1

Onderwerp: eerste keer koekjes en koekes versieren

Ik ga donderdag voor het eerst koekjes maken..

Nog nooit gedaan dus
ook nog nooit royal icing gebruikt.

Wie heeft voor mij de beste tips??

Heb fun cakes mixen aangeschaft voor royal icing en koekjes..

Mijn vragen?
Hoe bak ik de koekjes?
doe ik alles plat uitrollen daarna uitsteken en leg ik het dan op bakplaat?
of laatik de vormen erom heen zitten?

Hoe kleur ik royal icing?
doe ik nadat ik het gemaakt heb alles in apartje bakjes en dan gewoon kleuren met kleurstof waar ik ook fondant mee kleur?

nogmaal ik weet helemaal niets van koekjes bakken..
wie helpt?

Leven is het meervoud van lef.

2

Re: eerste keer koekjes en koekes versieren

Hoi,

Leuk dat je koekjes gaat maken!

Maar de bedoeling is dat je het deeg uitrolt, uitsteekt en dan de uitgestoken vormen op een bakplaat legt. Niet de uitstekers eromheen laten zetten. Dat zou ook een beetje vreemd zijn, want dan kan je nooit meerdere vormen uitsteken met één uitstekertje.

En de RI kun je gewoon kleuren met dezelfde kleurstoffen als voor fondant. Je hoeft maar een heeeeel klein beetje te gebruiken.

Misschien kun je van te voren wat filmpjes bekijken om de technieken een beetje te leren kennen?

Succes!

Don't just dream your life, but live your dreams too!

3

Re: eerste keer koekjes en koekes versieren

dankjewel..
ik stel het maar even een weekje uit hahahhaha.
durf niet zo goed..:D

Leven is het meervoud van lef.

4

Re: eerste keer koekjes en koekes versieren

kaartjuh schreef:

dankjewel..
ik stel het maar even een weekje uit hahahhaha.
durf niet zo goed..:D

Gewoon even een filmpje op youtube kijken idd en lekker doen, het is zó leuk, wat kan er gebeuren ?? Dat het een smeerboel wordt ?? Nou en.... ruim je dat gewoon weer op  ;)

Veel plezier !!

5

Re: eerste keer koekjes en koekes versieren

Denk je er bij de funcakes mix voor koekjes wel aan dat je half mix/half bloem doet? Anders lopen de koekjes uit en dat zou zonde zijn zo voor de eerste keer!

6

Re: eerste keer koekjes en koekes versieren

tine83 schreef:

Denk je er bij de funcakes mix voor koekjes wel aan dat je half mix/half bloem doet? Anders lopen de koekjes uit en dat zou zonde zijn zo voor de eerste keer!


Ik lees even mee.
Maar is dit zo, moet je het half om half doen? Dat staat niet op de zak. Is dit uit ervaring?

7 Laatst bewerkt door tine83 (01-12-2011 13:30)

Re: eerste keer koekjes en koekes versieren

Nee, staat geloof ik niet op de zak. In de webshop staat het er wel bij!

Dit staat erbij:
Heerlijke mix voor krokante koekjes. Makkelijk in gebruik en veelzijdig, probeer bijv. eens gevulde koeken te maken met wat spijs, of gebruik de mix om een heerlijke appeltaart mee te maken. Maar ook gewoon zo gevuld in een koekjes uitsteker, meng dan half om half bloem met koekjesmix om uitvloeien te voorkomen.

8

Re: eerste keer koekjes en koekes versieren

Meng de mix in de zak van de royal icing van te voren goed door. De ingrediënten zijn niet altijd goed gemengd in het pak waardoor het kan dat wanneer je niet het hele pak gebruikt de verhoudingen niet kloppen en je RI niet goed hard wordt.

Ik maak sinds kort de RI zelf, ben ook een beginnende koekjesbakker en versierder maar vond dit gemakkelijker en werkt voor mij beter.

Ik maak het deeg voor de koekjes ook zelf dus ik weet niet of dit ook op gaat voor de funcake mix, maar mijn deeg gaat voor een paar uur de koelkast in, dan haal ik hem een kwartier of iets langer van de voren eruit waarna ik hem redelijk goed kan rollen. Het deeg is dan nog een beetje hard maar dan kun je de koekjes beter uitsteken en verplaatsen, ze lopen dan ook minder uit.

Ik gebruik stokjes naast het deeg om een goede hoogte van het deeg te krijgen. Ik gebruik houten sushistokjes haha, die hebben een dikte van 0,5 mm wat goed is voor de koekjes. Je rolt dus met je roller over het deeg met aan weerszijden de stokjes zodat je de roller niet te ver erin kan duwen (volgens mij leg ik het niet helemaal goed uit, ik hoop dat je het een beetje begrijpt wat ik bedoel).

Als laatste iets wat ik eerst niet wist: de koekjes komen niet hard en knapperig uit de oven. Je haalt ze er uit als alle koekjes wat bruin beginnen te worden, dan leg je ze op een rooster om af te koelen en als ze afgekoeld zijn dan zijn ze als het goed is hard en knapperig. Eerst liet ik ze net zo lang erin zitten totdat ze hard waren met verbrandde en te harde koekjes als gevolg.

Succes!

Groetjes, Marleen!
Neem ook eens een kijkje op mijn blog voor veel zoete (on)zin: www.zoetezinnen.nl

9

Re: eerste keer koekjes en koekes versieren

tine83 schreef:

Nee, staat geloof ik niet op de zak. In de webshop staat het er wel bij!

Dit staat erbij:
Heerlijke mix voor krokante koekjes. Makkelijk in gebruik en veelzijdig, probeer bijv. eens gevulde koeken te maken met wat spijs, of gebruik de mix om een heerlijke appeltaart mee te maken. Maar ook gewoon zo gevuld in een koekjes uitsteker, meng dan half om half bloem met koekjesmix om uitvloeien te voorkomen.


Klopt het wel dat dit tarwe bloem is?