Onderwerp: Heerlijke Hollandse Appeltaart
Deze taart is voor ongeveer 10 personen.
Benodigdheden:
11 grote jonagold appels (andere appels kunnen ook wel)
125 gr boter op kamertemperatuur + extra om in te vetten
125 gr plantaardige margarine op kamertemperatuur
200 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
2 eieren
400 gr zelfrijzend bakmeel
2 el kaneel
springvorm 28 cm
Bereiding:
Verwarm de over voor op 180 graden. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in 4 parten. Snijd deze in plakjes. Vet de springvorm in met wat boter. Doe de boter, de margarine, de suiker, de vanillesuiker en een mespunt zout in een beslagkom en klop met een mixer tot een luchtige massa. Voeg 1 ei toe en mix tot een egaal beslag. Doe het zelfrijzend bakmeel erbij en mix tot het deeg een bal vormt. Vervang de gardes van de mixer eventueel halverwege door deeghaken. Bekleed de springvorm met iets meer dan de helft van het deeg en houd de rest achter. Doe de helft van de appels in de springvorm en strooi er 1 el kaneel over. Leg vervolgens de andere helft van de appels erop en strooi ook daarover 1 el kaneel. Rol het achtergehouden deeg uit tot een lap van 1.5 cm dik en snijd er 8 stroken uit van 1.5 cm breed en 1 lange strook voor langs de rand van de springvorm. Leg de deegstroken in een geruit patroon over de appelvulling. Leg de lange strook in cirkelvorm langs de rand van de springvorm. Klop het andere ei los en bestrijk met een kwastje (lepel kan ook) de stroken en de rand. Zet de taart 90 minuten in het midden van de oven en laat hem mooi bruin worden. Controleer regelmatig of hij niet te snel bruin wordt; in dat geval zet je de oven op 150 graden.
Je kan ook nog wat slagroom maken en dat erbij doen
Eet Smakelijk