1 Laatst bewerkt door Cadbury (14-09-2011 08:59)

Onderwerp: Tips gevraagd oscar taart

* Ingrediënte n amandelbiscuit
    * 115 gr fijngemalen amandelen
    * 115 gr suiker
    * 150 gr ei
    * 100 gr eiwit
    * 25 gr bloem
    * 20 gr boter, gesmolten
    * 15 gr suiker
    * 1 kop koffie
    * 1 kop suiker
    * scheut koffielikeur
    * Gekaramelliseerde hazelnoten
    * 100 gr hazelnoten, grof gehakt
    * 50 gr suiker
    * 30 gr boter
    * Chocolademousse
    * 150 gr eidooiers
    * 125 gr water
    * 125 gr suiker
    * 250 gr pure chocolade
    * 6 blaadjes gelatine, geweekt in koud water
    * 900 gr slagroom, opgeklopt tot +/- yoghurtdikte
    * Cacaogelei
    * 280 gr water
    * 360 gr suiker
    * 260 gr room
    * 120 gr cacaopoeder
    * 6 blaadjes gelatine, geweekt in koud water

Method

Bereidingswijze amandelbiscuit
Hak de amandelen fijn in de keukenmachine samen met de suiker en voeg de eieren toe. Klop het eiwit met de suiker tot een luchtige mengsel.
Meng bloem en boter door het amandelmengsel en spatel als laatste het eiwit erdoor. Giet het mengsel op een bakmat en strijk het uit.
Bak de amandelbiscuit op 220°C voor ca. 10 tot 12 minuten.
Draai de amandelbiscuit na het bakken ondersteboven en plaats het op bakpapier. Verwijder de bakmat en laat de biscuit afkoelen. Maak intussen koffiesiroop van 1 kop koffie, 1 kop suiker en een scheut koffielikeur.
Steek uit de amandelbiscuit 2 grote rondjes en 2 net iets kleinere rondjes. Doop de amandelbiscuit in de koffiesiroop.

Bereidingswijze gekaramelliseerde hazelnoten
Smelt de boter en voeg suiker en de hazelnoten toe en laat dit licht karamelliseren.
Stort de karamelnoten op het bakpapier en laat ze afkoelen.

Bereidingswijze chocolademousse
Maak van het water en de suiker een siroop door ze kort samen te koken. Smelt de chocolade in de magnetron op 600 watt.
Giet de warme suikersiroop op de eidooiers en klop deze luchtig. Week de gelatine in een bakje koud water.
Verwarm daarna de gelatine met aanhangend water tot deze is opgelost.
Meng het eidooiermengsel met de chocolade, gelatine en als laatste de slagroom. Roer voorzichtig zodat de mousse mooi luchtig blijft.

Bereidingswijze cacaogelei
Kook water, suiker, room en cacaopoeder en laat het al roerend +/- 10 minuten stevig doorkoken. Het is de bedoeling dat de gelei goed indikt. Dit is te controleren door een lepel door de gelei te halen. Wanneer er een dun laagje aan de lepel blijft hangen is deze genoeg ingedikt.
Neem de pan van het vuur en voeg de geweekte gelatine toe.

Het maken van de taart
De taartvorm met een beetje olie bestrijken. Leg nu de grote plak biscuit doordrenkt met koffiesiroop onder in de
taartvorm. Hak de noten en leg deze op de bodem.
Spuit nu de chocolademousse erop tot halverwege de vorm. Leg nu de iets kleinere biscuitplak erop en vul de vorm nu verder met de chocolademousse. Strijk de taart glad en zet hem een nacht in de vriezer.
Giet de volgende dag cacaogelei met een temperatuur van 35 á 40°C over de bevroren taart. Je kun de taart garneren naar eigen inzicht.

Wie heeft deze taart al eens gemaakt en klopt dit recept?

Het lijkt mij namelijk een belachelijke hoeveelheid chocolademousse.
En ik neem aan dat je gewoon alle 4 de lagen biscuit moet gebruiken ipv 2 zoals hierboven.

Tips anyone??

2

Re: Tips gevraagd oscar taart

Ok hier ben ik inmiddels achter, het recept hierboven klopt soms even niet.

Dit deed ik:
150 gr ei
100gr. eiwit
luchtig kloppen met de suiker.

de gemalen amandelen mengen met de bloem en dat erdoor heen mengen. daarna de gesmolten boter.
Ik heb het verdeeld over 3 bakblikken (18 cm doorsnede) en bakte het op 200 graden ongeveer 15 min.

De siroop en hazelnoten spreken idd voor zich (hoewel ik de hazelnoten van de voren had gehakt)

Voor de mousse heb ik maar 600 ml ipv de 900 ml.
Wel even opletten dat je suikersiroop niet te warm is ivm eidooiers.
Ik voegde trouwens de gelatine toe aan de gesmolten en nog warme chocolade. Daarna de mousse even laten opstijven.
Heb dus eerst een laag biscuit/noten/mousse dan weer biscuit/noten/mousse en daarna nog een.

Vrijdag ga ik aan de slag met de gelei.
Iemand daar nog handige tips voor??

3

Re: Tips gevraagd oscar taart

Ok, de gelei laag is geen succes.

Er zit idd een laag op, maar ik heb nog zeker de helft van het recept over en het is nog steeds een beetje vloeibaar. Hierdoor loopt de extra laag gelei er ook net zo hard weer vanaf. Ik heb het voor nu even opgegeven.
Opeten zal ook wel een zooitje worden met de net niet harde gelei.

Wat kan ik fout gedaan hebben?
Of het recept klopt niet of ik heb de suiker/cacoa/room/water siroop niet genoeg laten inkoken. Een volgende keer gebruik ik minder water en meer gelei.

Ik laat na het weekend weten wat ik van de smaak vond  :D