mooi stijf geworden is.

Voldoende voor een taart met 2 lagen vulling, of 1 héle dikke, of 1 laag voor een grote taart.

Het 50 ml voor de slagroom is maar een indicatie, het gaat erom dat je voldoende vloeistof hebt om de gelatine in op te lossen.
:shh: Ik los de gelatine op in een klein scheutje slagroom, de rest klop ik gewoon mee ;)

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

6

Re: Groen/witte taart: Witte chocolademousse mislukt

Is het nog mousse als je er gelatine in doet?
Volgens mij is het dan bavarois.

Maar smaakt beslist ook lekker, maar wat steviger dan mousse

Ik bak en kook, gluten en tarwevrij

Re: Groen/witte taart: Witte chocolademousse mislukt

Ha Carien,

Leuk dat je hem er weer even in gooit. :D

Ik heb hem indertijd veranderd omdat ik hem zelf inmiddels lekkerder vindt met verse eiwitten en je die mooi stevig en luchtig krijgt met de Italiaanse meringue methode.
Maar heb het misschien wel nodeloos ingewikkeld gemaakt, bij een toch al wat moeilijker recept.. :o
Doe maar lekker op jouw manier!  :thumb:

8

Re: Groen/witte taart: Witte chocolademousse mislukt

bij het erbij zoeken voor dit topic, zag ik pas dat je het recept veranderd hebt :) 
Ik kopieer recepten altijd naar een Wordbestand, om het dan overzichtelijk (op mijn manier dus ;) ) weg te kunnen schrijven :)

Ik gebruik eigenlijk altijd verse eiwitten, alleen bij mbc in grote hoeveelheden gebruik ik poeder, da's toch een beetje muffig ofzoiets :o  :think:

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

9

Re: Groen/witte taart: Witte chocolademousse mislukt

Bedankt voor de reacties. Had de vulling nogmaals geprobeerd te maken en waarschijnlijk is de witte chocolade eerst te warm geweest.
Bedankt voor de reacties!