Onderwerp: worteltaart / carrot cake
Dit recept is goed voor 2 cakes van 25cm; ik heb de helft gemaakt in een vierkant 20 (heb een enkele laag gemaakt).
De topping is erg veel vind ik; ik zou een volgende keer de helft (van de helft dus ) maken.
Cake:
- 700 gram geraspte wortel
- 220 gram bruine suiker
- 165 gram rozijnen
- 4 eieren
- 300 gram witte suiker
- 235 ml plantaardige olie
- 10 ml vanille extract
- 250 gram kleingesneden ananas (uitgelekt)
- 375 gram bloem
- 7 gram bakpoeder
- 6 gram zout (of theelepeltje)
- 9 gram kaneelpoeder (of 4 theelepeltjes)
- 115 gram walnoten (in kleine stukjes)
Ingrediënten cream cheese topping:
- 450 gram roomkaas (let op, niet de lightversie want dan mislukt de topping)
- 115 gram boter (op kamertemperatuur)
- 250 gram poedersuiker
- 5 ml vanille extract
Meng de geraspte wortels met de bruine suiker in een kom en laat een uur staan. Meng daarna de rozijnen er doorheen.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet 2 taartvormen in (plusminus 25cm doorsnede).
Klop de eieren los in een kom en voeg de witte suiker, olie en vanille extract toe. Roer de ananas er doorheen.
Meng de bloem, bakpoeder, zout en kaneel en voeg dit al roerende toe aan de zoete natte massa. Goed roeren!
Op het laatst roer je het wortelmengsel en de walnoten erdoor.
Het mengsel is heel nat, dus het beste om het in een dichte vorm te maken.
Verdeel gelijk over de 2 vormen en bak de taarten ongeveer 45-50 minuten totdat de cake klaar is.
Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en daarna helemaal afkoelen op een rooster.
Cream cheese topping:
meng de roomkaas met de boter tot je een egaal mengsel krijgt.
Voeg de poedersuiker en vanille extract al roerende toe totdat je een mooi wit en romig geheel krijgt.
Bedek de taarten met een overheerlijke laag cream cheese-topping en stapel op elkaar.
Zo gestapeld zal het wel een heel machtige taart zijn Ik heb een enkele laag gemaakt en in kleine vierkantjes gesneden
Smakelijk!