1

Onderwerp: Help chocholade ganache uit de koelkast lijkt wel pasta?!?

Hoi meiden,

Ik ben vandaag bezig met een taartje en heb gisteren alvast de chocoladeganache gemaakt voor vandaag.
Nu haal ik hem net uit de koelkast om hem op te kloppen voor de vulling is tot mijn verbazing de ganache zo hard geworden als chocoladeboter  :s

Het is de eerste keer dat ik het maak en heb 300 gram goede chocolade en 300 ml slagroom gebruikt (recept van de site)

Kan ik er nu nog iets mee en hoe krijg ik het evt veer vloeibaar zodat ik het kan opkloppen, als dat nog kan....

Ben nu wel een beetje aan het balen  :nooo

Re: Help chocholade ganache uit de koelkast lijkt wel pasta?!?

Je hebt gewone ganache gemaakt, geen opklopganache. De verhouding daarvan is nogal anders...
Als je deze toch had willen opkloppen had je het beter kunnen doen toen hij nog niet helemaal stijf was geworden.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

3

Re: Help chocholade ganache uit de koelkast lijkt wel pasta?!?

Ow nee echt??  :o
Ik zag bij vullingen "chocoladeganache" staan dacht hè die moet ik hebben  :o
Stond ook bij dat je hem goed moest laten afkoelen en dan kon opkloppen...
Daarna verder gezocht hier op het vorm en zag dat verschillende mensen het al een dag van te voren maakte.
Ik dacht 1 +1=2 maar niet dus  :o

Maar met andere worden deze "chocoladeboter" kan in niet meer gebruiken als vulling?

Re: Help chocholade ganache uit de koelkast lijkt wel pasta?!?

Jawel hoor, deze ganache is heerlijk! Ik gebruik niks anders :)
Dit is gewoon een klassieke bonbonvulling, dus uitstekend geschikt voor in een taart  :Y
Als anderen hem de dag erna nog kunnen opkloppen hebben ze waarschijnlijk een andere verhouding gehanteerd of een andere kwaliteit chocolade gebruikt. Maar als je 1:1 maakt zoals jij hebt gedaan met de juiste chocolade kun je hem echt niet meer opkloppen na een dag hoor.

wat je nu het beste kunt doen is hem uit de koelkast halen en van bovenaf gaan schrapen, dus krullen eraf "snijden" met je mes.
Dan wordt het alweer wat zachter en kun je het beter op je taart smeren. Of nog beter, die krullen in een spuitzak doen, de spuitzak flink kneden, grote opening maken en zo op je taart spuiten, dan beschadig je je taart minder snel.
Volgende keer dus andere verhouding gebruiken, of deze zodra hij begint op te stijven op je taart doen.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

5

Re: Help chocholade ganache uit de koelkast lijkt wel pasta?!?

hier liep ik dus ook een keer tegen aan. Dacht dat het aan mij lag en dat anderen het zo wel kunnen opkloppen. HAHA! (Staat inderdaad zo in het recept)

Wat je ook kan doen is Weer slagroom verwarmen en (een deel van) je ganache er in smelten. Weer af laten koelen en dan moet het wel lukken. Ik denk dat je zeker 2 delen slagroom op 1 deel chocola nodig hebt als je pure chocola gebruikt. Of misschien nog wel meer...

If life gives you lemons, make lemoncurd.

Re: Help chocholade ganache uit de koelkast lijkt wel pasta?!?

Vraagje: wat is dan wel de juiste verhouding voor opklopganache? Ik heb 'm dus wel 1:1 een keer opgeklopt en vond m veel te zwaar als vulling maar zo stond ie hier bij de recepten.

Life is what you bake it.

Re: Help chocholade ganache uit de koelkast lijkt wel pasta?!?

1:1 kan prima als je melkchocolade gebruikt, bij pure chocolade (70%) zou ik dan bijvoorbeeld 100 ml slagroom op 60-70 gram chocolade gebruiken.
Niet alle recepten zijn even duidelijk, want als er niet duidelijk bij staat welke chocolade je moet gebruiken en waar je op moet letten is een foutje snel gemaakt :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: Help chocholade ganache uit de koelkast lijkt wel pasta?!?

Zelf gebruik ik voor de ganache juist andere verhoudingen: 300 gram chocola en 150 gram ongeklopte room. Werkt prima.

Als je ganache de volgende keer te hard wordt dan kan je hem opnieuw smelten en meer room toevoegen. Daarna korter in de koelkast en eerder gebruiken ;)

Succes!

Vind je het leuk om bonbons te maken? Kijk dan eens op www.bonbonsmaken.com en schrijf je in voor mijn gratis minicursus bonbons maken.

Re: Help chocholade ganache uit de koelkast lijkt wel pasta?!?

Maar die klop je niet meer op neem ik aan :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

10

Re: Help chocholade ganache uit de koelkast lijkt wel pasta?!?

Dat is voor witte chocola. En dan klop je 'm ook niet meer op idd.

If life gives you lemons, make lemoncurd.

11

Re: Help chocholade ganache uit de koelkast lijkt wel pasta?!?

Daarom heb ik dus nog geen ganache gemaakt. Ik snap er niks van  :s . Ik wil dus ook opgeklopte ganache maken om mee te vullen. Ik begrijp dus dat deze niet dezelfde verhoudingen heeft als giet/smeer-ganache, zeg maar. Terwijl het idd wel zo in het recept staat. Nu ben ik helemaal in de war  :think:

12

Re: Help chocholade ganache uit de koelkast lijkt wel pasta?!?

Ben stiekem wel blij dat ik blijkbaar niet de enige ben  ;)

Bedankt voor jullie reacties  :thumb:

Omdat het toch al niet gelukt was, heb ik het onder het motto "baat het niet dan schaad het niet"
de ganache uieindelijk weer opnieuw laten "smelten" op de ondooistand van de magnetron.

Daarna in de mixer gedaan en een poging ondernomen om het als nog op te kloppen.
Het werd wel heel luchtig maar kwam natuurlijk niet meer omhoog

Ik heb het als nog voor vulling gebruikt.
Het was een taart voor mij zelf, dus dat maakte niet veel uit.
Smaak was trouwens wel goed  :D  Maar heb de rest van de taart na het eten maar weg gegooit.

Volgende keer ga ik het weer proberen maar dan met een andere verhouding ;-)

Is het trouwens niet mogelijk om een vermelding te maken bij het recept hier van??

13

Re: Help chocholade ganache uit de koelkast lijkt wel pasta?!?

....ik gebruik deze verhouding altijd, laat hem alleen niet een hele nacht in de koelkast als ik hem opklop, eerder een paar uurtjes, en gaat altijd goed en smaakt ook altijd goed.....  :s

14

Re: Help chocholade ganache uit de koelkast lijkt wel pasta?!?

brenn schreef:

....ik gebruik deze verhouding altijd, laat hem alleen niet een hele nacht in de koelkast als ik hem opklop, eerder een paar uurtjes, en gaat altijd goed en smaakt ook altijd goed.....  :s

Dan heb jij vast geen pure chocola met 70% cacao of zo.

If life gives you lemons, make lemoncurd.

Re: Help chocholade ganache uit de koelkast lijkt wel pasta?!?

Nee dat denk ik ook niet :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

16

Re: Help chocholade ganache uit de koelkast lijkt wel pasta?!?

pfff, weet ik niet meer, wel puur, maar of t 70% was....??
Zal wel niet aan jullie reacties te merken.....

maakt ook niet uit eigenlijk, want was goed gelukt  :D

Re: Help chocholade ganache uit de koelkast lijkt wel pasta?!?

Was het gewoon chocolade uit de supermarkt?

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/