Onderwerp: [how to] valentijns koekjes met isomalt en fondant
dit is hoe ik het doe en makkelijk vind:
voor het maken van leuke en toch eenvoudige valentijns koekjes heb je nodig:
-koekjesdeeg (ik gebruik hiervoor het recept van Peggy Porschen welke hier te vinden is: http://www.deleukstetaarten.nl/recept/1 … Porschen)/ )
- uitstekers
- isomalt (of fijn gemalen heldere snoepjes, zuurtjes)
- rolfondant
- een klein siliconen bakje ( bijv. eiderdopje of cupcakevormpje) en een bordje om dit op te zetten voor de veiligheid en warmte
- een beetje verdunde icing om je fondant op het koeklje te plakken
- eventueel nog kleine pareltjes of glitter om in het midden bij de isomalt te strooien
- uitstekers of molds om de koekjes te decoreren
het deeg maken zoals omschreven op de website van de leukstetaarten.nl zie link hierboven. deeg uitrollen tussen 2 lagen bakpapier en vormpjes uitsteken.
ik heb ze hier dus 2 x uitgestoken. 1x een groot hart en dan nog 1x een klein hart om dit er weer uit te halen. dan de koekjes bakken op 180 graden in de oven, in de beschrijving staat 8-10 minuten, bij mij mogen ze 15 minuutjes
de koekjes goed af laten koelen op een rekje.
intussen een klein beetje isomalt, ongeveer 1 eetlepel en echt maar 3! drupels water in een klein siliconen bakje doen en opwarmen in de magnetron. begin met 1 minuutje en dan even doorroeren. (heel voorzichtig want wanneer de isomalt gesmolten is is het echt kokend heet en gevaarlijk!!!) dan weer verder opwarmen maar nu met kortere tussenpozes tot alle isomalt is gesmolten. het moet goed gesmolten zijn en dan nog even langzaam doorroeren om de belletjes er uit te draaien. dit is ook een goed moment om eventueel kleurstof toe te voegen maar echt maar een heel klein beetje anders hardt de isomalt niet meer goed uit. het kan hierbij weer even gaan opborrelen als reactie met de kleurstof dus doe dit voorlzichtig en met beleid. de koekjes op het bakpapier leggen en de isomalt in het binnenste hartje gieten en gelijk er de pareltjes en glitter op strooien als de isomalt nog warm is. zorg ervoor dat de isomalt lager in het koekje blijft dan het koekje zelf is. dit zorgt ervoor dat de fondant niet aan de isomalt gaat plakken bij het bekleden en zo blijft het binnenste "glazen" hartje mooi helder.
daarna met dezelfde vorm als waarmee je het deeg hebt uitgestoken een heel dun laagje fondant uitsteken. dit met een beetje icing op het koekje plakken en het middelste hartje wederom er weer uitsteken, dit kun je voelen waar dit moet doen door met je vinger het relief te voelen.
als laatste kun je de koekjes decoreren met van alles en nog wat wat je in huis hebt aan molds, uitstekers of misschien wel stencils met icing.
sommige kiezen er voor om de gemalen zuurtjes in de oven mee te bakken, maar ik vind het handiger op deze manier, om de isomalt er later in te smelten zodat je exact de hoeveelheid kunt inschatten en zo helder mogelijk glas hebt. ook los je het gelijk op dat de snoepjes er te vroeg (met kans op verbranding) of te laat (nog niet helemaal gesmolten) bij gaan... veel plezier
X Brenda