1

Onderwerp: Poffert

Jullie denken vast dat ik nog wat letters vergeten ben en dat er in het onderwerp eigenlijk "poffertjes"moet staan....

Dat is niet zo,

Het gaat hierom:
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/310564_288337817854655_100000353176257_987019_1821456432_n.jpg

Een donkere foto, maar het idee is duidelijk toch? Het gaat hier om poffert!

Deze tulband wordt veel gemaakt in Groningen, en gegaard in een pan kokend water. Je hebt er een afsluitbare -hoe kan het ook anders- pofferttrommel voor nodig.

Het is gebruikelijk dat je poffert als avondeten opdient, met gesmolten roomboter en een beetje basterdsuiker.

De traditie van het maken van poffert gaat al ver terug in de familie en ik heb zaterdag voor het eerst mijn eigen gemaakt, jeeeeej!

Zoals ik al zei: je hebt een trommel nodig, en het is waarschijnlijk even zoeken maar ik ben zo trots op mezelf dat ik dit recept echt graag met jullie wil delen!

Ingrediënten

    250 gr. bloem
    250 gr. zelfrijzend bakmeel
    500 ml halfvolle melk
    3 eieren
    snufje zout
    2 eetlepels suiker, vanillesuiker kan ook (zou ik wel doen :-)
Rasp van 1 of 2 citroenen, of van een mandarijn of sinaasappel
    Rozijnen, krenten, gedroogde stukjes fruit, zoals cranberries,  papaya, ananas,stukjes appel. Wees creatief! (Maar wel minstens 200 gram)
    boter om de tulband mee in te vetten
    Een zakje bakpoeder


Na het bakken:

    Gesmolten roomboter
    basterdsuiker, bruin of wit


Doe alle droge ingredienten behalve de stukjes fruit bij elkaar in een kom. Roer in porties de melk erdoor, met een pollepel. Vouw het voorzichtig en niet te lang. Anders komt ie niet "omhoog".
Daarna de stukjes fruit en de rasp van de citroen.
Tot slot 1 voor 1 de eieren erdoor. Als deze zijn opgenomen kun je direct stoppen met roeren.

Vet de trommel in en breng een grote pan water aan de kook.
Doe het deksel op de trommel en zet deze in de pan met water. De pan moet voor 2/3 e onder water staan. Laat deze zachtjes pruttelen voor anderhalf uur. De poffert is gaar als een breinaald er droog uitkomt.

Warm heel lekker maar koud nog lekkerder!

Tip: Drink er karnemelk bij of eet een schaaltje yoghurt.
Dat maakt deze stevige kost beter te verteren.

Eet smakelijk!

2

Re: Poffert

Heee..... Broeder!!!!!
(Zo heet het hier in de omgeving  ;) )Maar ik dacht niet dat je poffertjes bedoelde hoor. Volgens mij ben ik zoiets in Friesland ook wel eens tegen gekomen.

Je kan er ook een sausje van stroop en spekvet over doen. Is ook erg lekker. (Dat sausje dan, die broeder zelf is helaas niet mijn smaak :nooo )

If life gives you lemons, make lemoncurd.

3

Re: Poffert

he hier in amsterdam ook bekend hoor
oke grootouders kwamen uit friesland ,maar toch zoooo bekend :Y
idd lekker met roomboter
en dat schaaltje yoghurt ja dat moet zeggen wij altijd :Y
groetjes syl

Re: Poffert

Geweldig!!!!
M'n schoonmoeder (uit Musselkanaal) is GEK op poffert!
Kan ik hem eindelijk eens voor haar maken ( dat wordt een tegekke verassing!)!
Superbedankt,Liesa!!

5

Re: Poffert

Heerlijk poffert. Ik vind hem "droog" het lekkerst. Dus zonder gesmolten boter en suiker. Tja, ben een groningse van oorsprong.  :D
Heel af en toe maakt mijn moeder hem wel eens.

Groetjes Jaqueline.

6

Re: Poffert

jam jam, ik weet wat ik dit weekend weer eens ga maken in mijn orignele poffertpan die ik nog van oma heb gekregen.

Zo lekker met dit koude weer :thumb:

Als het mislukt, probeer je nog een keer, nog eens, steeds maar weer....
En in de tussentijd heeft niemand meer avondeten nodig:)

7

Re: Poffert

Ik heb ook een poffertpan ,is een probleem dat ik niet zo,n hoge pan heb op hem te koken ...En zal dus weer in oven gaan ..en dames waar kan ik de gedroogde vruchtjes krijgen ?Niet bij c1000..die heeft rozijnen/krenten /abrikosen enzn dus standaard  :|

Ik leer elke dag weer een beetje bij ...

8

Re: Poffert

Bij de notenkraam op de markt en bij delicatessenwinkeltjes.
Willy

9

Re: Poffert

Ik haal ook vaak gedroogde vruchten bij De Tuinen of reformzaakjes. Bij de tuinen hebben ze ook regelmatig een aanbieding. Succes!

10

Re: Poffert

Heeeeeerlijk. Heb het al een paar keer gemaakt voor het kerstdiner op school, en een enorm succes. Ik doe er gewoon stukjes verse appel doorheen.
Denk trouwens dat de proffertpan ook gebruikt kan worden voor de barbietaart. Heb je gelijk een leuk reliefpatroon in de jurk. Heb het nog niet uitgeprobeerd, maar ga ik misschien wel een keer doen.