1

Onderwerp: Help wat doe ik fout?!

Ik ben sinds mijn eigen bruiloft 2 jaar geleden bezig met taarten decoreren. Eigenlijk pas sinds een maand of 2 intensief.. (in de tussentijd 2 taartjes gemaakt) Ik krijg nu ook opdrachtjes binnen en dat vind ik natuurlijk helemaal leuk! Ik breid elke keer mijn collectie een beetje uit en lees heeeeeeeeeeel veel hier..

In het begin het ik moeite met de biscuits bakken, dat gaat nu erg goed. Maar het lukt mij maar niet om de marsepein superstrak te krijgen, ik zie altijd wel een deukje of een bobbeltje, of de taart staat soms ietsje scheef. Ik werk als volgt:

Biscuit gebakken (dag ervoor), draai m om, in lagen snijden met taart snijder, markeren met botercrème en mes om lagen weer recht op elkaar terug te zetten, zwaarste vulling onderin, exact op het lijntje terugzetten, zijkanten afsmeren met botercréme, bovenkant afsmeren met botercréme, zoveel mogelijk botercreme weer verwijderen. Dan in de koelkast, na een half uurtje weer eruit, met een heet en droog palet mes nog een keer langs de botercréme. Dan rol ik de marsepein uit, sla m om mijn roller en drapeer het erover heen. Eerst smoother ik de bovenkant, dan met mijn handen langzaam de marsepein naar beneden terwijl ik de taart ronddraai.

Wat doe ik fout?! En kan ik er iets aan veranderen? Ik heb een foto toegevoegd van mijn laatste opdracht. Ze waren heel tevreden en vonden het prachtig, maar het zijn dan ook vrienden die er een aardigheidje voor geven. Ik ben perfectionist en het frustreert mij enorm dat het me niet lukt om het superstrak te krijgen, terwijl ik volgens mij wel alles goed doe. Ik rol de marsepein wel redelijk dun uit omdat ik het zo snel te dik vind. Kan dat het misschien zijn?


Hier de foto:
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/409578_4153009265831_655879760_n.jpg

2

Re: Help wat doe ik fout?!

ik vind hem toch heel erg mooi geworden hoor!
Maar ik moet zeggen dat ik het zelfde probleem heb.
Ik smeer zo strak af als het maar gaat,maar uiteindelijk heb ik toch nog oneffenheden of bobbeltjes in de taart.
En de randen zijn eigenlijk afgerond.
Bij heel veel taarten die ik hier voorbij zie komen zijn de randen echt heel strak en eigenlijk vraag ik me ook af hoe ze dat doen.
Ik blijf dus nog even met je meelezen als je dat goed vind.

groetjes yvon

3

Re: Help wat doe ik fout?!

Smootheren met 2 smoothers om strakke randen te maken? 2 op de bovenkant en 1 op de zijkant?

Hoe dik vul je je lagen?

Misschien eens proberen om met ganache af te smeren? Heb het zelf 1 keer gedaan en ging super, en lees hier veel enthousiaste verhalen over.

Te dun uitrollen kan ook nog het probleem zijn...........wat noem je dun?

4

Re: Help wat doe ik fout?!

Precies zoasls karin zegt! Het is even zoeken ook naar de dikte van de marsepein. Te dik werkt niet fijn en te dun laat veel oneffnheden zien. :/

Zonder taart geen feest!

5

Re: Help wat doe ik fout?!

Lees ook ff mee, heb hetzelfde probleem. Ik zou je onderwerp hier geschreven kunnen hebben. Misschien dan de marsepein toch iets dikker laten? Verder heb ik ook geen idee. Aan ganache heb ik me nog nooit gewaagt.

6 Laatst bewerkt door DetaartjesvanLotte (03-07-2012 14:48)

Re: Help wat doe ik fout?!

Misschien helpt het om een dijkje met botercrème om de vulling te spuiten?
ook krijg je strakke randen met de edgard (misschien foute spelling). je 'krijpt' de marsepein dan om de hoeken iets meer naar elkaar toe en gaat er dan overheen

www.caketolove.nl
Voor verjaardagen, traktaties of gewoon lekker!

7

Re: Help wat doe ik fout?!

Afsmeren met ganache is super! En inderdaad niet te dik vullen! (dubbele taartzaag werkt echt perfect om gelijke lagen te snijden overigens...) veel succes met het perfectioneren van je taarten!!!  :thumb:

Een ongeluk zit in een klein hoekje, geluk zit in al de rest!

8 Laatst bewerkt door Annemarie29 (03-07-2012 15:02)

Re: Help wat doe ik fout?!

Ik had ook altijd dat het bekleden nog niet helemaal foutloos ging. Totdat ik deze rolstok kocht;
http://www.deleukstetaartenshop.nl/-p-1521.html
in combinatie met deze ringentjes;
http://www.deleukstetaartenshop.nl/gere … -2946.html

Je rolt je marsepein/fondant uit met de rolstok zonder ringen en op het laatst rol je er dan nog overheen met de rolstok waar de ringen om heen zitten. Als je de grootste ringen gebruikt heb je de perfecte dikte voor bekleden en heel je lap is even dik. Zelf vind ik dit ook kwa smaak een goede dikte, maar daar zullen de meningen over verschillen.

Verder til ik het niet op met de stok, maar draai ik de Ikea bureaumat waarop ik uitrol om op de taart.

En ook niet te zuinig zijn met je hoeveelheid marsepein, je lap moet wel groot genoeg worden.

Luchtbellen kun je inprikken en smootheren.

Dit is 1 van mijn laatste taarten en daar ben ik kwa strakheid tevreden over;
http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=198664

Wil je me volgen op Facebook, like dan https://www.facebook.com/zoetzwolle
Groetjes Annemarie

9

Re: Help wat doe ik fout?!

Misschien zit het em in het halfuurtje in de koelkast.
Dan is de bc nog niet heel erg uitgehard.
Ik doe altijd 1½ uur in de koelkast.
Verder zou ik inderdaad eens ganache proberen. Daar krijg je hele strakke taarten mee.  :Y
Ook de tip van 2 smoothers is een goeie. Die gebruik ik ook altijd.
Ik rol de fondant uit tot ca. 2 à 3 mm dikte, dat werkt voor mij het beste.
En verder is het een kwestie van veel, heel veel oefenen. Dan gaat het vanzelf beter, omdat je de producten beter leert beheersen.  ;)
Succes ermee!

Dat is toch een TAART waard!

10

Re: Help wat doe ik fout?!

Annemarie29 schreef:

Ik had ook altijd dat het bekleden nog niet helemaal foutloos ging. Totdat ik deze rolstok kocht;
http://www.deleukstetaartenshop.nl/-p-1521.html
in combinatie met deze ringentjes;
http://www.deleukstetaartenshop.nl/gere … -2946.html

Je rolt je marsepein/fondant uit met de rolstok zonder ringen en op het laatst rol je er dan nog overheen met de rolstok waar de ringen om heen zitten. Als je de grootste ringen gebruikt heb je de perfecte dikte voor bekleden en heel je lap is even dik. Zelf vind ik dit ook kwa smaak een goede dikte, maar daar zullen de meningen over verschillen.

Verder til ik het niet op met de stok, maar draai ik de Ikea bureaumat waarop ik uitrol om op de taart.

En ook niet te zuinig zijn met je hoeveelheid marsepein, je lap moet wel groot genoeg worden.

Luchtbellen kun je inprikken en smootheren.

Dit is 1 van mijn laatste taarten en daar ben ik kwa strakheid tevreden over;
http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=198664

Die ziet er idd erg goed uit.
Maar bij jou zijn de randen ook afgeronden dat is bij mijn taarten ook zo.
Maar bij sommige taarten lijkt het net alsof de randen heel "scherp" zijn.
Weet even niet precies hoe ik het uit moet leggen.
De randen zien er zo strak uit,dat het net lijkt alsof het heel strak omgevouwen is.
Ik hoop dat je een beetje snapt wat ik bedoel,hahaha.
Als ik een foto kan vinden,dan laat ik hem hier even zien. :Y

groetjes yvon

11

Re: Help wat doe ik fout?!

Yvon ik begrijp precies wat je bedoelt met die hele scherpe randen, maar dat is niet mijn ding zeg maar  ;) . Ik werk met marsepein, denk dat de scherpe randen beter lukken met fondant en dan moet je met een bepaalde techniek en twee smoothers te werk gaan. Er zijn hele duidelijke filmpjes van op you tube.

Wil je me volgen op Facebook, like dan https://www.facebook.com/zoetzwolle
Groetjes Annemarie

12

Re: Help wat doe ik fout?!

Scherpe randen krijg je inderdaad het beste met rolfondant, dat is fijner van structuur en daarom beter 'scherp' te krijgen.

Maar het zal wel iets van suiker zijn - Bløf
Happy Baking, webwinkel en winkel in Den Haag

13

Re: Help wat doe ik fout?!

Annemarie29 schreef:

Ik had ook altijd dat het bekleden nog niet helemaal foutloos ging. Totdat ik deze rolstok kocht;
http://www.deleukstetaartenshop.nl/-p-1521.html
in combinatie met deze ringentjes;
http://www.deleukstetaartenshop.nl/gere … -2946.html

Je rolt je marsepein/fondant uit met de rolstok zonder ringen en op het laatst rol je er dan nog overheen met de rolstok waar de ringen om heen zitten. Als je de grootste ringen gebruikt heb je de perfecte dikte voor bekleden en heel je lap is even dik. Zelf vind ik dit ook kwa smaak een goede dikte, maar daar zullen de meningen over verschillen.

Verder til ik het niet op met de stok, maar draai ik de Ikea bureaumat waarop ik uitrol om op de taart.

En ook niet te zuinig zijn met je hoeveelheid marsepein, je lap moet wel groot genoeg worden.

Luchtbellen kun je inprikken en smootheren.

Dit is 1 van mijn laatste taarten en daar ben ik kwa strakheid tevreden over;
http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=198664

Is het niet lastig om die grote Ikeamat te draaien en zo de lap op je taart te krijgen? De lap rekt natuurlijk niet uit, door hem aan de stok te hangen, maar zou bang zijn dat ik de mat laat vallen ofzo. Kom je dan geen handen tekort?

Je taart ziet er inderdaat mooi strak uit!

14

Re: Help wat doe ik fout?!

Annemarie29 schreef:

Yvon ik begrijp precies wat je bedoelt met die hele scherpe randen, maar dat is niet mijn ding zeg maar  ;) . Ik werk met marsepein, denk dat de scherpe randen beter lukken met fondant en dan moet je met een bepaalde techniek en twee smoothers te werk gaan. Er zijn hele duidelijke filmpjes van op you tube.

ik gebruik zelf ook fondant.
en met de twee smoothers heb ik ook al geprobeerd,maar het lijkt wel alsof de rand dan weer naar beneden toe zakt op een gegeven moment. :s

groetjes yvon

15

Re: Help wat doe ik fout?!

Marvivman schreef:

Is het niet lastig om die grote Ikeamat te draaien en zo de lap op je taart te krijgen? De lap rekt natuurlijk niet uit, door hem aan de stok te hangen, maar zou bang zijn dat ik de mat laat vallen ofzo. Kom je dan geen handen tekort?

Je taart ziet er inderdaat mooi strak uit!

Nee het is niet moeilijk, de mat is 65 cm bij 50 cm, dus dat redden je armen makkelijk. Waar ik soms wel hulp bij vraag is iemand te laten kijken of je midden boven de taart hangt. Je legt je marsepein/fondant met mat en al op de taart en dan heb je je handen weer vrij om de mat te verwijderen.

Yvon ik werk met marsepein  ;) .

Wil je me volgen op Facebook, like dan https://www.facebook.com/zoetzwolle
Groetjes Annemarie

Re: Help wat doe ik fout?!

Hallo dames,

Wat betreft die super strakke randen, daar heb ik al een paar adviezen over gelezen en daar sluit ik me bij aan, en natuurlijk is het ook een kwestie van veel oefenen en steeds handiger worden in het bekleden. Wat ik wel nog even wilde vermelden is dat veel van die superstrakke taarten ook op dummies gemaakt zijn hè, dus dan heb je een keurige ondergrond.
In het begin van mijn 'taartcarrière' vroeg ik me dit ook steeds af  ;)

En ganache is een topmanier om je taarten mee af te smeren en heel dicht in de buurt te komen van een dummie ondergrond; beter dan botercrème is mijn ervaring.
Wanneer een klant bij mij kiest voor ganache breng ik niet 1 maar 2 lagen aan om iedere oneffenheid weg te krijgen. Het aanbregen van fondant of marsepein wordt hierdoor nog gemakkelijker.

Ook gebruik ik, naar Peggy Porschen's manier, op bepaalde taarten zowel marsepein als fondant om te bekleden, maar dan zonder ganache. Work's every time  :thumb:

"A party without CAKE is just a MEETING"
www.sweetcleefcakes.nl

17

Re: Help wat doe ik fout?!

Kwam afgelopen week deze nog tegen: ze doet het met acetate (dik plastic.........) en fondant  ;)

http://cakesdecor.com/tortacouture/blog/21

en haar facebook waar je een schets ziet van hoe ze de acetate gebruikt..............

(zoek zelf al een poosje de tijd om het uit te proberen..........nog niet gelukt  :rolleyes: )