Onderwerp: Rijstevlaai recept !
Dit recept voor rijstevlaai is echt heerlijk , ik raad het iedereen aan!
Materiaal
2 vormen van 18 cm doorsnede en 4 cm hoog
Ingrediënten
Deeg
250 gram bloem
50 gram maizena
150 gram boter
4 gram zout
8 gram kristalsuiker
8 gram verse gist
120 ml melk
Dorure
1 losgeklopt ei
Vulling
1 liter volle melk
150 gram risottorijst
100 gram kristalsuiker
100 gram eieren ( 2 )
10 gram kristalsuiker
300 gram banketbakkersroom ( 250 ml volle melk , 62 gram suiker 1 - 2 koffielepels vanille extract , 50 gram eieren ( 1 ) , 20 gram maizena )
Bereiding
Banketbakkersroom :
* zie ingrediënten bakketbakkersroom !!
* Breng de melk met ongeveer 2/3 van de suiker aan de kook
* klop het ei met de rest van de suiker luchtig op in een kom. roer de maizena door het suiker-eiermengeling , maar klop niet verder op om te voorkomen dat de banketbakkersroom taai en rekbaar wordt.
* giet een beetje van de kokende melk bij de suiker-eiermengeling onder voortdurend roeren.
* giet de mengeling bij de kokende melk en breng onder voortdurend roeren opnieuw aan de kook.
* neem van het vuur en roer de vanille extract naar eigen smaak eraan toe.
* stort de banketbakkersroom uit in een unox kom of een schaal en dek onmiddellijk af met plasticfolie , duw goed aan tegen de banketbakkersroom om te voorkomen dat er een vliesje op komt.
* laat de banketbakkersroom afkoelen in de ijskast.
* roer voor het gebruik even door tot een homogene massa.
Rijstpap :
* breng 1l melk aan de kook.
* spoel de rijst en voeg toe aan de kokende melk . laat de rijst op een laag vuurtje garen. roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
* voeg 100g suiker toe wanneer de rijst goed gaar is en laat volledig afkoelen.
Gistdeeg :
* Brokkel met de handen de bloem , de maizena en de boter fijn onder elkaar tot je alleen nog korreltjes hebt.
* leg dit mengsel in een kring op het werkblad of indien je machinaal werkt in de mengkom , met in het midden een voldoende grote gesloten kuil , zodat de vloeistoffen niet kunnen weglopen.
* strooi het zout en de suiker aan de buitenzijde.
* los de gist op in de melk en giet ze in het midden van de kuil.
* meng alles van binnen naar buiten toe tot een homogeen , kort deeg . niet kneden .
* rol het deeg onmiddellijk uit op 2,5 - 3 mm dikte.
* bekleed de ingevette bakvorm met het deeg. let erop dat er geen luchtbellen tussen het deeg en de vorm zitten. Als dit wel zo is , licht het deeg dan zachtjes op en duw de luchtbel naar buiten. Zet de vormen in de koelkast tot ze met de rijstpap gevuld kunnen worden.
Afwerking :
* Verwarm de oven voor op 220 graden.
* klop de banketbakkersroom los tot een gladde massa en meng met de rijstpap.
* splits de 100 gram eieren
* roer de eidooiers door de rijstpap met de banketbakkersroom.
* klop de eiwitten stevig op met 10 gram suiker en spatel voorzichtig onder de rijstpap.
* vul de vormen tot bovenaan met de pap en bestrijk voorzichtig met het losgeklopte ei ( 'doreren' ).
* Bak de rijstevlaai 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven.
* Haal uit de oven en laat voldoende afkoelen alvorens uit de vorm te halen.
SMAKELIJK !!!