Onderwerp: Een heerlijk chocolademoussetaartje; het recept
hallo,
Dit weekend mij eens (op bestelling) gewaagd aan een dergelijk taartje. Voor alle zekerheid maar 2 taartjes gemaakt, zodat we er eentje konden proeven, voordat het andere werd afgehaald! (in geval van mislukking kon ik dan nog altijd naar de bakker rennen hé )
Dit is het resultaat:
En dit is het recept:
Opbouw :
- macaron bodem
- chocolademousse
- ganache
Ingrediënten:
Macaron bodem
33g eiwit (=1ei)
47g suiker
88g broyage (=44g suiker +44g gemalen amandelen)
5 g cacao
Chocolademousse
100g eieren (=2 eieren) op kamerT.
40 g suiker
83 g chocolade
2 blaadjes gelatine
250 g room
27 g bloemsuiker
ganache
125 g room
150 g fondantchocolade
Maak de bodem:
- Eiwit licht stijf opkloppen, suiker bijdoen en stevig opkloppen.
- Cacao zeven en mengen met broyage.
- Dit spatelen onder eiwit.
- In spuitzak doen met rond spuitmondje (13mm) op bakplaat spuiten in cirkel van 20 cm
- +/- 20 min op 160°C tot hij overal droog is, maar niet uitgedroogd. Laten afkoelen. (je kan dit gemakkelijk 2 dagen droog bewaren.)
Maak de chocolademousse:
- Blaadjes weken in koud water (10min).
- Room met bloemsuiker diklopend kloppen en eventueel even terug in de frigo zetten.
- Eieren met suiker 10 min laten kloppen.
- Gelatineblaadjes uitknijpen en smelten. (op vuur of in de micro)
- Gesmolten gelatine bij de kloppende eieren en even laten doorkloppen. (best eerst beetje ei bij de gesmolten gelatine, goed mengen en dan het geheel bij de eieren).
- Chocolade smelten in microgolf (max. 40°C = belangrijk!!) → om de 30 sec roeren tot hij net gesmolten is.
- Chocolade in een grote kom doen.
- 1 grote schep eieren + 1 grote schep slagroom en voorzichtig spatelen.
- Dit zo 3 keer doen tot de mousse egaal is.
Bouw de taart op:
- Bord klaarzetten, ring opzetten van 20 cm.
- Macaron bodem inleggen.
- Daarna de chocolademousse erin doen
- Even kloppen met het bord zodat de mousse gelijk komt.
- Minstens 2 à 3 u de frigo in. (bij voorkeur hele nacht)
Nadat de chocolademousse voldoende opgesteven is:
- Kort rond de ring branden met een bunzenbrander totdat je de ring makkelijk kan afnemen.
- Minstens een uur terug de frigo in.
Na een uur, maak de ganache:
- Room en chocolade samen in de micro tot het gesmolten is.
- Ook hier weer: niet te warm laten worden, anders smelt de chocolademousse onmiddellijk.
- Daarna op een rooster zetten met een kom eronder en de ganache erover gieten, de bovenkant voorzichtig gelijkstrijken
- Decoreren naar wens.
Resultaat = een heerlijk taartje met botermalse chocolademousse en een licht krokante bodem: verrukkelijk!!
Veel succes ermee, groetjes sam