1 Laatst bewerkt door cotoncandy (04-02-2012 19:30)

Onderwerp: Groningse Poffert

Hierbij het recept hoe wij thuis poffert maken.
hier zijn heel eel verschillende recepten voor zo maakte mijn andere oma dit altijd met beschuiten. Ik kan helaas niet meer vragen hoe.

dit wordt bij ons gegeten als warme maaltijd. als nagerecht eten wij daarna meestal iets van yoghurt of kwark om de zoete smaak wat te neutraliseren.

Poffert

Ingrediënten:
500 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr cakemeel
4 eieren
1 mespunt zout
1 zakje vanillesuiker
300 gr rozijnen
Zo nodig wat melk
100 gr boter
Basterdsuiker
500 ml melk

Bereidingswijze:
Laat de rozijnen wellen.
Bakmeel en cakemeel in de kom doen, eieren en zout erdoor doen.
Mengen met de deeghaken.
Rozijnen erdoor mengen.
Kijken hoe droog het deeg is en zo nodig wat melk toevoegen.
Het deeg moet ongeveer zo dik zijn als een gemiddeld brooddeeg.
Poffert vorm goed invetten ook in het midden.
Deeg in de vorm doen en ongeveer  anderhalf uur laten koken in een pan met water.

Sausje.
Boter in de pan smelten met wat basterdsuiker.
Hier melk bij toevoegen tot dat het goed smaakt.
Er dit aan de kook brengen.

Re: Groningse Poffert

Dankjewel voor het recept!

Heb je misschien ook tips voor als je geen poffertpan hebt?

Re: Groningse Poffert

hmm dat ziet er lekker uit. ben echt dol op streekgerechten

4

Re: Groningse Poffert

een tulband vorm kan ook om de poffert in te bakken.

het kan wel zijn dat ie wat langer in de pan moet.

de bovenkant van de poffert blijft altijd wat plakkerig en er wat nat uitzien maar als je er met een breinaald insteekt en deze komt er droog weer uit is de poffert gaar (een sateprikker knapt).

Re: Groningse Poffert

Okey dankjewel!

Nog een vraagje, met zn hoe velen eten jullie hiervan?
En is dit ene hele maaltijd, net als pannekoeken ofzo?

6

Re: Groningse Poffert

Bij ons eten we er met 4 volwassenen van. 
Maar hier zijn de heren wel grote innemers.
Het kan zijn dat jullie er zo met 5 tot 6 man van kunnen eten, dat zul je moeten uitproberen.
En het is een hele maaltijd bij ons.
We krijgen wel vaak iets van yoghurt of kwark na. Als je een zoet nagerecht neemt wordt de maaltijd te zwaar.

Re: Groningse Poffert

hoi,

hier in Spijk Gn eten we dit ook wel eens als mijn schoonmoeder het maakt. Het is idd heerlijk. Ook lekker met stroop erover!!

groetjes hanneke