1

Onderwerp: Help! Merenque verpest???

Ik heb net voor het eerst de merenque botercreme gemaakt. Het ging allemaal perfect totdat ik de boter erbij deed.
Je kon mooie pieken trekken van de eiwit.

Nadat ik de boter in kleine stukjes had toegevoegd heb ik hem een paar minuutjes laten draaien. Nu ziet het er totaal niet uit als botercreme maar meer als geschifte slagroom  :s

Wie weet wat ik fout doe????

Re: Help! Merenque verpest???

Was je boter wel op kamertemperatuur?
En heb je eiwitten wel goed heet laten worden?

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

3

Re: Help! Merenque verpest???

Volgens mij moet je nog even door blijven kloppen en komt alles goed!

Deze hobby is geweldigggggg!!!!

4

Re: Help! Merenque verpest???

Yep beide :/

Ik ben bang dat ik hem te lang heb laten mixen nadat ik de boter heb toegevoegd... kan dat?

Re: Help! Merenque verpest???

Het kan ook zijn dat je eiwitten nog niet voldoende waren afgekoeld. Te lang mixen kan uiteraard ook, ben je er wel bij gebleven dan? Normaal voeg je gewoon wat klontjes zachte boter toe, even goed mixen, weer wat boter, etc tot alles mooi gemixt is.
Kan ook zijn dat je juist niet lang genoeg gemixt hebt, of misschien alle boter in één keer erbij gedaan?

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

6

Re: Help! Merenque verpest???

Heb je de goede verhoudingen gebruikt: eieren-suiker-boter 1-2-3 of 1-2-2 ? Verder moet je de boter eerst op lage snelheid door het eiwit kloppen en dan op hogere snelheid verder opkloppen. Dan gaat het op een gegeven moment inderdaad min of meer schiften, maar daarna komt dat goed.

Official Wilton Method Instructor.Kijk voor al je bakingrediënten, taartdecoratie-materialen en voor leuke workshops op www.debakwinkel.nl

Re: Help! Merenque verpest???

Bij mij schift hij nooit hoor...

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

8

Re: Help! Merenque verpest???

Ik heb de verhouding 1-2-2 gebruikt.
De eiwitten met het suiker heb ik au bain marie opgewarmd(geklopt), totdat de suiker was opgelost. Daarna in de mixer voor zo'n 5 minuten, je kon toen mooie pieken trekken van het eiwit.
(het eiwit was toen ook afgekoeld)
We hebben het nog even geproefd  :9

Daarna op de middelste stand (van de 3) de klontjes boter op kamertemperatuur erbij gedaan. (stukje voor stukje) Omdat de boter nog niet was opgelost toen ik klaar was met toevoegen heb ik hem ong. 2 a 3 minuutjes laten doordraaien.

Denk dat daar het probleem zit?  :think:

9

Re: Help! Merenque verpest???

Als ik misschien te lang heb doorgemixt is het dan een optie om de boter toe te voegen met behulp van een handmixer?

De klontjes boter verzamelde zich namelijk een beetje in het midden van mijn mengkom, vandaar dat ik hem wat langer heb laten draaien...

En o,ja had nog een vraagje van mijn dochter: Als de eiwit zo stijf is dat je er pieken van kan trekken, kun je deze dan in een spuitzak doen en op een bakblik toefjes ermee spuiten, om ze vervolgens even in de over te bakken zodat het schuimkoekjes worden? En zo ja hoe lang moeten ze dan in de oven en op welke temperatuur?

Zo te zien heb ik een nieuw recept gevonden, waar ik hopelijk veel gebruik van ga maken! Als het me gaat lukken! hahaha

10

Re: Help! Merenque verpest???

Misschien heb je hier wat aan:
http://www.youtube.com/watch?v=uBBoRMWcfNc
@Suuz: het mengsel gaat niet schiften, maar ziet er op een gegeven moment, vlak voordat het klaar is, wel min of meer zo uit.

Official Wilton Method Instructor.Kijk voor al je bakingrediënten, taartdecoratie-materialen en voor leuke workshops op www.debakwinkel.nl

Re: Help! Merenque verpest???

Heb je hem al stijfgeklopt terwijl hij au bain marie aan het verwarmen was?

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

12

Re: Help! Merenque verpest???

Nee hij was nog niet stijfgeklopt in de pan. Wel een beetje schuimig van het kloppen.

Bedankt voor het filmpje, maar deze heb ik juist gebruikt bij het maken er van  :s

Ik ga alles nog een x in de mengkom doen en aanzetten. Minder als dit word het toch niet...

En als iemand het recept voor schuimkoekjes weet dan hoor ik het graag!

Re: Help! Merenque verpest???

Je moet nog niet kloppen tijdens het verwarmen hoor. Dan komt er namelijk al teveel lucht in wat ervoor zorgt dat je eiwitten niet warm genoeg worden om te denatureren.
Daardoor kunnen ze de boter niet goed dragen en kan het gaan schiften.

En wat bedoel je met schuimkoekjes? Gewoon van die schuimpjes?

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: Help! Merenque verpest???

volgens mij heb je je boter niet lang genoeg gemixt. Als het gaat "klotsen" is het goed ;)

Cabana consulente worden? Wij zoeken jou! Ben je minimaal 23 jaar, representatief en in het bezit van een auto? Mail me dan of ga naar www.cabana.nl "Think summer, think Cabana"

15

Re: Help! Merenque verpest???

Het is gelukt!!!!! Heb alles weer in de mengkom gedaan en ong. 1 a 2 minuutjes laten draaien op de laagste stand, en nu is hij heel mooi  :D

Of ik hem nu nog echt lekkerder vind als de gewone botercreme 1:1 met vanille aroma weet ik nog niet, maar hij proeft idd wat fluweler, en is denk ik lekkerder op een cupcakeje dan gewone botercreme.

Ik heb er nu een beetje vanille aroma bijgedaan, maar zou ik ook patiddes erdoor kunnen doen? Dit gebruik ik namelijk vrij veel voor de gewone botercreme.

Ik bedoel idd de schuimpjes.

Ik heb idd al wel geklopt tijdens het verwarmen, zo doen ze het ook in het filmpje  :o

16 Laatst bewerkt door misty (05-08-2011 12:34)

Re: Help! Merenque verpest???

Ik klop ook altijd wel een beetje als de eieren en de suiker aan het verwarmen is.
Ook ik heb weleens gehad, dat ik dacht, dit komt nooit meer goed.
Maar idd, even iets langer kloppen en je krijgt een heel mooi resultaat.

Ik denk trouwens wel dat je er schuimpjes van kan maken, als het mengsel is af gekoeld.Zelf heb ik dat nog nooit gedaan.

Zeg wat je meent en meen wat je zegt!

Re: Help! Merenque verpest???

Mijn opa's recept voor schuimpjes is drie eiwitten kloppen en geleidelijk 150 gram suiker en een zakje vanillesuiker toevoegen. Kloppen tot alles stijf is.
In een spuitzak en schuimpjes spuiten. In een oven op honderd graden drogen tot ze klaar zijn. Hoe lang dat is weet ik even niet meer uit mijn hoofd....

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

18 Laatst bewerkt door Laurine (05-08-2011 15:12)

Re: Help! Merenque verpest???

Ik heb het ook wel eens! Bij mij helpt het als ik de boter er koud door doe, dus direct uit de koelkast. ook als ie te slap blijft (na al dik 10 min kloppen) ff in de koelkast en nog eens proberen.

Over smaakjes: Je moet eens proberen er gesmolten witte of bruine chocolade door te doen..... Hemels!!!
Zorg wel dat de choco eerst even afkoelt voor je m er door mixt.

ik heb hetzelfde wel eens gedacht als je dochter en gewoon het eiwit wat je au bain marie hebt gemaakt kloppen zoals voor de botercreme en dan in een spuitzak. toefjes op bakblik en in de over op 150 graden. geloof een half uurtje ofzo, gewoon even proberen door er af en toe een te proeven.

succes!

19 Laatst bewerkt door Francis (05-08-2011 18:44)

Re: Help! Merenque verpest???

Oooooh! Lekker! Ga ze vanavond meteen ff proberen. Ben nu eerst bezig met cakeballetjes en botercreme aardbei  :9

Dank jullie wel voor alle tips!

En voor de recepten! Die met chocola ga ik zekers proberen! Jammie