1

Onderwerp: Een heerlijk chocolademoussetaartje; het recept

hallo,

Dit weekend mij eens (op bestelling) gewaagd aan een dergelijk taartje. Voor alle zekerheid maar 2 taartjes gemaakt, zodat we er eentje konden proeven, voordat het andere werd afgehaald! (in geval van mislukking kon ik dan nog altijd naar de bakker rennen hé ;)  )

Dit is het resultaat:
http://www.mijnalbum.nl/Foto-LECAXBGS-D.jpg

En dit is het recept:

Opbouw :   
- macaron bodem
- chocolademousse
- ganache

Ingrediënten:
Macaron bodem
33g eiwit (=1ei)
47g suiker
88g broyage (=44g suiker +44g gemalen amandelen)
5 g cacao

Chocolademousse
100g eieren (=2 eieren) op kamerT.
40 g suiker
83 g chocolade
2 blaadjes gelatine
250 g room
27 g bloemsuiker

ganache
125 g room
150 g fondantchocolade                         

Maak de bodem:

  • - Eiwit licht stijf opkloppen, suiker bijdoen en stevig opkloppen.
    - Cacao zeven en mengen met broyage.
    - Dit spatelen onder eiwit.
    - In spuitzak doen met rond spuitmondje (13mm) op bakplaat spuiten in cirkel van 20 cm
    - +/- 20 min op 160°C tot hij overal droog is, maar niet uitgedroogd. Laten afkoelen. (je kan dit gemakkelijk 2 dagen droog bewaren.)

Maak de chocolademousse:

  • - Blaadjes weken in koud water (10min).
    - Room met bloemsuiker diklopend kloppen en eventueel even terug in de frigo zetten.
    - Eieren met suiker 10 min laten kloppen.
    - Gelatineblaadjes uitknijpen en smelten. (op vuur of in de micro)
    - Gesmolten gelatine bij de kloppende eieren en even laten doorkloppen. (best eerst beetje ei bij de gesmolten gelatine, goed mengen en dan het geheel bij de eieren).
    - Chocolade smelten in microgolf (max. 40°C = belangrijk!!) → om de 30 sec roeren tot hij net gesmolten is.
    - Chocolade in een grote kom doen.
    - 1 grote schep eieren + 1 grote schep slagroom en voorzichtig spatelen.
    - Dit zo 3 keer doen tot de mousse egaal is.

Bouw de taart op:

  • - Bord klaarzetten, ring opzetten van 20 cm.
    - Macaron bodem inleggen.
    - Daarna de chocolademousse erin doen
    - Even kloppen met het bord zodat de mousse gelijk komt.
    - Minstens 2 à 3 u de frigo in. (bij voorkeur hele nacht)

Nadat de chocolademousse voldoende opgesteven is:

  • - Kort rond de ring branden met een bunzenbrander totdat je de ring makkelijk kan afnemen.
    - Minstens een uur terug de frigo in.

Na een uur, maak de ganache:

  • - Room en chocolade samen in de micro tot het gesmolten is.
    - Ook hier weer: niet te warm laten worden, anders smelt de chocolademousse onmiddellijk.
    - Daarna op een rooster zetten met een kom eronder en de ganache erover gieten, de bovenkant voorzichtig gelijkstrijken
    - Decoreren naar wens.

Resultaat = een heerlijk taartje met botermalse chocolademousse en een licht krokante bodem: verrukkelijk!!

Veel succes ermee, groetjes sam

2

Re: Een heerlijk chocolademoussetaartje; het recept

Het klinkt verrukkelijk  :9  :9 , maar het lijkt me wel machtig  :Y . Erg grote punten dus, op het voorbeeld taartje  :think:

--------------------------------------------------------
Wie ben ik om aan mezelf te twijfelen. (Loesje)

3

Re: Een heerlijk chocolademoussetaartje; het recept

lekkerrrrrrrrrrrrr

4

Re: Een heerlijk chocolademoussetaartje; het recept

Ondertussen ook een foto van de aangesneden taart:

http://www.mijnalbum.nl/Foto-YANWBVWY-D.jpg

@ SweetTooth: Het taartje dat ik voor onszelf had gemaakt was maar 16 cm doorsnede, het taartje op de foto (voor de bestelling) was 20cm doorsnede. Onze stukken waren precies goed, niet te machtig. Het zou dus wel kunnen dat de grotere taart beter in meer stukken wordt gesneden (alhoewel dat zo niet in het recept staat)