Onderwerp: De lekkerste worteltjestaart
Deze heb ik zelf aangepast naar een recept dat ik heb. Ik vond hem te zoet en verder weinig smaak hebben, dus even wat geprobeerd, en dit is het lekkerst, goedgekeurd door een panel van meer dan dertig familieleden.
Dit is het recept voor een springvorm van ongeveer 20 cm doorsnede.
Men neme:
1 sinaasappel
75 g hazelnoten, walnoten en amandelen (samen 75 g)
125 g roomboter
125 g donkere basterdsuiker
2 eieren
150 g geraspte wortel
150 g bloem
1 tl bakpoeder
1 tl kaneel of koekkruiden (koekkruiden zijn wat pittiger)
snufje zout
Voor de vulling:
200 g roomkaas
100 g poedersuiker
1 citroen
Sinaasappel wassen en de schil eraf raspen, dan uitpersen. Noten fijnhakken en wortel raspen (half fijn, half grof).
Oven voorverwarmen op 160 graden.
De roomboter met de suiker gladkloppen en de eieren er een voor een doorkloppen.
Dan de geraspte wortel, sinaasappelschil, sinaasappelsap en de noten er doorheen mengen met een vork of spatel.
De bloem, bakpoeder, kaneel en zout er in gedeeltes doorzeven en doorroeren.
Schep het in de springvorm en laat het in ongeveer 75 minuten gaar bakken.
Was en rasp de citroen en pers hem dan uit.
Klop de roomkaas glad met de poedersuiker en voeg dan het citroensap en de rasp toe.
Laat het voor gebruik een half uur opstijven in de koelkast.
Tip: zorg er bij het vullen van de taart voor dat je een goeie rand botercreme spuit voordat je de roomkaas uitspreid, anders heb je een grote kans dat het er tussenuit komt druipen.
Ik heb hier telkens een citroenbc voor gebruikt die op smaak was gebracht met citroenaroma, dan blijft hij steviger dan met citroensap.
Veel smul- en bakplezier!!