1

Onderwerp: suikersiroop graag spoedje

Voor de 3e keer is mijn suikersiroop mislukt.

Dat denk ik omdat het niet meer kleurloos is maar de siroop wordt bruin en je gaat het dan ook ruiken (is geen vieze geur, is nog niet verbrand, ik denk dat het caramelliseert) en dat terwijl de siroop volgens  mijn snoepthermometer ongeveer 90 graden C aangaf.

Ik heb het gas constant op halverwege gehad (medium).

Ik heb 105 gram fijne kristalsuiker en 30 ml koud water gebruikt.

Er zaten niet veel suikerkristallen aan de zijkant van m'n pannetje.

Volgens het recept van de Italian merengue botercreme moet je wachten tot je suikersiroop 245F (118.333333 graden Celsius)  is.
Ik vraag me af: is dat echt nodig?
Is rond de 80 graden C. ook goed (dan is m'n siroop nog helder)
Ik ga eiwitpoeder gebruiken.

2

Re: suikersiroop graag spoedje

Ja het móet zo warm zijn! En mijn suikerstroop word nooit bruin!

3

Re: suikersiroop graag spoedje

Hmm, jammer.

De siroop blijft een hele tijd kleurloos, totdat die dus rond de 90 graden C. (volgens de snoepthermometer) is.

Ik ga nu toch twijfelen aan mijn snoepthermometer.
Moet je die misschien eerst ijken o.i.d. voordat je hem kan gebruiken?

En ben ik nu de enige die dit heeft, ik voel me behoorlijk blond nu.

4

Re: suikersiroop graag spoedje

Steek m eens in kokend water... Ik heb t echt nog nooit gehad... En kook best vaak suiker met water

5

Re: suikersiroop graag spoedje

Uhhhh, waarom heb je nu een nieuw topic aangemaakt? Je had er al 1 lopen over suikersiroop  :think:

6

Re: suikersiroop graag spoedje

Karin09 schreef:

Uhhhh, waarom heb je nu een nieuw topic aangemaakt? Je had er al 1 lopen over suikersiroop  :think:

Hierom:
in  m'n vorige topic was de vraag: wat doe ik fout en had ik er geen spoed bij.
in 't nieuw topic was de vraag: moet de siroop echt rond de 118 graden worden en had ik er eigenlijk wel spoed bij (deze keer was mijn werkwijze ook iets anders, ik had niet het gas na verloop van tijd hoger gedraaid).

7

Re: suikersiroop graag spoedje

ik denk ook dat het aan je thermometer ligt. Bij 90 graden moet het nog niet eens koken. En bruin worden is idd caramel en dan is het dus al veel heter, anders kan he tniet caramelliseren.

If life gives you lemons, make lemoncurd.

8

Re: suikersiroop graag spoedje

ben je er al achter?

9 Laatst bewerkt door Nokkie (29-10-2011 20:12)

Re: suikersiroop graag spoedje

Ik heb het (tijdelijk) opgegeven.
De thermometer geeft in kokend water de juiste temperatuur aan.

Allebei bedankt voor de info/tips.

10

Re: suikersiroop graag spoedje

hmm..... dan moet je wel hele bijzondere suiker hebben....... :/

If life gives you lemons, make lemoncurd.

11

Re: suikersiroop graag spoedje

Je gebruikt toch wel gewoon witte kristalsuiker?

12

Re: suikersiroop graag spoedje

Nokkie schreef:

Ik heb 105 gram fijne kristalsuiker en 30 ml koud water gebruikt.

is toch wit?

If life gives you lemons, make lemoncurd.

13

Re: suikersiroop graag spoedje

:Y   ik had dit met de witte fijne kristalsuiker (Van Gilse)
Ik waardeer het dat jullie nog steeds achter de oorzaak proberen te komen.
Ik zou anders denken dat ik de temperatuur niet goed afgelezen heb, maar 3x, dat lijkt me toch sterk.
Misschien dat ik 't mijn man het eens laat proberen. Kijken of het bij hem wel goed gaat.

14

Re: suikersiroop graag spoedje

Oh ja duh  :o

15

Re: suikersiroop graag spoedje

Nokkie schreef:

Hmm, jammer.

De siroop blijft een hele tijd kleurloos, totdat die dus rond de 90 graden C. (volgens de snoepthermometer) is.

Ik ga nu toch twijfelen aan mijn snoepthermometer.
Moet je die misschien eerst ijken o.i.d. voordat je hem kan gebruiken?

En ben ik nu de enige die dit heeft, ik voel me behoorlijk blond nu.

De beste manier om te ijken,is om te meten in smeltend ijs.
Dat is nl.0.gr.C.

Opa uit 1946 ontdekt taarten en cake's voor kleindochter uit 2006.
Zij is er blij mee,en hij zeker.

16

Re: suikersiroop graag spoedje

Ik heb geen suikerthermometer en ik laat het gewon koken tot alle suiker is opgelost en dan gaat het bij het eiwit (wel van eiwitpoeder). Altijd prima MBC, dus ik zou zeggen, laat die thermometer lekker in de la liggen en giet het er bij als de suiker goed is opgelost en het nog wel helder is.

(MBC met caramelsmaak lijkt me trouwens ook helemaal niet vies  :9 )

17

Re: suikersiroop graag spoedje

Er is een reden dat je die thermometer moet gebruiken, niet omdat ze t je lastig willen maken ;) als je t niet tot een bepaalde temperatuur moest koken had je toch ook gewoon koude kant en klare suikerstroop kunnen gebruiken?