1

Onderwerp: cupcakes "breken"open

Hallo,

Ik ben best "groen"als het op cupcakes aankomt. Ik heb het forum al doorzocht maar kan mijn vraag er zo niet uithalen: Mijn cupcakes breken aan de bovenkant vaak open terwijl de zijkanten niet tot aan de rang van het cupcake vormpjes komen. Hoe krijg je dat ze gelijkmatig rijzen? Ik maak mijn mix overigens meestal zelf met zelfrijzend bakmeel etc. Dus geen kant en klare mix. Alvast bedankt!

2

Re: cupcakes "breken"open

Misschien de temperatuur te hoog? Nooit last van gehad, dus zou het niet weten!

3

Re: cupcakes "breken"open

Bakken op een lagere temperatuur, langer in tijdsduur.

4

Re: cupcakes "breken"open

Bedankt voor jullie reacties. Ik heb het al eens van 170 naar 150 graden terug gebracht. Is dit dan nog te hoog? Op welke temperatuur bakken jullie ze?

5

Re: cupcakes "breken"open

welk recept gebruik je? miuj lijkt het een combinatie van te warme oven en te snel rijzen.

Tegen de stroom ingaan is de enige manier om bij de bron te komen

6

Re: cupcakes "breken"open

xhafal schreef:

welk recept gebruik je? miuj lijkt het een combinatie van te warme oven en te snel rijzen.

125 Gram roomboter op kamertemperatuur
125 Gram kristalsuiker
125 Gram zelfrijzend bakmeel
2 Eetlepels melk op kamertemperatuur
2 Eieren op kamertemperatuur

Ik heb ze ook wel eens gemaakt met bloem en een theelepel backin. Daarbij was het wel iets minder. Zou 150 graden nog te heet zijn?

7

Re: cupcakes "breken"open

150 graden is niet te heet, maar iedere oven is anders. Echt even uitproberen, wat bij jouw oven het beste werkt. Klinkt nu als te snel rijzen.

Misschien heb je hier nog iets aan?

http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=167994

Groet, Jolanda

8

Re: cupcakes "breken"open

150 graden is niet te hoog, ik bak ze zelf warmer. Volgens mij is het zelfrijzend bakmeel te sterk gewoon. probeer gewoon eens met gewone bloem en voor 125 gram bloem zou ik in dit geval maar een halve lepel bakpoeder bijdoen (of zelf niets)

Tegen de stroom ingaan is de enige manier om bij de bron te komen

9

Re: cupcakes "breken"open

Jol321 schreef:

150 graden is niet te heet, maar iedere oven is anders. Echt even uitproberen, wat bij jouw oven het beste werkt. Klinkt nu als te snel rijzen.

Misschien heb je hier nog iets aan?

http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=167994

Helemaal top! Bedankt voor je tips! Ik ga het meteen opslaan. Dank!

10

Re: cupcakes "breken"open

Ik gebruik en ijsschep om de cups te vullen en dan klop ik met het blik een aantal keer tot het deeg overal gelijk vlak is. Dan bak ik ze op  170°, zo'n 30 à 40 minuten. ik doe zelfs nog een halve kl bicar bij mn zelfrijzend bakmeel, voor luchtige cakejes en ze komen niet te hoog.

11

Re: cupcakes "breken"open

Dank allemaal, drie verschillende manier van bakken/laten rijzen. Ik heb van het weekend wat te doen! :)  Dank dank!!!

12

Re: cupcakes "breken"open

Ik heb ook zo'n soort recept en deed ze eerst lager. Ik wilde de cupcakes toen iets hoger hebben en dus de oven hoger gezet. Dan breken ze ook open inderdaad.

Succes met het uitproberen!

Steefs Taartjeswereld
http://steefstaartjeswereld.nl/

13

Re: cupcakes "breken"open

jose1979 schreef:
Jol321 schreef:

150 graden is niet te heet, maar iedere oven is anders. Echt even uitproberen, wat bij jouw oven het beste werkt. Klinkt nu als te snel rijzen.

Misschien heb je hier nog iets aan?

http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=167994

Helemaal top! Bedankt voor je tips! Ik ga het meteen opslaan. Dank!


De tips zijn echt super goed, want.... ik heb zojuist een lading perfecte cupcakes gemaakt! Niks opengebroken, mooi gekleurd, met een lichte bolling. Dank dank!

14 Laatst bewerkt door Jol321 (22-04-2012 21:51)

Re: cupcakes "breken"open

jose1979 schreef:
jose1979 schreef:
Jol321 schreef:

150 graden is niet te heet, maar iedere oven is anders. Echt even uitproberen, wat bij jouw oven het beste werkt. Klinkt nu als te snel rijzen.

Misschien heb je hier nog iets aan?

http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=167994

Helemaal top! Bedankt voor je tips! Ik ga het meteen opslaan. Dank!

De tips zijn echt super goed, want.... ik heb zojuist een lading perfecte cupcakes gemaakt! Niks opengebroken, mooi gekleurd, met een lichte bolling. Dank dank!

:thumb:  :thumb:

Groet, Jolanda