Onderwerp: How to: Vullen, afsmeren en bekleden... hoe het voor mij STRAK uitpakt
Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik mijn taarten strak krijg.
Nu heb ik net een mail van 3 A4-tjes zitten typen met van A tot Z hoe ik het doe, aan iemand die mij tips vroeg hierover.
Ik dacht, ik zet het hier ook wel even neer, wie weet heeft nog iemand er iets aan.
Het is dus een heeeeeeeel lang verhaal geworden. Ik zal binnenkort als ik er aan denk wat foto's maken en die hier toevoegen. Wordt het vast iets duidelijker van.
Foto 1: kapsel net uit de oven. Onderkant wordt bovenkant. Helaas vaak wel een paar van dit soort luchtbellen. Ik laat de mixer de laatste minuut op de laagste stand en ook het beslag in de bakvorm roer ik nog even langzaam door langs de randen, maar toch heb ik dit vaak....
Ten eerste vul ik 4 lagen. Meestal (en ook in het voorbeeld hieronde: creme-jam-creme-jam). Ik bak een hoog kapsel, dan doe ik de taartzaag op zijn smalst en snijd 5 schijven. Wat over is gebruikt mijn man voor een ander desert en anders gooi ik het weg of eet ik het de volgende dag als ontbijt...
Op die manier heb je niet alleen de bovenkant heel mooi recht (wat dus de onderkant was in de taartvorm), maar ook de onderkant is nu heel recht. En hij is altijd even hoog èn waterpas.
Bij het snijden zet ik de taart eerst met de strakke kant naar beneden (dus gewoon zoals die ook in de oven stond. Dan snijd ik de eerste schijf eraf (wat straks de deksel wordt dus) en leg die weg. Dan ga ik verder met de volgende schijven en iedere schijf die ik heb afgesneden leg ik op de kop weg, naast de vorige afgesneden schijf.
De 5e schijf leg ik meteen al op mijn taartplankje (het onderbord).
Foto 2
Even tremperen als je dat wilt.
Dan, het vullen. Ik gebruik spuitzakken! Van uitsmeren gaat je biscuit een beetje vervormen, dus met een spuitzak (knip een puntje af van ongeveer 1 cm breed) begin ik aan de buitenste rand en ga dan cirkelend naar binnen (of, zoals op onderstaande foto, zigzaggend bij een vierkante taart). Niet te dik.! De schijven biscuit zijn dun, dus een laagje creme van maximaal een cm is wel genoeg. Zo krijg je dus niet zo'n groot gat tussen 2 biscuitlagen, dus is het makkelijker af te smeren straks.
Foto 3
Vervolgens leg je de volgende schijf (de één na laatst gesneden, die je al op de kop had gelegd) erop.
Bij de jam laag spuit ik, weer met de spuitzak, een (laag) dijkje op de buitenste rand.
Foto 4
Dan vullen met jam. Ook hier weer: van uitsmeren vervormt je biscuit, dus zo min mogelijk aanraken!
Foto 5
dan de 3e en 4e schijf hetzelfde vullen en de dan de deksel erop.
Taartje even in de koelkast......
Botercreme 1:1 (of de ganache, maar met ganache heb ik nog maar 2 keer gewerkt) moet goed zacht zijn, zodat je ook hier weer niet teveel moeite hoeft te doen om uit te smeren.
Ook deze botercreme om af te smeren, doe ik in een spuitzak. Ik spuit eerst een randje onderlangs en dan precies aan de bovenrand rondom. Vervolgens nog even zigzaggend de hele zijkant langs (mijn taart staat hierbij op een draaiplateau van Ikea... handig!!!).
Dan pak ik mijn lasagneschep, zet 'm op het draaiplateau, lichtjes tegen de taart aan en vervolgens laat ik mijn plateau ronddraaien.
De creme zat er, mbv de spuitzak, vrij dik op. Nu, al draaiend smeer ik 'm eerst helemaal in. De zigzag klodders die ik erop had gesmeerd worden nu verdeeld (zonder veel druk te zetten!) over de hele zijkant.
En als dat gedaan is ga ik door met draaien, maar nu gaat er elk rondje een dun laagje vanaf. Ik zweer bij mijn lasagneschep, maar het belangrijkste is dat je iets gebruikt met een rechte hoek. Je zet 'm plat op het plateau en lichtjes tegen de taart aan. Nu niet je lasagneschep bewegen, maar alleen je draaiplateau ronddraaien! Zo wordt de zijkant mooi recht.
Foto 6
Het overtollige smeer ik af aan een plastic bakje. Als daar biscuitkruimels door zitten, smeer ik dat niet meer op de taart. Als het 'schoon' is smeer ik het nog even waar evt wat nodig is. Of op de bovenkant. Zo niet, pak ik wat nieuwe, schone creme om erop te smeren.
Net zolang doorgaan tot er ZO MIN MOGELIJK creme op zit, maar toch nog genoeg om
1. de fondant aan je taart te laten plakken
2. de oneffenheden kwijt te zijn.
Bij mij zit meestal op de meeste plekken nauwelijks creme!
Foto 7
Foto 8 Bij deze was aan de zijkant ietsje meer nodig, maar het is nog steeds heel dun
Als de zijkant glad is, doe je de bovenkant en vervolgens maak je de bovenrand even heel netjes (ook daar weinig creme laten zitten!)
Randje van je onderbord even schoonmaken....
Taartje in de koelkast............
Bekleden. (Ik vertel dit wel heel uitgebreid. Misschien heb je al 10 keer gedacht: ja duhhhhhhhhh..... maargoed, dit is hoe ik het doe en wie weet kan een klein stom detail je helpen om strakker te bekleden)
Foto 9. Benodigdheden:
Non stick board of wat je maar als ondergrond gebruikt om op uit te rollen
2 smoothers
Needletool
Rolstok
Poedersuiker
Mesje
Draaiplateau
regel 1: werk bij een goede temperatuur.... koel. Ik heb makkelijk praten, want heb een airco, maar zorg iig dat je fondant niet te warm is als je het gekneed hebt.
regel 2: GOED kneden! kneden, uit elkaar trekken alle kanten op, weer kneden....
Foto 10
Dan uitrollen. Beetje poedersuiker, niet teveel. Beter af en toe even wat toevoegen als je je lap omdraait.
Rustig uitrollen. Weinig druk zetten, paar keer heen en weer (needletool binnen handbereik om evt luchtbellen meteen door te prikken), lap omdraaien en evt weer wat poedersuiker eronder.
Weer beetje uitrollen... enz.
Foto 11
Ik heb er een lineaal van 50 cm bij liggen. Als ik een taartje van 20 cm bekleed, rol ik een lap uit van 20 cm + 2 x 10 voor de zijkanten = 40 cm. Mijn taarten zijn meestal zo'n 8 cm hoog.
Ik gebruik ook nog die geweldige kunsttof rolstok met van die ringen om de dikte te bepalen. Ik gebruik dan de ringen van 3 mm, zodat het fondant overal even dik is.
Na het uitrollen (en smootheren van de lap) haal ik de ringen van de rolstok, rol een klein stukje van de lap om mijn stok en til de lap vervolgens zo, mbv de stok, op.
Foto 12
Foto 13
Foto 14
Op je taart leggen, plooien even snel een beetje verdelen en dan de bovenkant smootheren. Van het midden, naar buiten, zodat de luchtbellen eruit gaan.
Dan de bovenste cm aan de zijkant even snel met je handen voorzichtig aandrukken, zodat het gewicht van de lap fondant niet aan de rand gaat trekken en je fondant laat scheuren.
Foto 15
Foto 16
En dan de plooien wegwerken.
Rustig aan. steeds een heel klein (bovenste) stukje van de plooi wegwerken: met de zijkant van je hand (pink) en steeds in OPGAANDE bewegingen.
Maar doe dit heel zachtjes!! Het hoeft nog niet meteen strak tegen je taart aan te zitten, als de plooi maar weg is!!
en dan de volgende plooi en zo rond. En zo langzaamaan steeds een stukje naar beneden.
Heb geduld, ook bij de onderste cm. Die is het moeilijkste, maar til de lap steeds weer een stukje op en 'aai' de vouw dan voorzichtig weg. Net zolang tot alle plooien weg zijn.
Soms moet je een mooi glad gemaakt stukje toch weer optillen om het stukje ernaast ook mooi glad te krijgen. Zonde, want dat stukje had je al zo lekker glad... maar toch doen!
Foto 17
Even smootheren en dan afsnijden:
Dit doe ik in 2 keer. De eerste keer ga ik met een mesje ongeveer 3 mm van de taart af, schuin (45 graden, snijkant schuin naar beneden richting de taart) afsnijden. Met mijn andere hand houd ik het fondant een beetje vast, zodat het door het snijden niet meegetrokken wordt.
Foto 18
Nu ga ik weer smootheren (zachtjes!!) en vooral dat net afgesneden randje even netjes maken. Als je rechtsom hebt gesneden, ga je nu met je smoother linksom dat smalle randje even weer een beetje terugduwen èn naar beneden smootheren.
Foto 19
Doordat je zonet je mesje schuin hebt gehouden, houd je nu een heel dun randje over. Netjes smootheren en vervolgens met een mesje RECHTOP EN TEGEN DE TAART AAN, dat randje eraf snijden. Zet je mesje goed en draai je draaiplateau rond.
Foto 20. Toevallig had ik deze keer bij de eerste keer snijden precies de goede afstand tot de taart. Hierdoor was ik na die eerste ronde eigenlijk al klaar. Maar voor de foto toch even een minirandje eraf gesneden met het mes rechtop:
Evt. nog een beetje smootheren.
Foto 21
Met 2 smoothers maak ik vervolgens nog een scherp randje bovenop. 1 smoother zet je bovenop en de ander tegen de zijkant en dan beweeg je ze naar elkaar toe. bij de rand aangekomen zet je iets meer druk om dat scherpe randje erin te duwen. Hierbij is het trouwens handiger om je taart van het draaiplateau af te halen.
Foto 22
Foto 23
Klaar! Ik hoop dat je er iets aan hebt.
Er zijn vele manieren, iedereen doet natuurlijk wat hij/zij wil en het beste bevalt. Het is dus niet zo dat dit DE manier is, maar voor mij werkt het. Vandaar deze overdreven uitgebreide beschrijving. Haal er maar uit wat je wil en doe de rest lekker op je eigen manier!
Groetjes, Chindra (Lori)