1

Onderwerp: krimpende en inelkaar zakkende taart als hij uit de oven komt

Hallo dames,

Ik ben pas begonnen met t bakken enz,
Heb laats een workshop gedaan en vond t mega leuk, nu alles in huis gehaald en vol goede moed gisteren gaan bakken..
Resultaat een uitgezakte taart.. kwam er achter dat hij toch niet geheel gaar was,ondanks de prikker er schoon uitkwam...
maar ik had toen ik hem omdraaide bovenin een hele dikke harde laag zitten ( was dus in t blik aan de onderkant ) ..


Vandaag weer met goede moed gedaan, en weer t zelfde..
alleen deze keer langer in de oven . was ook heerlijk luchtig , alleen heel erg gekrompen vond ik in de omvang EN weer gezakt in het midden.. hij kreeg in t midden rondom gezien een knik naar binnen...


wat doe ik fout :(

2

Re: krimpende en inelkaar zakkende taart als hij uit de oven komt

Allereerst welkom om het forum.
Misschien leuk om je in de rubriek Ons kent ons: stel je hier voor! even voor te stellen  ;)


In de FAQ (in het rijtje links in beeld) staan al heel veel tips. Handig om even te lezen.

Er zijn ook al heel wat topics over dit onderwerp waar je ook tips & trics uit kunt halen (zoekfunctie gebruiken: biscuit milukt als zoekopdracht en de rubriek bakken en vullen aanklikken)

Een inzakkend biscuit kan verschillende oorzaken hebben:
- recept niet goed
- beslag niet luchtig genoeg gemixt
- ingrediënten niet op de juiste temperatuur
- oven niet op de juiste temperatuur
- baktijd te kort of te lang, etc.

Dus je vraag is niet zomaar beantwoord. :/

Welk recept gebruik je en met welke vorm en hoe lang bak je op welke temperatuur?

3

Re: krimpende en inelkaar zakkende taart als hij uit de oven komt

Waarschijnlijk al achter de fout.. 10x zoveel water gebruik!  O-)

4

Re: krimpende en inelkaar zakkende taart als hij uit de oven komt

ow hahahaha, en als je prikt, maak dan het ingangs-gat wat groter. Dit voorkomt dat je de prikker schoontrekt als je hem weer naar boven haalt.

5

Re: krimpende en inelkaar zakkende taart als hij uit de oven komt

Oke, thanks voor de tip! ...

Al was t teveel aan water niet te proeven of te merken aan de cake , alleen dus ( blijkt nu achteraf) dat ik t mengel gewoon kon schenken in de vorm zo slapjes hahah ...  en dus in elkaar zakte als pudding of de gekste vormen kreeg en krimpte! hahahha

6

Re: krimpende en inelkaar zakkende taart als hij uit de oven komt

beginnersfout  :D . ik zou hem ook na het bakken in de oven af laten koelen, met de deur open. dan heb je minder kans dat hij inzakt.