1

Onderwerp: Mijn eerste poging om een 'ikea' daimtaart te bakken is ...

mislukt!!

Ben dus al een tijdje op zoek naar het recept om deze taart te maken:
http://www.mijnalbum.nl/Foto-Z8D46OA7-D.jpg

zie topic: http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=153594

Uiteindelijk aan de slag gegaan met een vertaling van een Noors recept:

Tot hier ging het prima:
http://www.mijnalbum.nl/Foto-ERXXPUXK-D.jpg

Maar toen stond in het recept: snij de bodem in 2 lagen. Met als resultaat:
http://www.mijnalbum.nl/Foto-WTLK3DEQ-D.jpg

In het recept stond dat het doorsnijden moeilijk zou zijn, ze bedoelen waarschijnlijk onmogelijk. Wat ook zou kunnen is dat de vertaling niet 100% is. Ze spreken over amandelen 'sjabloneren', ik denk dat ik beter gewoon amandelpoeder had gebruikt. (heb nu amandel gehakt)

Heb de taart wel gewoon verder afgewerkt (stukjes bij elkaar gepuzzeld):
http://www.mijnalbum.nl/Foto-DEPNEG63-D.jpg
http://www.mijnalbum.nl/Foto-A6PE648G-D.jpg
http://www.mijnalbum.nl/Foto-GWN7AIQM-D.jpg
http://www.mijnalbum.nl/Foto-PYPLM3R4-D.jpg

Aangesneden:
http://www.mijnalbum.nl/Foto-OBXFQF7B-D.jpg

De presentatie op het bord was iets minder O-)  :D
http://www.mijnalbum.nl/Foto-G8JUYFE4-D.jpg

Je zou het zo niet zeggen, maar eigenlijk was het best lekker. De crème tussen de lagen was helemaal zoals het origineel.
Volgende keer bak ik gewoon 2 bodems!

Moest iemand nog andere tips hebben, dan hoor ik het graag!

groetjes samantha

2

Re: Mijn eerste poging om een 'ikea' daimtaart te bakken is ...

Die is lekker.
altijd neem ik die bij de thee als ik bij de ikea kom.

wel jammer dat hij niet helemaal gelukt is.
maar blijkbaar ben je wel dicht bij het goede recept, omdat je zegt dat hij wel lekker is en de lagen origineel.

zou je de bodem ook los van elkaar kunnen bakken zodat je niet hoeft te snijden (bedoel de mix in tweeen verdelen en bakken)

hij lijkt mij ook wel leuk om te maken (kom niet elke week bij de ikea) zou je mij het recept kunnen mailen?

Re: Mijn eerste poging om een 'ikea' daimtaart te bakken is ...

dat was t 1e wat idd ook bij mij opkwam nl, 2 x bakken...

Ook helpt t om de taart t e storten in zijn vorm, dus laag voor laag opbouwen in een aparte springvorm, zo houdt je m mooi straks langs de rand...

Maar als t dan gelukt is he, zou je dan aljebliiiieeeeeft t recept willen delen met een how to??? H,ben nl verslaafd aan de daimtaart van ikea  :Y  :o   :lol:

super bedankt alvast voor de foto's en je stappen tot nu toe,zijn erg duidelijk!

4

Re: Mijn eerste poging om een 'ikea' daimtaart te bakken is ...

sanria schreef:

Die is lekker.
altijd neem ik die bij de thee als ik bij de ikea kom.

wel jammer dat hij niet helemaal gelukt is.
maar blijkbaar ben je wel dicht bij het goede recept, omdat je zegt dat hij wel lekker is en de lagen origineel.

zou je de bodem ook los van elkaar kunnen bakken zodat je niet hoeft te snijden (bedoel de mix in tweeen verdelen en bakken)

hij lijkt mij ook wel leuk om te maken (kom niet elke week bij de ikea) zou je mij het recept kunnen mailen?

Ik ben zeker van plan om de bodem volgende keer in 2 keer te bakken.
Ik wil je het recept wel doorsturen, maar ben niet zeker dat het juist is. Ik was van plan om te blijven proberen tot het helemaal klopt en dan te posten bij de recepten

5 Laatst bewerkt door lune (19-06-2011 21:17)

Re: Mijn eerste poging om een 'ikea' daimtaart te bakken is ...

Misschien deze proberen en als chocola de daim repen gebruiken ipv gewone chocoladerepen.

http://www.voorjetaart.nl/rec-toffeekoekhart.html

*edit, zie dat de ikea taart 2 x een bodem heeft, dus misschien in 2 springvormen bakken en op elkaar leggen (met de juiste vulling ertussen)

De gewone taart is trouwens ook overheerlijk :P

Alles goed???? nee 3 fout

Re: Mijn eerste poging om een 'ikea' daimtaart te bakken is ...

ik heb het ook nog nooit geprobeerd. maar ga het toch maar eens doen, de veiligheid bij ikea is op het moment ook niet alles :s delft is vandaag ontruimd vanwege een verdacht pakje...

dus als je het perfecte recept met bereidingswijze hebt houd ik me van harte aanbevolen!

I never met a calorie I didn't like....

7

Re: Mijn eerste poging om een 'ikea' daimtaart te bakken is ...

lune schreef:

Misschien deze proberen en als chocola de daim repen gebruiken ipv gewone chocoladerepen.

http://www.voorjetaart.nl/rec-toffeekoekhart.html

*edit, zie dat de ikea taart 2 x een bodem heeft, dus misschien in 2 springvormen bakken en op elkaar leggen (met de juiste vulling ertussen)

De gewone taart is trouwens ook overheerlijk :P

Die ziet er ook wel heel lekker uit :9 . Maar de bodem is wel heel anders als het recept dat ik nu heb; dat is met amandelen, eiwit en poedersuiker. Ik wil graag proberen om zo kort mogelijk bij het originele recept te blijven

8

Re: Mijn eerste poging om een 'ikea' daimtaart te bakken is ...

sam schreef:
lune schreef:

Misschien deze proberen en als chocola de daim repen gebruiken ipv gewone chocoladerepen.

http://www.voorjetaart.nl/rec-toffeekoekhart.html

*edit, zie dat de ikea taart 2 x een bodem heeft, dus misschien in 2 springvormen bakken en op elkaar leggen (met de juiste vulling ertussen)

De gewone taart is trouwens ook overheerlijk :P

Die ziet er ook wel heel lekker uit :9 . Maar de bodem is wel heel anders als het recept dat ik nu heb; dat is met amandelen, eiwit en poedersuiker. Ik wil graag proberen om zo kort mogelijk bij het originele recept te blijven

dan zou ik het recept voor de bodem halveren en m in 2 x maken

Alles goed???? nee 3 fout

9 Laatst bewerkt door lune (19-06-2011 21:54)

Re: Mijn eerste poging om een 'ikea' daimtaart te bakken is ...

ik heb net ff chrome vertaling op de noorse site losgelaten en ik heb ooit wel eens een amandelbodem gebakken (als je ooit eens tijd hebt, zie dit recept: http://homepage.mac.com/j.vugts/MyRecip … t-87.html)

Je moet de amandelen echt helemaal fijnmalen en het liefst dus al met (een deel van de) poedersuiker erdoorheen anders gaat het door het vet in de amandelen aan elkaar plakken.
Dus met je staafmixer o.i.d. de amandelen te lijf gaan :D
En ze hebben het over de bodem een nacht in de koelkast, dat hij dan makkelijker te delen is

Alles goed???? nee 3 fout

10 Laatst bewerkt door sam (19-06-2011 22:12)

Re: Mijn eerste poging om een 'ikea' daimtaart te bakken is ...

Ik heb de bodem een nacht in de koelkast laten staan. Maar zou het niet simpeler zijn als ik gewoon amandelpoeder gebruik?
Nu heb ik amandelen zitten hakken omdat ik dacht dat er misschien wel stukjes in moesten zitten (mijn vertaling zei; template de amandelen :D )

11

Re: Mijn eerste poging om een 'ikea' daimtaart te bakken is ...

met hakken worden ze te grof, amandelpoeder is ook goed (vermoed ik :D :D)

Alles goed???? nee 3 fout

12

Re: Mijn eerste poging om een 'ikea' daimtaart te bakken is ...

hahaha nou ik had dus precies hetzelfde probleem met dit recept! ligt het gelukkig niet aan mij.
ik ga hem van de week idd eens proberen in 2delen te bakken kijken of dit beter gaat

Groetjes Marleen

13

Re: Mijn eerste poging om een 'ikea' daimtaart te bakken is ...

lena83 schreef:

hahaha nou ik had dus precies hetzelfde probleem met dit recept! ligt het gelukkig niet aan mij.
ik ga hem van de week idd eens proberen in 2delen te bakken kijken of dit beter gaat

Ah, dat is fijn; een mede-experimenteerster :)
Laat je ons weten of het gelukt is?

14

Re: Mijn eerste poging om een 'ikea' daimtaart te bakken is ...

lune schreef:

ik heb net ff chrome vertaling op de noorse site losgelaten en ik heb ooit wel eens een amandelbodem gebakken (als je ooit eens tijd hebt, zie dit recept: http://homepage.mac.com/j.vugts/MyRecip … t-87.html)

De link werkt niet?

15

Re: Mijn eerste poging om een 'ikea' daimtaart te bakken is ...

dan doe ik m ff zo:

Ingredients
Ingrediënte n amandelbiscuit
115 gr fijngemalen amandelen
115 gr suiker
150 gr ei
100 gr eiwit
25 gr bloem
20 gr boter, gesmolten
15 gr suiker
1 kop koffie
1 kop suiker
scheut koffielikeur
Gekaramelliseerde hazelnoten
100 gr hazelnoten, grof gehakt
50 gr suiker
30 gr boter
Chocolademousse
150 gr eidooiers
125 gr water
125 gr suiker
250 gr pure chocolade
6 blaadjes gelatine, geweekt in koud water
900 gr slagroom, opgeklopt tot +/- yoghurtdikte
Cacaogelei
280 gr water
360 gr suiker
260 gr room
120 gr cacaopoeder
6 blaadjes gelatine, geweekt in koud water
Method
Bereidingswijze amandelbiscuit
Hak de amandelen fijn in de keukenmachine samen met de suiker en voeg de eieren toe. Klop het eiwit met de suiker tot een luchtige mengsel.
Meng bloem en boter door het amandelmengsel en spatel als laatste het eiwit erdoor. Giet het mengsel op een bakmat en strijk het uit.
Bak de amandelbiscuit op 220°C voor ca. 10 tot 12 minuten.
Draai de amandelbiscuit na het bakken ondersteboven en plaats het op bakpapier. Verwijder de bakmat en laat de biscuit afkoelen. Maak intussen koffiesiroop van 1 kop koffie, 1 kop suiker en een scheut koffielikeur.
Steek uit de amandelbiscuit 2 grote rondjes en 2 net iets kleinere rondjes. Doop de amandelbiscuit in de koffiesiroop.

Bereidingswijze gekaramelliseerde hazelnoten
Smelt de boter en voeg suiker en de hazelnoten toe en laat dit licht karamelliseren.
Stort de karamelnoten op het bakpapier en laat ze afkoelen.

Bereidingswijze chocolademousse
Maak van het water en de suiker een siroop door ze kort samen te koken. Smelt de chocolade in de magnetron op 600 watt.
Giet de warme suikersiroop op de eidooiers en klop deze luchtig. Week de gelatine in een bakje koud water.
Verwarm daarna de gelatine met aanhangend water tot deze is opgelost.
Meng het eidooiermengsel met de chocolade, gelatine en als laatste de slagroom. Roer voorzichtig zodat de mousse mooi luchtig blijft.

Bereidingswijze cacaogelei
Kook water, suiker, room en cacaopoeder en laat het al roerend +/- 10 minuten stevig doorkoken. Het is de bedoeling dat de gelei goed indikt. Dit is te controleren door een lepel door de gelei te halen. Wanneer er een dun laagje aan de lepel blijft hangen is deze genoeg ingedikt.
Neem de pan van het vuur en voeg de geweekte gelatine toe.

Het maken van de taart
De taartvorm met een beetje olie bestrijken. Leg nu de grote plak biscuit doordrenkt met koffiesiroop onder in de
taartvorm. Hak de noten en leg deze op de bodem.
Spuit nu de chocolademousse erop tot halverwege de vorm. Leg nu de iets kleinere biscuitplak erop en vul de vorm nu verder met de chocolademousse. Strijk de taart glad en zet hem een nacht in de vriezer.
Giet de volgende dag cacaogelei met een temperatuur van 35 á 40°C over de bevroren taart. Je kun de taart garneren naar eigen inzicht.


voor het geval dat het recept ooit verdwijnt :D (het filmpje ervan is al verdwenen)

Alles goed???? nee 3 fout

16

Re: Mijn eerste poging om een 'ikea' daimtaart te bakken is ...

Wauw! Dat klinkt hemels! Is dit nu die beroemde oscartaart??

17

Re: Mijn eerste poging om een 'ikea' daimtaart te bakken is ...

:Y  :Y

Ik heb m een paar keer gemaakt en hij is echt superveel werk maar goddelijk lekker :D

Alles goed???? nee 3 fout

18

Re: Mijn eerste poging om een 'ikea' daimtaart te bakken is ...

lune schreef:

dan doe ik m ff zo:

Ingredients
Ingrediënte n amandelbiscuit
115 gr fijngemalen amandelen
115 gr suiker
150 gr ei
100 gr eiwit
25 gr bloem
20 gr boter, gesmolten
15 gr suiker
1 kop koffie
1 kop suiker
scheut koffielikeur
Gekaramelliseerde hazelnoten
100 gr hazelnoten, grof gehakt
50 gr suiker
30 gr boter
Chocolademousse
150 gr eidooiers
125 gr water
125 gr suiker
250 gr pure chocolade
6 blaadjes gelatine, geweekt in koud water
900 gr slagroom, opgeklopt tot +/- yoghurtdikte
Cacaogelei
280 gr water
360 gr suiker
260 gr room
120 gr cacaopoeder
6 blaadjes gelatine, geweekt in koud water
Method
Bereidingswijze amandelbiscuit
Hak de amandelen fijn in de keukenmachine samen met de suiker en voeg de eieren toe. Klop het eiwit met de suiker tot een luchtige mengsel.
Meng bloem en boter door het amandelmengsel en spatel als laatste het eiwit erdoor. Giet het mengsel op een bakmat en strijk het uit.
Bak de amandelbiscuit op 220°C voor ca. 10 tot 12 minuten.
Draai de amandelbiscuit na het bakken ondersteboven en plaats het op bakpapier. Verwijder de bakmat en laat de biscuit afkoelen. Maak intussen koffiesiroop van 1 kop koffie, 1 kop suiker en een scheut koffielikeur.
Steek uit de amandelbiscuit 2 grote rondjes en 2 net iets kleinere rondjes. Doop de amandelbiscuit in de koffiesiroop.

Bereidingswijze gekaramelliseerde hazelnoten
Smelt de boter en voeg suiker en de hazelnoten toe en laat dit licht karamelliseren.
Stort de karamelnoten op het bakpapier en laat ze afkoelen.

Bereidingswijze chocolademousse
Maak van het water en de suiker een siroop door ze kort samen te koken. Smelt de chocolade in de magnetron op 600 watt.
Giet de warme suikersiroop op de eidooiers en klop deze luchtig. Week de gelatine in een bakje koud water.
Verwarm daarna de gelatine met aanhangend water tot deze is opgelost.
Meng het eidooiermengsel met de chocolade, gelatine en als laatste de slagroom. Roer voorzichtig zodat de mousse mooi luchtig blijft.

Bereidingswijze cacaogelei
Kook water, suiker, room en cacaopoeder en laat het al roerend +/- 10 minuten stevig doorkoken. Het is de bedoeling dat de gelei goed indikt. Dit is te controleren door een lepel door de gelei te halen. Wanneer er een dun laagje aan de lepel blijft hangen is deze genoeg ingedikt.
Neem de pan van het vuur en voeg de geweekte gelatine toe.

Het maken van de taart
De taartvorm met een beetje olie bestrijken. Leg nu de grote plak biscuit doordrenkt met koffiesiroop onder in de
taartvorm. Hak de noten en leg deze op de bodem.
Spuit nu de chocolademousse erop tot halverwege de vorm. Leg nu de iets kleinere biscuitplak erop en vul de vorm nu verder met de chocolademousse. Strijk de taart glad en zet hem een nacht in de vriezer.
Giet de volgende dag cacaogelei met een temperatuur van 35 á 40°C over de bevroren taart. Je kun de taart garneren naar eigen inzicht.


voor het geval dat het recept ooit verdwijnt :D (het filmpje ervan is al verdwenen)


Klinkt heeel erg lekker!  :9
Heb je misschien ook een foto van de taart? :D

19

Re: Mijn eerste poging om een 'ikea' daimtaart te bakken is ...

een kleintje

http://homepage.mac.com/j.vugts/MyRecipes/Oscar_Chocoladetaart-87.jpg

Alles goed???? nee 3 fout

Re: Mijn eerste poging om een 'ikea' daimtaart te bakken is ...

o dit is zo'n lekkere taart, als ik een keertje bij ikea bent neem ik hem altijd of bij de thee of als een excuus als toetje.
Jammer dat het niet helemaal ging zoals gepland, maar als die smaakt als de andere ben je in de goede richting.

succes