Onderwerp: Receptje voor Maanzaadkoek/Mohnkuchen!
Mohnkuchen oftewel maanzaadkoek!
Altijd als ik naar Duitsland ga moet ik gewoon een stukje eten.
Mohnkuchen is er in heel veel soorten en maten, met kwark of zonder, in rolletjes of plaatkoek.
Dit recept is voor een halve plaatkoek, of in een ronde bakvorm van 24 cm en bestaat uit drie lagen, een gistdeeg, de maanzaadvulling en de kruimelige bovenkant. Weer eens iets anders en niet te zoet. Echt een aanrader!
Als vulling kun je ook een kant en klare mohnvulling gebruiken. Die kun je in Duitsland kopen maar ik vind het leuk om zelf te maken.
Hier komt ie!
Gistdeeg:
250 gram bloem, gezeefd.
Half zakje instant gist
25 gram (vanille) suiker
125 ml lauwe melk
Half ei
25 gram (room) boter (vloeibare boter kan ook)
Maak het gistdeeg door De bloem in een kom te zeven. Kuiltje maken en eerst al het andere erbij, daarna de melk in het kuiltje en alles door elkaar roeren, zodat er een bal onstaat.
Laat dit een half uurtje rijzen onder een theedoek, op de kachel of op een andere warme plek.
Daarna doorkneden en nog een half uurtje laten rijzen.
Ondertussen maak je de vulling:
500 ml melk
200 gram maanzaadjes
Pakje griesmeel. Vanille of amandelsmaak.( Lekker makkelijk)
Verwarm de melk met de maanzaadjes. Je kunt iets meer melk nemen want deze verdampt weer een beetje. Voeg als het een tijdje heeft opgestaan de griesmeel toe en blijf een poosje goed roeren. Op deze manier wordt het maanzaad een beetje gaar en hoef je het niet te malen.
Je kunt ipv hiervan dus ook de kant en klare vulling te gebruiken zoals je die oa in Duitsland kunt krijgen.
Vet je bakblik in of gebruik bakpapier. Rol het deeg uit en leg het in het blik.
Hierover gaat de laag griesmeel.
Hieroverheen gaat de kruimellaag:
125 gr roomboter
125 gr bloem
100 gram bastersuiker
Snufje zout en snufje kaneel
Half zakje bakpoeder
Smelt de roomboter.
Voeg deze toe aan de rest van de ingrediënten en roer met een vork. Er ontstaan kruimels.
Deze verdeel je over de bakplaat.
Bak de taart 45 minuten op 180 graden.
Na afkoelen kun je de gistdeegranden wegsnijden, dat is lekkerder. Bestrooi de taart met poedersuiker of versier met wat glazuur of royal icing.
Eet smakelijk!
Annelies