Onderwerp: Zachte witte broodjes
RECEPT ZACHTE WITTE BROODJES
500 gram witte bloem (ik koop zelf gewoon voordelige bloem)
4 eetlepels suiker
2 ½ theelepel zout
1 ½ eetlepel droge gist
50 gram boter (mag gewoon uit een kuipje eventueel)
1 eetlepel olijf olie
350 ml lauw warm water (vanwege de werking van de gist)
Meng eerst alle droge delen door elkaar en dan de natte delen, zorg dat je wel eerst de gist er door roerd en dan pas het zout. Zelf doe ik altijd eerst alles door elkaar roeren met een lepel en dan zet ik hem onder de keukenmachine. En minimaal tien minuten laten kneden,
Zou je het met de hand kneden dan minstens 15 minuten kneden. Het kneden is erg belangrijk.
Laat het deeg met huishoud folie afgedekt een uur rijzen.
Ondertussen de cup cake vorm in vetten met olijf olie of zonnebloem olie zodat de broodjes er straks makkelijk uit komen
Na het rijzen het deeg afwegen Als ik bolletjes maak ik in de cup cake vorm dan doe ik er 50 gram deeg per broodje in. Als het in de vorm zit 45 tot 1 uur laten na rijzen. Dat moet je zelf ff bekijken want dat heeft te maken met hoe snel je deeg rijst.
Je kan nog maanzaad of sesamzaadjes op de broodjes doen voor het bakken.
De oven voorverwarmen op 150 graden en 12 minuten bakken. Ik
heb zelf een hete lucht oven dus dit kan per oven verschillen.
Zelf gebruik ik tegen woordig dit recept ook voor gewoon brood omdat het zo lekker zacht is.
Veel plezier met het bakken en deel mijn recept graag met jullie
Groetjes Els Groeneweg