1 Laatst bewerkt door Adrienne (12-05-2011 21:19)

Onderwerp: Tip: vuistregel choco-biscuit

Misschien is het overbodig en staat het al ergens - heb ik mooi weer het wiel opnieuw uitgevonden ;)

Zoals sommigen al weten ben ik bezig met het bijhouden van mijn eigen persoonlijke bakschema's- inclusief  vullingen - afsmeren etc.

Ik maak choco-biscuit meestal een beetje op de gok, maar ook dat maar eens bijgehouden. Wat blijkt: het lekkerste ( vind ik ;) ) chocobiscuit krijg je door 1/3 van het mix-gewicht aan gesmolten ( en afgekoelde!) chocolade toe te voegen , tijdens de laatste 2 (langzame) minuten :)
( Plus een extra eitje - 2 bij een 30X30 kapsel- tegen het uitdrogen)

Voor wie er wat aan heeft! :+ :9 :9 :9

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

2

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

Ja, dat is inderdaad veel lekkerder dan cacao  :P

'Het geheim van geluk is vrijheid, het geheim van vrijheid is lef!'

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

En wordt je kapsel dan ook nog een beetje hoog?
Ik wil me binnenkort ook eens aan een chocobiscuit wagen maar ben bang voor een te zwaar en massief geheel.

Life is what you bake it.

4

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

Als je met mix werkt, het cacaomengsel of de chocolade 1 minuut voor het einde van de mixtijd toevoegen geeft een luchtiger biscuit dan wanneer je het direct bij de mix doet.

5

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

karla59 schreef:

Als je met mix werkt, het cacaomengsel of de chocolade 1 minuut voor het einde van de mixtijd toevoegen geeft een luchtiger biscuit dan wanneer je het direct bij de mix doet.

Ja, zo doe ik het ook, maar dat weet misschien niet iedereen. Zal het even aanpassen in openingsberichtje ;)

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

Aha, dank voor deze tip (het extra eitje doe je neem ik aan meteen vanaf het begin er in?)

Life is what you bake it.

7

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

Hoi Adrienne

Wat voor chocolade gebruik je voor de choco-biscuit?
60%, 75%, 80% of melkchocolade?

MvG Allegra

8

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

Taartenmarie schreef:

Aha, dank voor deze tip (het extra eitje doe je neem ik aan meteen vanaf het begin er in?)

Yep!

Allegra schreef:

Hoi Adrienne

Wat voor chocolade gebruik je voor de choco-biscuit?
60%, 75%, 80% of melkchocolade?

MvG Allegra

Ik gebruik rond de 60% :)

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

Oh ja, nog een vraagje: pas je je baktijd aan bij een chocokapsel?

Life is what you bake it.

10

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

Nee hoor, gewoon hetzelfde. Wel check ik altijd in de laatste 3,4 minuten sowieso of een kapsle al klaar is.

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

11

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

Hoi Adrienne,

bedoel je dan 1/3 van de hoeveelheid biscuit mix of

1/3 van de hoeveelheid mix-eieren-water?

Alvast bedankt ;)

Live, Love, Eat! - www.uitpaulineskeuken.nl

12

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

1/3 van de hoeveelheid droge biscuitmix :Y

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

13

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

Dank je ;)

Live, Love, Eat! - www.uitpaulineskeuken.nl

14

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

Hoi Adrienne

Bedankt voor je antwoord, ik ga het recept binnenkort uit proberen.

Groetjes Allegra

15

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

Ga me er vanavond aan wagen... laat nog weten og het gelukt is.

Life is what you bake it.

16

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

Oh ja, op de planning staat aangevette slagroom met verse aardbeien als vulling. Beetje veilig maar wel lekker toch met chocolade?
Anders iemand een andere niet te versmaden vulling bij chocobiscuit?

Life is what you bake it.

17

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

Bij mij wil iedereen altijd gewoon ganache, da's pas saai ;)

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

18

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

Wat een sufferd ben ik ook  :grr:
Bak ik nav dit topic een prachtig chocobiscuit, maak ik er geen foto van. Hij zit nu al verstopt onder een laag botercreme maar hij was hartstikke goed gelukt en net zo hoog als een gewoon biscuit!
Hij was alleen na de gebruikelijke 30 minuten nog absoluut niet gaar. Ik heb hem er nog 12 minuten langer ingedaan en toen was ie goed. Wat mij wel opviel met het snijden was dat het leek alsof de meeste chocolade bovenin zat. Daar was ie ook het vochtigst.
En qua smaak had er iets meer chocolade in gemogen maar dat is persoonlijk. Nou had ik ook een stuk chocolade gepakt wat ik nog had liggen en dat was 54% cacao. Ik heb voor de volgende keer een stuk met 65%. Denk dat ik dat lekkerder vind.
Anyway, dank voor het delen van de tip, het heeft mij er toe aangezet eindelijk eens een chocobiscuit te bakken  :)

Life is what you bake it.

19

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

Taartenmarie schreef:

Hij was alleen na de gebruikelijke 30 minuten nog absoluut niet gaar. Ik heb hem er nog 12 minuten langer ingedaan en toen was ie goed.

:think: Mijn biscuit is nooit in 30 minuten klaar :nooo Die extra 12 minuten doe ik altijd standaard :Y

Blij dat je er wat aan had!

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

20

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

Ik bak mijn 15 cm en 20 cm met oplopende temp altijd 30 minuten waarvan dan de laatste 5 minuten op 170 graden.
Maar nu weet ik dat de choco er iets langer in moet dus dat is geen probleem.

Life is what you bake it.

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

Dan heb ik ook nog een vraag :)

Gebruik je gewone biscuitmix of chocolademix?

22

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

Gewone biscuitmix. De chocolade mix heeft geen extra choco nodig, maar het is voor mij niet te doen om beiden op voorraad te hebben, vandaar dat ik het zo oplos ;)

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

Thanks!

24

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

als ik het dus goed begrijp.. de aangegeven hoeveelheid biscuitmix plus 1/3 van dat gewicht aan chocolade?

25

Re: Tip: vuistregel choco-biscuit

Zo heb ik het gedaan en dat ging prima.

Life is what you bake it.