1

Onderwerp: Blanda 20 cm ingezakt

Vandaag de eerste keer in de 20 cm gebakken.
Hierbij stuitte ik op hetzelfde probleem als bij de 12 cm vormen.

Ik start op ca 160 graden en halverwege zet ik hem hoger...
Dit keer echter naderhand weer lager gezet want hij werd wel erg donker.

Hierdoor is mijn buitenrand dus vaster van normaal.
Binnenkant is wel mooi sponzig dus dat zit wel goed.

Verder was hij mooi opgekomen (van half gevuld bij het in de oven plaatsen tot ca centimeter onder de rand bij het uit de oven halen).
Maar hij is best veel ingezakt na het koelen...
Net teruggedaan in de kom (in plastic zak weliswaar) en hij si weer maar half gevuld...

* Moet ik langer kloppen???
* Lager starten met bakken????

Een fb-pagina om alles te showen/
www.facebook.com/LuckeyBakery

2

Re: Blanda 20 cm ingezakt

Hoelang heb je gebakken?

Temp aanpassen werkt bij mij niet, wel een lagere temp en langer bakken........

Welke hoeveelheden ingrediënten heb je gebruikt? Een blanda tot de helft vullen is anders dan een rechte vorm tot de helft vullen.

Welke oven heb je?

3

Re: Blanda 20 cm ingezakt

Ik had de hoeveelheid beslag afgestemd op adviezen van hier (of ik heb ze verkeerd opgevat haha).
Gaat ca 2,5 liter water in dus had beslag gemaakt van
5 eieren, 150 bloem, 150 suiker en zout.

Heeft 40 minuten in oven gestaan en tussendoor getest...
Temp bij starten ca 160 graden, daarna omhoog tot 175 maar laatste 10 minuten dus weer omlaag naar 160....

Had hem nu op heteluchtoven staan, kan ook "gewone" ovenfunctie kiezen......

Een fb-pagina om alles te showen/
www.facebook.com/LuckeyBakery

Re: Blanda 20 cm ingezakt

Ik begin altijd met 120 graden, na 15 min naar 135 graden en de laatste minuten (afhankelijk van de grote van de vorm) naar 150 graden.
Bak ik op hogere temperaturen dan springt de biscuit van boven open of komt los van de kant. Succes.

5

Re: Blanda 20 cm ingezakt

Lagere graden is dus echt het toverwoord....
Waarom geven de recepten dan 180 graden????? Zo jammer.....

Ook lees ik dat je de bakvorm voor 2/3 moet vullen maar met de mixen (zowel bloemmix als biscuitmix) die ik krijg kan ik de bakvorm maar voor de helft vullen.....

Moet wel tot mijn schande bekennen dat ik de eieren meestal maar 5 minuten mix ipv 10  minuten, kan dit echt het verschil uitmaken????

Een fb-pagina om alles te showen/
www.facebook.com/LuckeyBakery

6

Re: Blanda 20 cm ingezakt

Ik mis maizena in je hoeveelheden?

En ik denk zeker dat het kloppen van de eieren verschil maakt............is je beslag na het kloppen wel dik en stroperig?

En 180 graden is voor 'gewone' ovens, hetelucht is dan sowieso al 20 graden lager...........en als je beslag te snel rijst, zijn de buitenkanten gaar en hard, en binnenin is de boel zacht, zodat na afkoelen alles ineen stort.

7

Re: Blanda 20 cm ingezakt

De inhoud is volgens mij ook geen 2,5 liter.......

Had je deze: http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … p?id=72051 al gezien?

8

Re: Blanda 20 cm ingezakt

ik heb 2 varianten opgeschreven van dit recept.
1 met maizena en 1 zonder maizena.
Heb tot nu toe idd altijd zonder maizena gewerkt.

Als ik klaar ben met ei kloppen is het idd dikker en net slagroom maar zodra ik de bloem erdoor gespateld heb wordt hij vloeibaarder..... ipv dikker...

180 gewone oven en hetelucht 20 graden lager wist ik niet.....

Een fb-pagina om alles te showen/
www.facebook.com/LuckeyBakery

9

Re: Blanda 20 cm ingezakt

Karin09 schreef:

De inhoud is volgens mij ook geen 2,5 liter.......

Had je deze: http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … p?id=72051 al gezien?

klopt idd had me vergist, de bloemvorm die ik heb is 2,5 liter....

maar dan nog.... zou dan toch hoger moeten kunnen vullen???

Heb echt de neiging om nog een te bakken maar dan echt die 10 minuten te mixen haha......

de link heb ik gelijk bij favorieten gezet!!!

Een fb-pagina om alles te showen/
www.facebook.com/LuckeyBakery