1

Onderwerp: Rapunzel toren met marsepein

Voor de verjaardag van mijn dochter, ga ik de toren van rapunzel nabouwen. In het verleden heb ik eens eerder een behoorlijk hoge taart gemaakt, in dat geval zakte de marsepein eraf. Daar ben ik nu dus ook bang voor.
Deze toren wordt 12 cm in diameter, 7cm per deel hoog en dan 4 delen op elkaar, dus zo'n 30 cm met vulling.
Hoe voorkom ik nu dat mijn marsepein naar beneden zakt? Ik gebruik botercreme als onderlaag.

2 Laatst bewerkt door mamakaat (17-04-2011 08:23)

Re: Rapunzel toren met marsepein

Ik zou hem sowieso in delen bekleden. En dan alsof je stapelt. Dus niet alleen de zijkant bekleden...
Als je toren uit 3 delen bestaat:
onderste toren bekleden, ook de bovenkant. Stapelen. En dan de volgende. Dus zorgen dat je rand heeel strak is. Eventuele bollingen wegsnijden aan de bovenkant. Dan sluit het volgende deel het beste aan. Probeer de lijntje te camoufleren of helemaal weg te smootheren. Duurt even, maar dan heb je ook wat.
Als je alleen de zijkanten bekleedt, loop je altijd risico dat het eraf valt. Maar als je het toch doet, hou dan je marsepein erg dun. Zodat het niet te zwaar is. Laat je marsepein die aan de zijkant zit aan de bovenkant een beetje uitsteken en vouw die op het dak als een ankertje.

Succes!!

Tutorials, Recepten, Tips en babbels ;)
http://karenannecakes.blogspot.nl/

3

Re: Rapunzel toren met marsepein

Welke botercreme gebruik je?

4

Re: Rapunzel toren met marsepein

Ik gebruik gewoon de mix uit de webshop alhier.
Zat zelf ook al aan losse taarten te denken en dan satpelen, maar aangezien er een steenpatroon (copplestone dus onregelmatig) in moet komen, moet ik er een rand om heen maken en kan ik niet van boven naar beneden werken. Uiteraard moeten er flappen marsepein bovenop komen om te blijven hangen. De vorige keer scheurde het marsepein, waardoor hij alsnog naar beneden zakte.

5

Re: Rapunzel toren met marsepein

Denk dat de mix mede oorzaak is geweest voor het zakken van de marsepein...........daar zit nl water in waardoor je marsepein kan smelten...........

6

Re: Rapunzel toren met marsepein

Kijk, dat zijn nou de geweldige tips!

Heb je ook een suggestie wat dan wel te gebruiken?

7

Re: Rapunzel toren met marsepein

1 op 1 afsmeersel. 250 gram roomboter mixen met 250 gram poedersuiker. Heel simpel en zo klaar, maar minder lekker dan Swiss meringue botercreme. Daarvan staat het recept op de site....even zoeken naar het filmpje....
http://www.youtube.com/watch?v=uBBoRMWcfNc

Succes!

Tutorials, Recepten, Tips en babbels ;)
http://karenannecakes.blogspot.nl/

8

Re: Rapunzel toren met marsepein

Dan zal ik de Swiss meringue botercreme maar eens proberen. Ik as al wel op het forum dat het pasteuriseren van de eieren nog wel eens lastig is, met name de temperatuur. Mocht je daar nog tips over hebben, dan houd ik me aanbevolen.
Ik ben in ieder geval al erg blij met de tips tot nu toe.