Adrienne schreef:En ik heb juist begrepen dat door het koken de slagroom gesteriliseerd is en dus buiten de koelkast houdbaar is.
Als je slagroom 10 minuten stevig doorkookt (100 graden) is het inderdaad volledig steriel.
Wanneer je het daarna luchtdicht verpakt in een gesteriliseerde verpakking kun je het inderdaad buiten de koelkast nog maaaaanden goed houden. Denk aan zelf jam maken of wecken.
Maar als je het daarna verwerkt niet. Je mixt er dan gewoon weer bacteriën en schimmels uit de lucht doorheen. En die bacteriën en schimmels zullen razendsnel groeien, sneller dan in rauwe slagroom zelfs. De net gekookte slagroom is namelijk lekker warm en door het koken lichter verteerbaar geworden, ook voor de bacteriën en schimmels.
Dit principe geldt voor alle etenswaren trouwens. Rauwe groente kunt je best bewaren, maar als het eenmaal gekookt is schimmelt het snel weg buiten de koelkast. Daarom ook liever geen gekookt spul in de groene bak.
Oftewel, gekookte en daarna verwerkte slagroom kun je nog steeds niet buiten de koelkast bewaren.
Sowieso is alles wat je verwerkt en daarna niet bakt korter houdbaar. Alles wat je kneedt en roert wordt minder lang houdbaar omdat je er bacteriën en schimmels uit de lucht doorheen mengt. Maak slagroom en vullingen daarom zo kort mogelijk van tevoren.
De diepvries doodt geen bacteriën en schimmels maar vertraagt alleen tijdelijk hun groei. Bij ontdooien geldt deels hetzelfde als bij koken: door het vriezen en ontdooien veranderd de structuur van veel etenswaren, denk aan groente die zacht wordt omdat celwanden kapotgaan. Hierdoor wordt het ook weer makkelijker verteerbaar voor mens en dier, maar ook weer voor bacteriën en schimmels. Daarom moet je ontdooide etenswaren ook snel op gebruiken en niet weer invriezen.