Onderwerp: Battenburg cake
Vind hem zelf niet zo in de parade passen maar wilde hem toch even delen. Van de week zat ik op de BBC naar de afsluitings afleveringen te kijken van de British Bake off. En daar kwam deze voorbij, inclusief recept en uitleg.
Het is een heerlijke cake: een combinatie van vanille en mokka, afgesmeerd met mokkacrème en bekleed met marsepein.
Een geweldige combinatie van smaken. Ik denk daarom ook perfect voor een grotere taart
Gelijk maar even het recept erbij. Dit recept komt uit de Great British bake off
Dit recept is iets anders dan het originele recept en naar mijn idee makkelijker om te maken
Benodigdheden beslag
100 gram gezouten boter
100 gram fijne tafelsuiker
100 gram zelfrijzend bakmeel
2 large eieren
½ theelepel bakpoeder
50 gram amandelpoeder
20 cm vierkante vorm
Benodigdheden vanillebeslag
1½ theelepel melk
½ theelepel vanille essence
Benodigdheden walnotenbeslag
1½ theelepel melk
1½ theelepel oploskoffie
25 gram gehakte walnoten
Benodigdheden botercrème
100 gr poedersuiker
40 gram ongezouten roomboter
1½ theelepel oploskoffie
1½ theelepel melk
Bereidingswijze Battenburg cake
Voorbereiden
¬ Verwarm de oven op 160 graden.
¬ Vet de bakvorm in en deel de bakvorm met behulp van bakpapier in 2 delen.
Bereiden
¬ Doe alle ingrediënten voor het beslag in een kom en mix op middel snelheid tot je een mooi egaal beslag hebt.
¬ Verdeel het beslag in 2 delen.
¬ Voeg aan 1 deel de ingrediënten toe voor het vanillie beslag
¬ Los de oploskoffie op in de melk en voeg dit samen met de walnoten toe aan het andere deel van het beslag.
¬ Doe het beslag in de vorm zodat je een vanille deel hebt en een walnoten deel. Strijk het beslag aan de bovenkant glad.
¬ Bak de cake in 25 -35 minuten gaar. De cake is gaar als hij loslaat van de zijkanten en een prikker er droog uit komt.
Afwerken
¬ Laat de cake afkoelen
¬ Maak ondertussen de botercrème door de koffie op te lossen in de melk en toe te voegen aan de boter en de suiker. Mix totdat je een mooie gladde en luchtige botercrème hebt.
¬ Snijd de twee cakes in de lengte doormidden.
¬ Snijd de vanille cake in 2 gelijke stroken, doe hetzelfde met het mokka deel; werk de randen bij.
¬ Rol de marsepein tot een langwerpige lap die net zo lang is als de cakerepen en 4 keer zo breed als de zijkant van een cakereep.
¬ Leg een reep cake op de marsepein. Smeer botercrème over de cakereep. Leg een reep van de andere kleur ernaast, smeer de botercrème erop. Herhaal dit tot er een dambordpatroon ontstaat.
¬ Smeer over de lengte van de cake rondom botercrème.
¬ Wikkel de marsepein rond de cake en zorg dat de sluitrand aan de onderkant ligt.
¬ Snij de kopse kanten van de cake af voor een mooie afwerking.