1 Laatst bewerkt door Avee (30-11-2011 19:03)

Onderwerp: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

Duidelijk, ik heb een paar vraagjes over mijn fondant kunsten..

Ik wilde graag een strik maken, dus heb een potje tylose gekocht,
kon ik ook gelijk lijm maken.
Las op de site dat je met 250 gr fondant, 3 gr tylose nodig zou hebben. Maar als ik 3 gram tylose op mijn keukenweegschaal wil krijgen, dan ligt dat halve potje erop?
Dus heb maar een mespunt genomen..
Goed gekneed etc, en een nachtje laten liggen.
Wil ik er de volgende dag mee aan de gang, is het zo hard dat ik er wel een ruit mee kon ingooien.. AI
Toch iets teveel ofzo?

Mijn volgende vraag was,
hoe krijgen jullie in hemelsnaam die lappen fondant zo mooi ?!
Bij mij blijft het plakken aan het (schoongemaakte) aanrecht,
als ik er bloem of poedersuiker tussen strooi, droogt het uit en scheurt het..
Ik heb gewone fondant gekocht van de Jamin & de Makro..

Kunnen jullie mij helpen?
Ik wil straks eigenlijk opnieuw proberen een strik te maken..
Maar hoe ?!

Gr.

Keep calm & bake cakes ! <3

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

hoi hoi, het is normaal dat je fondant heel hard voelt nadat het met tylose is verwerkt. Maar na goed en lang kneden moet het uiteindelijk kauwgomachtig worden. Als je dan een strik maakt, blijft ie uiteindelijk goed. Maar ik heb het destijds ook moeten doen met steeds kleine stukjes fondant kneden, omdat het grote stuk te hard was.

Heb effe geen tijd voor je tweede vraag, komt later ok?

3 Laatst bewerkt door Avee (30-11-2011 19:21)

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

Haha ik had het tot een balletje gekneden om het te laten "harden",
maar ik kon er geen beweging meer in krijgen :P
Net een honkbal ofzo :/

ik hoor later wel meer hoor, heb de tijd !

Keep calm & bake cakes ! <3

4

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

ik heb dus ook voor het eerst een strik gemaakt en had hetzelfde. Ik heb zelfs mijn handen nat gemaakt om te kneden en toen werd het soepeler. Het uitrollen was een drama elke keer scheuren. Toen ik het natter had gemaakt ging het beter. Uiteindelijk is de strik wel gelukt maar ik ben niet tevreden. Er zitten droogscheurtjes in.
Heb ik teveel tylose gebruikt? Ben best wel benieuwd naar de antwoorden.
groetjes lenneke

5

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

250 gr fondant met 1 theelepel tylose :Y

Projs bureaumat van Ikea is ideaal en niet plakkende uitrolmat; kost iets van 4,95

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

6

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

Ik doe tylose in mijn fondant en verwerk het dan direct zodat het kant en klaar kan uitharden....... :think:

7

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

twinstwins schreef:

Ik doe tylose in mijn fondant en verwerk het dan direct zodat het kant en klaar kan uitharden....... :think:

Ja dat was ik nu ook van plan idd !

Keep calm & bake cakes ! <3

8

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

daar had ik ook al zitten denken. Leek mij makelijker :Y

9

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

Carien schreef:

250 gr fondant met 1 theelepel tylose :Y

Projs bureaumat van Ikea is ideaal en niet plakkende uitrolmat; kost iets van 4,95

Een aanrecht plakt dus teveel eigenlijk?
Goed idee, snel even langs de ikea dus!

Keep calm & bake cakes ! <3

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

heb je het trouwens wel laten liggen in een stukje folie ingerold en niet zonder folie of zonder bakje eromheen? Anders is het mogelijk inderdaad niet meer te verwerken...

11

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

zingenopkrukken schreef:

heb je het trouwens wel laten liggen in een stukje folie ingerold en niet zonder folie of zonder bakje eromheen? Anders is het mogelijk inderdaad niet meer te verwerken...


In een dichtgeknoopt, zomin mogelijk lucht erin, boterhamzakje  :Y

Keep calm & bake cakes ! <3

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

Nog even over het uitrollen. Ik heb een houten tafel en op de één of andere wijze werkt dat erg goed, blijft zelden plakken. Daarnaast gebruik ik soms bakpapier of doorzichtig folie eronder. Al lijkt die Ikea mat me ook wel wat....  :)

13

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

je kan de harde fondant ook even in de magnetron doen... echt heel even en pas op want dat word heel snel gloeiend heet!!!

14

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

Hmmmm okee, goede tips!
Helaas een glazen tafel, maar die mat van ikea is het proberen waard :D

Keep calm & bake cakes ! <3

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

Ideaal de mat van Ikea. Aanrecht een beetje vochtig maken met een keukendoekje mat erop dan plakt hij vast.'
Fondant uitrollen tot gewenste grote. Dan Taart ernaast zetten, mat omkeren met het fondant op de taart en langzaam de mat eraf halen.

16

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

:Y  zo doe ik ook....met de Mat van ikea

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd

17

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

en als je het in zakjes wegbergt, gebruik dan diepvrieszakjes!
de boterhamzakjes komt toch lucht bij op 1 of andere manier...

Je kunt alleen tijd verspillen,als je vergeet ervan te genieten

18

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

rorico schreef:

en als je het in zakjes wegbergt, gebruik dan diepvrieszakjes!
de boterhamzakjes komt toch lucht bij op 1 of andere manier...

Of ziplock-zakjes van bijv Ikea. En klopt: boterhamzakjes zijn niet echt 100% luchtdicht.........

madebysammie schreef:

je kan de harde fondant ook even in de magnetron doen... echt heel even en pas op want dat word heel snel gloeiend heet!!!

en daarna nog droger/harder dan het al was...........de tip van natte handen (met alleen aanhangend water zeg maar) is vaak het beste.

19

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

Ben wel nieuwsgierig welke mat jullie precies bedoelen van de Ikea..

Keep calm & bake cakes ! <3

20

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

deze bedoelen ze

http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/66703500/

21

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

Als ik er tylose door doe en luchtdicht verpakt laat liggen wordt de fondant toch te hard om mee te werken  :s  dus laat ik de tylose nooit inwerken maar ga gelijk aan de slag. En in de magnetron wordt de fondant idd zacht, voor even.....wat Karin ook al zegt  :Y

22

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

Handige tips!

Keep calm & bake cakes ! <3

23

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

ik leg de mijne altijd in de koelkast in een dubbel diepvrieszakje.
Wordt het wel hard maar droogt niet uit.

Als ik het dan nodig heb stop ik t even n half uurtje in mijn broekzak!
Even doorkneden, klaar voor gebruik!

24 Laatst bewerkt door IngridvanD (18-06-2012 19:33)

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

oeps drie keer is wel veel ;)

25 Laatst bewerkt door IngridvanD (18-06-2012 19:34)

Re: Vraagjes over mijn Fondant (mis)lukking

Kan t behoorlijk lang bewaren op deze manier trouwens.