1 Laatst bewerkt door coconuts (11-12-2011 15:19)

Onderwerp: appeltaart met rumrozijnen en meringue

Ik had deze week geexpirimenteerd met appeltaart en deze was zo lekker dat ik het recept graag met jullie deel

APPELTAART MET RUMROZIJNEN EN MERINGUE
Springvorm van ongeveer 26 cm

http://www.mijnalbum.nl/Foto-OCMOMGZI-D.jpg


DE BODEM
100 gr fijne kristal suiker                       
200 gr boter
300 gr bloem
8 gr bakpoeder
½ ei losgeklopt
75 gr amandelstukjes of schaafsel
Snuf zout

DE MERINGUE
2 eiwitten
100 gr suiker

Meng de boter met de suiker en het zout, doe het ei erdoor en  zeef de bloem met de bakpoeder erboven en voeg de amandelen toe
Kneed tot een stevig deeg en leg dit een kwartiertje koud weg
Dit kan ook een dag van te voren

DE VULLING
1 ½ kg appels geschild en in stukjes [ik gebruik jonagold ]
100 gr suiker
50 gr custardpoeder
1 volle theelepel chinees 5 kruiden poeder
1 volle theelepel kaneel
75 gr rozijnen
½ Borrelglaasje rum [ liefst stroh rum]
150 gr biscuit  restjes
Rum verdunt met wat [suiker]water ½ borrelglaasje

Doe de rozijnen 12 uur van te voren in een jampotje en doe de rum erbij en vul aan met water tot ze net onder staan. Schroef de deksel erop en zet  weg op kamertemperatuur.
Laar de rozijnen uitlekken in een zeef
Meng de suiker met de custard,  kaneel en 5 kruidenpoeder  en doe dit door de appels samen met de rozijnen
Smeer je springvorm in en snijd een rondje bakpapier voor op de bodem
Rol je deeg uit en bekleed de vorm netjes met  het  deeg
Verkruimel de biscuit over de bodem en besprenkel met verdunde rum
Doe het appelmengsel erin Bak de taart ongeveer 70 minuten op 170 graden
Als de taart in de oven zit maak je de meringue
Roer de eiwitten met de suiker au ber marie tot de suiker is opgelost en het mengsel goed warm is
Klop dit koud tot zeer luchtig en stijf
Haal je taart wanneer die gaar is uit de oven en spuit de meringue er mooi op, strooi er licht wat suiker over
Zet dit terug in de oven en zet de oven als de taart erin staat op 200 en laat de meringue mooi kleuren tot lichtbruin en aan de randjes droog
Laat hem eerst een kwartierje afkoelen voor je hem uit de vorm haalt
Het liefst dezelfde dag nog eten want de schuim smelt een beetje als ie blijft staan, niet minder lekker maar wel minder mooi
Je kan de taart ook een dag eerder maken zonder de meringue en er de dag dat je hem wilt eten opmaken en even nabakken

ik taart, jij taart, wij zijn taarten

2

Re: appeltaart met rumrozijnen en meringue

Ziet er lekker uit! Ik ga m opslaan! :P

3

Re: appeltaart met rumrozijnen en meringue

Klinkt heerlijk  :thumb: